* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: !!!!!! NEFSİNİ ARINDIRAN KURTULUŞA ERMİŞTİR  (Okunma sayısı 844 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
!!!!!! NEFSİNİ ARINDIRAN KURTULUŞA ERMİŞTİR
« : Temmuz 05, 2017, 06:33:14 ÖÖ »
NEFSİNİ ARINDIRAN KURTULUŞA ERMİŞTİR

Sözlükte “temizlemek, arıtmak” anlamlarına gelen tezkiye kelimesi ruhu manevî kirlerden temizlemek demektir. Allah Rasûlü’nün görevlerinden biri de insanın manevî kirlerden arındırıp ruhen yücelmesini sağlamaktır. “Ey Rabbimiz! Onlara, içlerinden senin âyetlerini kendilerine okuyacak, onlara kitap ve hikmeti öğretecek, onları temizleyecek bir peygamber gönder. Çünkü üstün gelen, her şeyi yerli yerince yapan yalnız sensin.” (Bakara, 2/129).

“Nitekim kendi içinizden size âyetlerimizi okuyan, sizi kötülüklerden arındıran, size Kitab’ı ve hikmeti talim edip bilmediklerinizi size öğreten bir Rasûl gönderdik.” (Bakara, 2/151).

“Andolsun ki içlerinden, kendilerine Allah’ın âyetlerini okuyan, (kötülüklerden ve inkârdan) kendilerini temizleyen, kendilerine Kitap ve hikmeti öğreten bir Peygamber göndermekle Allah, müminlere büyük bir lütufta bulunmuştur. Halbuki daha önce onlar apaçık bir sapıklık içinde idiler.” (Al-i İmrân, 3/31).

“Göklerde ve yerde olanların hepsi, mülkün sahibi, eksiklikten münezzeh, azîz ve hakîm olan Allah’ı tesbih eder.  Çünkü ümmîlere içlerinden, kendilerine âyetlerini okuyan, onları temizleyen, onlara Kitab’ı ve hikmeti öğreten bir peygamber gönderen O’dur. Kuşkusuz onlar önceden apaçık bir sapıklık içindeydiler.” (Cuma, 62/1-2).

İnsanın Allah’ın yardımı olmadan kendi kendini temize çıkarması mümkün değildir: “Kendilerini temize çıkaranlara ne dersin! Hayır, Allah dilediğini temize çıkarır ve hiç kimse kıl payı kadar haksızlık görmez.” (Nisâ, 4/49). İnsan, nefsini arındırmak için gayret etmeli ve nefsinin hoşuna giden hevesler peşinde koşmamalıdır. Kur’an’da nefsini arındıranın kurtulacağı, nefsânî hevesler peşinde koşanların ise zarara uğrayacağı belirtilmiştir: “Nefsini arındıran elbette kurtuluşa ermiştir. Onu arzularıyla baş başa bırakan da ziyan etmiştir.” (Şems, 91/9-10; ayrıca bkz: A’lâ, 87/14).

İmtihanlarla Arınma

Tezkiye peygamberlerin görevlerinden olmakla birlikte insanlar sadece inandım demekle tezkiye edilmiş veya kurtulmuş olmamaktadırlar. Allah tarafından inananları arındırmak için sık sık imtihana tabi tutulmaktadırlar. “İnsanlar, imtihandan geçirilmeden, sadece “İman ettik” demeleriyle bırakılıvereceklerini mi sandılar? Andolsun ki, biz onlardan öncekileri de imtihandan geçirmişizdir. Elbette Allah, doğruları ortaya çıkaracak, yalancıları da mutlaka ortaya koyacaktır.” (Ankebût, 29/2-3).

Rabbimiz ölümü ve yaşamı da insanları denemek için yarattığını bildirmektedir:  “O ki, hanginizin daha güzel davranacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratmıştır.” (Mülk, 67/2).

Yine Rabbimiz her Müslümanı mutlaka ve mutlaka imtihana tabi tutacağını bildirmektedir: “Andolsun ki sizi biraz korku ve açlık; mallardan, canlardan ve ürünlerden biraz azaltma (fakirlik) ile deneriz. (Ey Peygamber!) Sabredenleri müjdele!” (Bakara, 2/155).

Bu zor imtihanlardan başarılı bir şekilde geçebilmek için Allah Rasûlü’nün rehberliğine ihtiyaç vardır. Bilinen bir gerçektir ki, yalnızca nazarî bilgi insanlar için yeterli olmaz. İnsanlar bilginin yani Allah’ın emirlerinin hayata nasıl uygulanacağına dair müşahhas örnekler isterler. “Bunun için Allah sadece ilâhi kitaplar göndermekle yetinmemiş, daima kitapla beraber bir peygamber göndermiştir. Kendisine ilâhi kitap verilmemiş pek çok peygamber bulunmakla beraber, peygamber olmaksızın gönderilen hiçbir ilâhi kitap yoktur. Çünkü insanlar sadece ilâhi kitaba ihtiyaç duymakla kalmayıp, Kitabın muhteviyatını kendilerine öğretebilecek bir rehbere de muhtaçtır.” (Osmani, Muhammed Tâki (Çeviri: İbrahim Kutluay), Sünnet’in Bağlayıcılığı, Rağbet yayınları, İstanbul, 2010, s. 29).

Bu rehber de Allah Rasûlü’dür. Dolayısıyla onun gibi ibadet etmek, onun gibi hareket etmek zorundayız. Çünkü Kur’an O’na geldiğinden en iyi bilen ve en iyi yaşayan O’dur.  Kur’an-ı Kerim bazı konularda ayrıntıya girmemiş bunun açıklamasını ve nasıl olması gerektiğini Allah Rasûlü’ne bırakmıştır. Namaz, oruç, hac gibi bazı konular bunlardandır. Bunların nasıl yerine getirilmesi gerektiğini de Allah Rasûlü “Beni namaz kılarken gördüğünüz gibi kılın” (Buhârî, Ezân, 18) buyurarak beş vakit namazın rekatlarını, vakitlerini ve namazlarda ne okunması gerektiğini uygulamalı olarak göstermiştir.

Yine O (s.a.v.), “Hacda yapacağınız ibadetleri benden öğrenin” (Müslim, Hac, 310) buyurarak gerçek bir hac ibadetinin ancak kendisine uyularak yapılabileceğini de bildirmiş olmaktadır. Yoksa Mekke’li Müşriklerin yaptığı gibi Kâ’be’yi ıslık çalarak, el çırparak tavaf ederek değildir.  “Onların Beytullah yanındaki duaları da ıslık çalmak ve el çırpmaktan başka bir şey değildir.” (Enfâl, 8/35).

Peygamberlerinin öğretisine uymayıp da aşırı giden toplumlara karşı Rabbimiz bizleri uyarmakta ve şöyle buyurmaktadır: “Yahudiler, “Üzeyr Allah’ın oğludur” dediler. Hıristiyanlar ise, “İsa Mesih Allah’ın oğludur” dediler. Bu onların ağızlarıyla söyledikleri (gerçeği yansıtmayan) sözleridir. Onların bu sözleri daha önce inkâr etmiş kimselerin söylediklerine benziyor. Allah onları kahretsin. Nasıl da haktan çevriliyorlar!” (Tevbe, 9/30).

Arınmak İçin de O (s.a.v.) Rehberimizdir

Gerçek anlamda arınmak için Allah Rasûlü’nün rehberliğine ihtiyacımız vardır. Her konuda olduğu gibi aşırılıklara sapmamak gerekir. Allah Rasûlü sahabesinden aşırı gitmek isteyenleri uyarmış kendisini örnek almalarını istemiştir. Hz. Âişe’nin bildirdiğine göre Rasûlullah (s.a.v.) sahabilerine daima takat getirebilecekleri işleri emrederdi. (O zaman) sahabîleri “Yâ Rasûlallah, biz senin gibi değiliz. Allah senin olmuş olacak günâhlarına mağfiret etmiştir” derlerdi de, öfke alâmeti yüzünde bilinecek kadar kızar ve ondan sonra da “En ziyâde takvalınız ve Allah’ı en çok bileniniz, şüphesiz ki benim” buyururdu. (Buhari, İman, 13).

Bir defasında, kıldığı namazların çokluğundan dolayı Havlâ isimli kadını övgüyle anlatan Hz. Aişe’ye Allah’ın Rasûlü şöyle cevap vermiştir: “Bırakın (böyle şeyleri)! Güç yetireceğiniz işleri yapın. Vallahi siz bıkarsınız da Allah bıkmaz!” (Buhârî, İmân, 32; Müslim, Müsâfirîn, 221). Allah’ın Rasûlü, kayalıklar üzerinde uzun süre namaz kılan bir kimseyi görünce de “Ey İnsanlar!  Size gereken orta yoldur. Vallahi siz bıksanız da Allah bıkmaz!” (İbn Mâce, Zühd, 28) buyurmuştur.

fanidunya

  • Ziyaretçi
Ynt: !!!!!! NEFİS BİR TERBİYE METODU
« Yanıtla #1 : Temmuz 05, 2017, 06:52:28 ÖÖ »
NEFİS BİR TERBİYE METODU

İnsanoğlu Allah’ın halifesi olmasına rağmen terbiyesi en zor olan varlıktır. Allah Azze ve Celle insanı Ahsen-i takvim yani en güzel bir biçimde yaratmış olmasına rağmen terbiyesi en zor varlıktır. İki hafta içerisinde en yırtıcı hayvanların bile eğitilip sirklerde oynatılması ama buna oranla iki yıl yatırım yapılan bir insanın terbiyesinde büyük kusurlar oluyor olması bunun en büyük kanıtıdır. İnsan bu dünyada Allah adına söz söyleyebilen bir varlıktır ama terbiye edilmediği takdirde bu sözcülük şeytan adına da olabilir. Terbiyesi zor olan insanı kim tarafından terbiye edilmesi gerektiği veya insan kendisine terbiye edici olarak kimi seçmesi gerektiği Fatiha Süresi’nin ilk ayetinde gözümüzün önüne seriliyor. Daha Kur’an-ı Kerim’in ilk ayetine kelime anlamlarından biri de terbiye eden olan Rabb kelimesi ile başlaması insanın kimi kendisine terbiye eden olarak seçmesi gerektiğini gösteriyor. Ve tabi ki Allah tarafından en ince ayrıntısına kadar terbiye edilip önümüze üsve-i hasene olarak konulmuş olan Peygamber aleyhisselam, Allah’ın terbiyesinin nasıl olduğunu, O’nun gücü ve kudretini bize gösteriyor.

İlk Müslümanlar kendilerini Allah’ın kitabı ve gözlerinin önünde ki Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ile terbiye ettiklerinden onlarda bizim yıldızımız konumundadır. Ve yeni icat yapmaya gerek duymadan kime, ne şekilde örnek alacağımız bellidir. Nereden başlasak da yol alsak diye uzun uzun düşüncelere gerek yok. O kutlu nesil nereden başladıysa veya nereden başlatıldıysa oradan başlamalı ve onların bastıkları yerlere basmayı kendimize ilke olarak benimsemeliyiz. İnen her ayetle kendilerini terbiye eden, yanlarında okunan her Hadis-i Şerif ile Ahsen-i Takvim basamaklarını tırmanan sahabe gibi yapmalı ve nefsimizi, ailemizi, toplumumuzu terbiye yolunda bizde ilerlemeliyiz. 

Nereden Başaladılar?

İnen ilk sürelere baktığımızda aralarında Müzzemmil Süresi’ni görürüz. Kendisine ağır bir yük olan vahyin yükleneceğini bildiren ayeti kerimeden önce bu ağır yükün altından Müslümanların nasıl kalkacağını bizi bildiriyor Allah Azze ve Celle. Ve buyuruyor k:

Az bir kısmı hariç olmak üzere gece kalk! Onun (gecenin) yarısı veya ondan (yarısından) biraz eksilt. (Müzzemmil Süresi 2. ve 3. Ayet)

Yani terbiye olmak isteyen nereden başlamalı sorusunun ilk cevabı: Uyku düzeni.

Nefsine sürekli mağlup olan, namaz kılmakta tembellik gösteren, Kur’an okuma noktasında aksaklık gösteren, tövbesine sadık kalamayan, faize bulaşmış olan herkesin başlaması gereken yer uykudur. Uykusunu sabah namazına göre ayarlayabilmiş olanlar namaz konusunda tembellik göstermezler. Sabah namazını kılabilmeyi başarmış bir nefsin diğer namazlarda zorlanmayacağı gün gibi ortadadır. Uyku düzenini ayarlayabilmiş, ömrünü uykuya vermemiş olanlar gerekirse çift mesai yapar ama faize bulaşmaz. Uykusunu disipline edebilmiş olanlar trafikte de rahat rahat yol alırlar.

Açlıktan kaza yapan yok denecek kadar az iken uyku yüzünden kaza yapanları saymaya gücümüz yetmez. Uyku disiplini Peygamber ve O’nun yolundan gidenlerin Allah tarafından ilk terbiye edildiği mevzudur. Bizde bugün buradan başlamalıyız. Şeytanın başını önce uykumuzu terbiye ederek ezebiliriz. Bu ümmetin uyurgezerlerden elde edebileceği bir katkı yoktur. Uyku terbiyemiz şu şekilde olmalı:

1- Hasta ve yaşlı olmadığımız süre zarfında 6 saatten daha fazla uyumamayı kendimize ilke edinmek zorundayız. Çalışanın yol alacağı, uyuyanın rüya göreceğini unutmayalım. Ümmetin gözyaşı ve kanı aktığı sürece yataklarında sineklerin uçuştuğu bir mümin olursak bunu meleklere izah edemeyiz.

2- Aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmak vazgeçilmezimiz olmalıdır. Bu alışkanlık planlı bir Müslüman olmanın en önemli kaidesidir.

3- Yatsı namazından sonra günü bitirmeli, sabah namazı ile güne başlamalıyız. Yatsıdan sonra uzun uzun çay fasılları sabah namazından sonra yatakta vakit geçirmek büyük ruhlu insanların uygulamadığı bir metoddur. Büyük olanın büyüklüğü yatsı ve sabah namazına olan tavrından belli olur.

Nasıl Devam Ettiler?

Uyku ile başlayan terbiye sadıklarla beraber olmakla devam etti.

Rablerinin rızasını isteyerek sabah akşam O’na yalvaranları kovma! Onların hesabından sana bir sorumluluk; senin hesabından da onlara herhangi bir sorumluluk yoktur... (En’am Suresi 52. Ayet) ayeti ile beraber Peygamber aleyhisselam sadıklarla beraber olunması konusunda Allah tarafından ihtar edildi. Allah’ın terbiyesinde uyku düzeninden sonra uyku düzeni olan Rabbini zikredebilen adamlarla olmak gerektiği anlaşılıyor. Sadece bizim uyku düzenine sahip olmamız yetmez. Eğer çevremiz uyku düzenine sahip olmayan, Rabbi ile arası bozuk olan tiplerse bizimde rabbimizle aramızı açacaklardır. Sadıklarla ilgili terbiyemiz şu şekilde olmalı:

1- İnsanları Allah ile olan mesafelerine göre tasnif etmeliyiz. Bu tasnifin sonucunda da pozisyonumuzu ona göre belirlemeliyiz.

2- Kötü arkadaş edinenlerin iyi kalamayacağını aklımızdan çıkarmamamız gerekir. Aynı cins kuşların beraber uçtuğunu bilenler kötü insanların yanında iyilerin bulunmayacağını bilir.

3-   Arkadaş tercihlerimizde sadece namaz kılıyor olmasına aldanmamalıyız. Sözüne sadıklık derecesi, emanete riayet hassasiyeti, hanımı ile olan ilişkileri gibi insanın kişiliğini ön plana çıkaran durumlar daha fazla dikkate alınmalı.

4-   Arkadaşlıklarımızda ölçülü davranmayı başarmalıyız. Aşırı derece de soğukluk ve aşırı derece de sıcaklık durumları Müslüman için sakıncalı durumlardır. Birisinde soğuk algınlığı, diğerinde ateşli hastalıklar meydana gelebilir. O yüzden ilişkilerimize hatta bütün hayatımızda itidal duygusunu yitirmemeliyiz.

Nasıl Bitirdiler?

Mekke fethedildiği zamanda göklerden inen vahiy Allah’ın hem son ikazlarını içeriyordu hem de başarı durumunda insanın nasıl davranması gerektiği hususunda terbiye metodunu önümüze koyuyordu. Mekke fethedildiğinde nazil olan Nasr Süresi başarı durumunda nefis terbiyemiz nasıl olması gerektiği hakkında uyarılarda bulunuyor. Ne buyuruyor Rabbimiz bu süre-i celile de:

“Allah’ın yardımı ve fetih geldiği zaman ve insanların dalga dalga Allah’ın dinine girdiklerini gördüğünde hemen rabbini överek tesbih et O’ndan mağfiret dile gerçekten O, tevbeleri çok kabul edendir” buyuruyor.

Yani başarıyı kendinden bilmememiz gerektiğini, başarını havai fişekler atarak kutlamamız gerektiğini bize bildiriyor. Bizi her an gözetleyen Rabbimizi unutup başarıyı kendi nefsimize kesmenin nasıl bir mahrumiyet olduğundan bahsediyor bize. Ben ile başlayan cümlelerin olmaması gerektiğini, cümlelere Allah böyle nasip etti diye giriş yapılması gerektiğinden bahsediyor bize.

Hulasa

Namazı kendi kafamıza göre kılamadığımız gibi, orucu istediğimiz saatte açamadığımız gibi, malımızdan biz istediğimiz ölçüde zekât veririz diyemediğimiz gibi nefis terbiyemizi ve metodunu da kendimize göre belirleyemeyiz. Metodumuzu bizi bizden daha iyi bilen rabbimiz ve O’nun peygamberi belirleyebilir. Özetini sunduğumuz bu tablonun içerisine Ayetlerden ve Hadis-i Şeriflerden daha birçok örnek koyabiliriz muhakkak. Sadece yola nasıl çıkmalı, yola kiminle olunmalı ve sonunda zafer gelirse nasıl davranmalı hakkında kısa bir yazı nefis terbiyemiz için yeterli olmaz, olmamalı. Namazı benden gördüğünüz gibi kılın buyuran peygambere uyarak nefis terbiyemizi de ondan gördüğümüz gibi yapmalıyız. Nasıl ki  Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Cebrail aleyhisselam’ın rahle-i tedrisatından geçtiyse bizde kendimize rahle-i tedrisatından geçeceğimiz bir mürşid yani terbiye eden bulmalıyız. Bu mürşid namazını tıpkı Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem gibi kılmalı, hayatı da onun hayatının kopyalayıp yapıştırılmış hali olmalı ki bizi irşad edebilsin. Bir tıp kitabını okuyup ameliyat yapılamayacağı gibi terbiye kitaplarını okuyup nefis terbiyesi yapılamaz. O yüzden yaptığımız bu üç tespit kişisel baz da yapılacaklardır. Asıl yapmamız gereken düştüğümüzde bizi kaldıracak, yanlışa kaydığımızda  uyaracak bir mürşid bulmaktır. Böylece tam anlamı ile sünnete göre bir nefis terbiye metodumuz olmuş olur. Ama dikkat etmeli bu mürşidin şu özellikleri muhakkak olmalı:

1- Sabah namazında camide ki safında yerini almalı.

2- Bir baba gibi talebelerinin üzerine titremeli.

3- Sadece ibadetler değil her alanda talebelerine yol göstermeli. Sehiv secdesini öğrettiği gibi, ekonomik anlamda nasıl davranılmasını gerektiğini, sandıktaki tercihine kadar her konu onun süzgecinden geçmeli.

4- Kendisine değil Allah’a ve Resulu’ne çağırır bir pozisyonda durmalı.

5- Müslümanların sıkıntılarını tribünden seyretmemeli.

6- Bölen parçalayan değil birleştiren ve tevhid eden olmalı.

7- Kısır çekişmelerle ve gündemlerle değil kıyamete kadar değişmeyecek konular üzerinden irşad vazifesini görmeli.

8- Kâfire karşı izzetli, Müslümana karşı tevazu kanatları yerde olmalı.

9- Hakkınıda haddini de bilmeli. Ne kimseye boğun eğmeli ne de kimseden boyun eğmesini istemeli.

10- Doğru işler yapmaya çalışmalı ama tek doğrunun kendi olduğunu iddia etmemeli. Müslümanların arasındaki sevgi ve saygı temellerinin sarsıldığı noktada hiçbir tabelanın kıymeti olmadığını bilmeli.

Böyle mürşidi bulan bunu kaybetmesin, bunu bulamayan da bir şey bulduğunu zannetmesin.

 


* BENZER KONULAR

Allah’ı Ne Kadar Seviyoruz Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:40:07 ÖS]


Böyle Sevdik Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:35:30 ÖS]


Dostluk Üzerine Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:27:16 ÖS]


Sevmek-Sevilmek Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:21:12 ÖS]


Sermayemiz takvamız olsun Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:14:00 ÖS]


Bize De Dua Yâ Rasulallah (S.A.V) Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:09:36 ÖS]


Çoban Deyip Geçmeyelim 2 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:04:55 ÖÖ]


Çoban Deyip Geçmeyelim 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:57:14 ÖÖ]


Yabancılaşmadan Değişmek ve Gelişmek Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:44:43 ÖÖ]


Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 8 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:34:29 ÖÖ]


O insanı Yetiştiremezsek 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:25:16 ÖÖ]


Mutluluğun Sırrı Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:12:56 ÖÖ]


Murada Ermek İçin Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:07:00 ÖÖ]


Bize Kalana Bakın Siz Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 06:02:09 ÖS]


Âlemler O’na Hayran Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:34:39 ÖS]


Dünya Nedir Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:25:53 ÖS]


Gönül Allah (CC) 'ta Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:22:44 ÖS]


İmani olgunluğun sırrı - Teslimiyet Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:15:04 ÖS]


İnsanın Manevi Yapısı (Ruh, Kalb, Akıl ve Nefs) İle İlgili Meseleler Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:06:24 ÖS]


Esat Kabaklı - Sürgün - 320 KBPS Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 04:50:26 ÖS]