Dünya Tarlasından Ahiret Hasadına
Dinin her bir tavsiyesi birbiriyle itibarat halindedir. Mesela bir ibadet olannamaz, sadece belli vakitlerde ve belirli şekilleri yaparak yerine getirilen bir ibadet değildir. İman etmiş kişinin yaptığı bir ibadet olarak namaz aynı zamanda çekinliklerden ve kötülüklerden vazgeçiren ahlaki bir uyarıcıdır.
Dinimizin getirdiği değerlerin kaynağı Allah'tır. Allah'ın buyrukları ahlakı kapsayıp kuşatır. Dolaysiyle dini açıdan ahlaklı olabilmek dibi hükümlere uymakla mümkündür. Bu sebeble dindar insan, ahlak görevlerini yaparken aynı zamanda sevap kazandığına, ahlak kurallarını çiğnemesi durumunda da günah işlediğine inanır. Sevap ve günah ise tıpkı öğrencinin karnesindeki notlar gibi, dünyadaki amellerimizin karşılığında hesap günü alacağımız notları ifade eder.
Görüldüğü gibi dinimiz, şimdiki hayatımızla ilişkili olan başka bir alemle bağlantımızı bize her hareketimizle hatırlatır. Müslümanın gözünde dünya daha farklı bir görüş açar. Dünya hayatındaki güzel sözlerimiz, düşünceelrimize ve davranışlarımız, dünyada güzel bir hayat yaşamamızı sağladığı gibi ahiret semasında da yolumuzu aydınlatan birer kandil olur.
GÜZEL AHLAKİ NEREDEN ÖĞRENİRİZ?
Yüce Allah insanlığın her döneminde peygamberleri ve kitapları aracılığıyla kullarına yol göstermiş, hoşnut olacağı yaşam biçimini bildirmiştir. Yani Allah Teala'nın razı olacağı bir insan olmak isteyen herhangi bir müslüman için iki beslenme kaynağı vardır. Allah'ın kitabı ve resülünün sünneti.
Güzel ahlak öğrenebileceğimiz ilk kaynak hakikatin, hikmetin ve doğrunun da kaynağı olan Kitabullahtır.
Allah'ın son vahyi bize Hz. Muhammed s.a.v tarafından tebliğ edilmiş, bizzat onun hayatıyla da uygulanması gösterilmiştir. dolaysıyla güzel ahlakı öğreneceğimiz ve hayatımıza aktarırken model alacağımız ikinci kaynak Resulullah'ın s.a.v hayatıdır.
Peygamberimizin s.a.v özellikle ahlakla ilgili talimat ve uygulamaalrı, hadis kaynaklarımızda önemli bir yertutar. Hatta bütün bir hadisküllüyatının ahlakla ilgili olduğu dahi söylenebilir. İşte bu noktada alimlerin önemi ortaya çıkar
Onlar ilimle aydınlanmış akılları be birikimleriyle, gerek Kur'an'dan gerek Peygamberin s.a.v s.a.v talimat ve uygulamalarından hareketle, söz ve davranışlarımızın ölçüsü olacak değerleri keşfederek bizlere öğretebilirler. Zira sevgili peygamberimizin s.a.v buyurdukları gibi ''ALİMLER NEBİLERİN VARİSLERİDİR'' EBU DAVUD, İLİM 1
Sevgili Peygamberimiz s.a.v buyuruyor ki:
''Sizin en hayırlınız ahlakı en güzel olanınızdır''
Buhari, Edep 39
KAYNAK. DİNİM İSLAM TEMEL BİLGİLER.