Davranışlarınıza Dikkat Edin
İnsan yaradılış itibarıyla değerli varlıktır. Değerli bir varlık olan insanlar aarsındak ilişkilerde davranışlar çok önemlidir. Davranış biçimleri ise kişiliğinizin ve kimliğinizin aynasıdır.
Güçlülerin güçsüzleri ezmesi, kendini üstün görerek büyüklenenlerin başkalarını hor - khakir görmesi, hoşgörüden, sabırlılıktan, iyilikseverlikten uzak tutumlar içinde olunması, acımasız tavırlar sergilenmesi gibi haller, kişilerin olumsuz ve işe yaramaz bir kişilik ve kimlik içinde olduklarını gösterir.
Bunun aksine olumlu bir tutum ve davranış içinde olmak ise elbetteki güzel, hoş, sevimli, işe yarar, farklı ve faydalı bir kişiliği ve etkinliği ortaya koyar. O halde şu kurallara riayet edilmelidir.
Başkalarının yanında onları yok sayarak şarkı, türkü vs. mırıldanmayın, ıslık çalmayın. Sıkıldıysanız, sıkılganlığınızı belli etmeyin. Saygısızlık olarak algılanabilecek davranışlar sergilemeyin.
Bir toplantıya, bir misafirliğe, bir topluluğa, bir aile meclisine veya başka yere gittiğinizde somurtkan bir yüzle oturmayın. Can sıkıcı saygıya ters bir tutum içinde olmayın. Kimseyi sizin bu halinizi görmeye zorunlu kılmayın. Derdiniz büyükse olmanız gereken yerde bulunun.
Başkalarının yanında olabildiğince güler yüzlü, sevecen, mimik vebakışları düzgün, üstünlük hissi taşımayın, aşağılık duygusuna da kapılmayan bir tutum içinde olun.
Adınızı onurla koruyun ve ekmeğinizi helaldairedeki çalışmalarınızla kazanın.
Açlıkla gün geçirmeye razı olun, ama asla bilgisizlik içinde kalarakgün geçirmeye razı olmayın. Bilgi nerede bulunursa bulunsun terettüd etmeden, utanç duymadan alın.
Unutkanlık insana mahsustur. Unutkanlığınıza karşı mutlaka tedbirler alın. Unutkanlığınız yüzünden, adınızın göğsünüze çıkabileceğini düşünün. Kendinize ait bir ''akıl defteri tutun; mühim bilgilerinizi, randevularınızı, eşiniz ve çocuklarınızın, sevdiklerinizin doğum günü gibi özel günlerini tarihlerini bu defterinize kaydedin. Her sabah bu defterinize bir göz atın. Böylelikle sitemden, serzenişten uzak kalırsınız. İnceliğinizi ortatya koyar, haklı övgülere muhattap olursunuz.
Sizin için ''küçük şeyler'' yapanları unutmayın. Küçük de olsa size yapılan iyilikleri teşekkürsüz bırakmayın.Annenize, babanıza, çocuklarınıza, hizmetçinize, aile büyüklerinize, yol verene, yol gösterene, ikram edene, selam verip saygı gösterene teşekkürlerinizi sunmaktan geri durmayın.
Çarşıda, pazarda, sokakta, iş yerinde, kahvehanede, kütüphanede, büroda, taşıtlarda, lokantada, pastanede, hastanede ve bu gibi ortamlarda yakınınızda bulunanlarını dinlemeyin. Sizi ilgilendirmeyen konuları bilmeye, duymaya, kendinizi zorlamayın.Hatta durup duruken, birden laf arasına girmeyin. Konuşulan konular üzerinde yorum yapmayın. Bunların aksini yaparak ''terbiyesiz duruma düşmeyin.
Kapı arkasında konuşulanları, komşudan gelen sesleri kulak verip dinlemeyin.''Fiskos'' peşine düşmeyin. ''Dedikoducu'' ve ''paaprazi merakşısı olmayın.Çirkin ve ayıp sayılabilecek böylesi hareketlerden şiddetle kaçının.
Evinizin, işyerinizin, arabanızın kapılarını açıp kapatırken, başkalarını rahatsız edici bir gürültü ve sertlikle kapatmayın.
Toplum içinde, başka insanalrın bulunduğu yerlerde oturuş ve kalkışlarınıza dikkat edin. Sandalye ayaklarına bacakalrınızı dolamayın. Sandalyayı çevirip, yaslanma yeri önde olduğu halde oturmayın. Sandalye de veya koltukta oturuken bacaklarınızı luzumundan fazla açmayın ve ileriye doğru uzatmayın. Sandelyenin yerine kollarınızı açarak gerinircesine yaslanmayın. Terbiye ve görgünüzle ilgili kuşkular uyandırmayın. Özellikle büyüklerin yanına öyle laubali bir şekilde ''ağızda sakız ve sigara, elde tesbih'', ayak ayak üstüne atarak oturmayın. Bacak bacak üstüne atma alışkanlığınız varsa, başkalarını rahatsız etmiyecek bir durumda zarif bir biçimde yapabilirsiniz.
Yanınıza yaşlılar geldiğinde oturuyorsanız ayağa kalkın, onlara saygı gösterin. Çalışma masanızın üstüne ayaklarınızı uzatmayın. Amirseniz ''yetki dışı amirlik taslamayın.
Evinizde, işyerinizde, herhangi bir salonda,arabada, trende, vapurda otururken yanınızda oturanların sandelyesinin arkalığına doğru kolunuzu yaslayarak oturmayın.
Bulunduğunuz toplantılarda, insanalrın dikkatlerini çekecek veya dağıtacak bir durumda bulunmayın. Ellerinizle, parmaklarınızla, kaş göz hareketlerinizle, dudak ısırmalarınızla, kendi kendinize oynayıp durmayın. Ellerinizi oturduğunuz sandalye ve masaya vurarak, trampet sesleri gibi sesler çıkarmayın. Ceplerinizle, oranızla buranızla uğraşıp durmayın.
Hırs, öfke, asabiyet, sıkıntı, stres gibi hallerde insana mahsustur. Böylesi durumlardayken saçlarınızla başınızla oynamayın. Burnunuzdan soluyup durmayın. Ellerinizi gözünüze kulağınıza, çeneize götürüp durmayın. Hele hele mide bulandırıcı, başkalarına tiksinti verici burun karıştırma, kulak kaşıma, balgam çıkarma gibi hallerden uzak durun. Banyo ve tuvalette yapılması gereken temizlik işlerini, başkalarının yanında yapmaya kalkışmayın.
Sinir bozucu, rahatsız edici ve sağlığa zarar verici parmak haraketlerinden vazgeçin, yapmayın.
Okuduğunuz gazete, dergi ve kitapların sayfalarını açarken ikide bir parmaklarınızı ağzınıza götürerek ıslatmayın ve ağzınızı şapırdatmayın
Öfkeli olduğunuz zamanlarda, ellerinizi belinize koyarak, kabadayıca ve meydan okur biçimde durmayın.
Cebinizde, çantanızda mutlaka temiz bir mendil bulundurun. Aksırıken, öksürüken ağzınızı mendille kapatmayı unutmayın.
Rahat bir soluk alayım diye başkalarının yanında sesli bir şekilde burun silmeyin.
Nezle ve gırip gibi aksırığınızın yoğun olduğu zamanlarda ziyaretlerinizi, randevularınızı ipdal edin. Rahatsız edici, can sıkıcı durumlara düşmeyin. En iyisihapşırıklarınız geçinceye kadar evinizden çıkmayın.
Nezle ve girip gibi rahatsızlıklarınız yüzünden elinizde olmayan sebelerde durumunuzu ifade edin. Konuştuğnuz dostlarınızın ellerini sıkmayın, onlardan özür dileyin.
Herkesin içinde öyle rasgele, kaşınmayın, gerinmeyin, geğirmeyin, kendinizi frenlemesini bilin. Çirkinlik arz etmeyin.
Başkalarının yanında tırnak temizliği yapmayın, tırnaklarınızı kesmeyin.
İnsana güzel konuşmak yakışır. o halde konuşurken ikide bir ''eee , aaa ya, ha hı gibi sesler çıkarmayın. ''Evet diyecek yerde hı, hı demeyin.''Buyrun efendim'' diyecek yerdeha, ha demeyin. Yine ikide bir ''ondan sonra, efendime söyleyeyim, analdın mı, tamam mı, iyi dinle... gibi tekrar ederek konuşmaktan kaçının. konuşmalarınızın gücünü etkisini azaltacak kötü konuşma alışkanlıklarından sakının.
Yorgun, uykusuz,, bitkin olabilirsiniz. Evinizde misafirlerinizin yanında yahut siz misafirliğe gittiğinizde veya kalabalık yerlerde çirkin bir ses çıkararak, ağzınızı iyice açarak esneemyin. Bulunduğunuz ortamda tembel ve miskin bir hava estirmeyin. Eğer esnemenize engel olamıyorsanız, en azından ağzınızı açmamaya, açarsanız da ellerinizin tersi ile kapatmaya çalışın.
Başkalarının yanında ıslıkn çaalrak dudak ekserisi yapmaya kalkışmayın. Öyle ulu orta sokakta, caddede, iş yerlerinde, kalabalık yerlerde ıslık çalmayın.
İstemediğiniz halde hoşnut olmadığınız kimselerle birlikte olmak durumunda kaldığınızda hoşnutsuzluğunuzu belli ederek yüüznüzü ekşitmeyin. Sık sık saatinize bakmayın, sıkıntılı bir hal sergileyerek kabalıkta bulunmayın.
Birisiyle konuşurken veya birileri konuşurken acele oradan ayrılmanız gerektiğinde mazeret bildirip özür dileyin ve ''sonra tekrar görüşmek dileğiyle'' deyip vedalaşarak ayrılmayı tercih edin.
Diyelim ki hastalandınız, muayne için doktora gitmek istiyorsunuz. O zaman yıkanın, temizlenin, çamaşırlarınızı değiştirin. Böyle bir imkan yoksa hiç olmazsa kolonya pamukla silinin. Kolay çıkarılıp gityilebilen çamaşır giyiynin. Gereğinden fazla parfüm kullanarak ve koku sürünerek gitmeyin. Dişlerinizi fırçaalmayı da unutmayın.
Muaynehanelerin bekleem salaonlarında ki yayınları yırtmadan, yıpratmadan içlerini karalaamdan okuyun. Orada bulunan bütün yayınları okuyacağım diye kucağınıza yığarak sırayla bakamya ve incelemeye kalkışmayın. Başkalarının da baakbilmeelrine fırsat tanıyın. Kendiniz kadar öteki bekleyenlerin de okuma ve inceleme hakkına saygı duyun.
Birisinin yanına gitmek istediğinizde, kapısı kapalı ise kapıyı çalmadan ve içerden '' giriniz'' sesi duyulmadan kapıyı açıp girmeyin. Bir de üzerinde ''girilmez'' yazılı kapıyı açmayın.