Çirkin Söz ve lanet
Müslüman çirkin söz söylemez ve sövmez. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)”Çirkin sözden sakının. Muhakkak Allâhü Teâlâ çirkin sözü ve çirkin söz söylemeyi sevmez.” ve “Çok ayıplayan, lânet eden, çirkin söz söyleyenve hayâsız kimse (kâmil) mü’min olamaz.” Buyurmuştur.
Müslüman canlı cansız Allâh’ın yaratmış olduğu hiçbir şeye lânet etmez, lânet etmeyi alışkanlık haline getirmez. Çünkü günahı alışkanlık haline getirmek de ayrıca bir günahtır. Hadîs-i şerîfte ‘ Mü’mine lânet eden onu öldürmüş gibi günah işlemiş olur.’ buyurulmuştur.
Çok lânet eden, mahşerde kardeşlerine şefâat edemez ve onlara şahitlikte yapamaz.
Lânet, çoğu zaman, lânet edene döner. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) “Kul bir şeye lânet ettiği zaman o lânet semâya yükselir. Semânın kapıları onu içeri almadan kapanır, yeryüzüne düşer. Yeryüzünün kapıları da onu içeri almadan kapanır. Sonra sağa ve sola gitmeye başlar. Bir yer bulamazsa, lânetlenen kimse lâneti hak etmişse ona gider, yoksa söyleyen kimseye döner.” buyurdular.
İbn-i Abbas (r.a.)anlatıyor: Rüzgâr, bir adamın ridâsını (üstümlüğünü sçsrurcasınaesiyordu. Adam rüzgâra lânet etti. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz(s.a.v.) “Ona lânet etme. Çünkü o memurdur. Lânet hak etmeyen bir şeye lânet edenin lâneti kendine döner.” buyurdu.
Müslüman, malından herhangi bir şeye de lânet etmez. Çünkü –lânet ederse- ondan bereket kaldırılır.
Günah işleyen kimseye de lanet etmez, istiğfâr eder.
Bir Müslüman içki içtiği için birkaç defa Resûlullâh’ın meclisinde cezalandırılırdı. Sahâbeden bazıları ‘Allâh ona lânet etsin, içki içtiği için (Resûlullâh’ın huzûruna) ne kadar çok getiriliyor.’dediler. Bunun üzerine.
PeygamberEfendimiz(s.a.v.) “Kardeşinin aleyhinde