* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Güzel Ahlaka ve Güzel Muamele  (Okunma sayısı 1723 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
Güzel Ahlaka ve Güzel Muamele
« : Ocak 17, 2015, 09:47:54 ÖÖ »
GÜZEL AHLAKA VE GÜZEL MUAMELE

Ebu Hureyre radıyallahu anh'dan rivayet edilen hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:  "Mü'minlerin iman bakımından en kamil olanı, güzel ahlak sahibi olandır." (Tirmizi, Raza:11; Ebu Davud, Sünnet:14)  Başka bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:  "Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim." (İmam Malik,Hüsnü’l-Huluk:8)

    Hz. Aişe radıyallahu anha'dan rivayet edilen hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Mü'min güzel ahlakı ile, geceleri nafile ibadet için kalkan, gündüzleri  nafile oruç tutanların derecesine ulaşır." (Ebu Davud:4798)

   Bakın; güzel ahlak ne kadar kıymetlidir. Kendimizi az bir gayretle güzel ahlak sahibi yaptığımızda Allah-u Zülcelal bizlere kat kat mükafatlar veriyor ve insanı cehennem ateşinden muhafaza ediyor.
   
           GÜZEL DAVRANIŞ

      Hz. Aişe radıyallahu anha şöyle rivayet etmiştir: "Birgün Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve  sellem'in bir adam huzuruna girmek için izin istedi. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem: “İzin verin.” dedi ve: “O ne kötü davranışlı bir adamdır.” buyurdu. Adam içeri girince Rasulullah ona iyi davrandı.

    Adam Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem'in huzurundan çıktıktan sonra; Resulullah’a önceki sözünü hatırlattım. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Ya Aişe kıyamet gününde yeri en kötü olan kişi; insanların o kişinin şerri yüzünden onu terkettikleri kişidir." (Buhari,Edeb:38; Müslim,Bir:73; Ebu Davud:4791; Tirmizi:1996; İmam Malik, Hüsnü’l-Huluk:4)

    İbn Ömer radıyallahu anh'dan rivayet edilen hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:  "İnsanlarla güzel geçinen ve onlardan gelen eziyet ve sıkıntılara katlanan mü'min, insanlarla muaşere etmeyen ve onlardan gelen eziyet ve sıkıntılara katlanmayan mü'minden daha üstündür." (Tirmizi:2527; İbn Mace: 4032; Buhari, Edebü’l-Müfred: I/401, hd.388)

    Buradanda anlaşılıyor ki; kişi mü'minlerin arasında olursa ve onlardan gelen eziyet ve sıkıntılara katlanırsa; bu Allah'ın yanında çok üstündür ve o mü'minin göstermiş olduğu güzel ahlakdan dolayı Allah-u Zülcelal o mü'mine cehennem ateşinden muhafaza eder.


 


* BENZER KONULAR

Kimya'yı Saadet - İmam Gazeli -Sohbetler - Özel Seri - Nette İlk Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:05:14 ÖS]


Agah Albümleri - 320 kbps - Nette İlk Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:45:17 ÖS]


Söz Ahlâkı Gönderen: KOYLU
[Dün, 09:22:34 ÖS]


Din İhtiyaçtır Gönderen: KOYLU
[Dün, 09:12:43 ÖS]


Tehlikeler Karşısında Neslin Korunması Gönderen: KOYLU
[Dün, 09:09:50 ÖS]


Hayata Bereket Katmak Gönderen: KOYLU
[Dün, 09:06:32 ÖS]


Söylem Eylem Uyumu Gönderen: KOYLU
[Dün, 09:02:39 ÖS]


Müslümanın Merhamet Silahı Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:54:15 ÖS]


Namazla Yeniden, Namazla Yenilen Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:11:13 ÖÖ]


Ya Üç Aylar Hiç Olmasaydı Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:05:20 ÖÖ]


Sevginin Yerine Konan Değerler Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:59:12 ÖÖ]


Hayata Dair- Bir Sonsuzluk Yolculuğu Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:45:53 ÖÖ]


Mi’rac Hadisesi - Ahireti Nebevî Temaşa 9 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:38:22 ÖÖ]


Berât Gecesinde Neler Yapmalı Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:26:13 ÖÖ]


Evlilik gemisi kaptanları neleri bilmeli Gönderen: melek
[Şubat 10, 2025, 10:07:26 ÖS]


Kışın Hastalıktan Korunmak İçin Bunlara Dikkat Edin Gönderen: melek
[Şubat 10, 2025, 10:02:36 ÖS]


Çocuğunuza Arkadaş Olabiliyor musunuz Gönderen: melek
[Şubat 10, 2025, 09:58:59 ÖS]


Eşinize Ayna Olun Duvar Değil Gönderen: melek
[Şubat 10, 2025, 09:55:55 ÖS]


Din Ahlak İlişkisi ve Luzumu Gönderen: melek
[Şubat 10, 2025, 09:52:42 ÖS]


Cimri ve Cimriliğin Akıbeti Gönderen: melek
[Şubat 10, 2025, 09:50:12 ÖS]