Müslümanlık Kalitemiz İnternet Karşısında Belli Olur
Şeytan, kıyamete kadar insanoğlunu günaha sürüklemek için yemin etmiş bir varlıktır. Yüzyıllardan beri insanları saptırmak için planlar ve projeler üreten şeytan, bu konuda üst düzeyde tecrübe sahibidir. Şeytan, zeki ve profesyonel bir varlıktır. İnsanı ve onun yapısını çok iyi bilir. Bu güne kadar milyarlarca insanla uğraşmış ve birçoğunu da günaha sürüklemiştir.
Herkese ve her keseye göre taktik ve projeleri vardır. Günahları ambalajlayarak çekici hale getirmekte ustadır. Bu dünyada karşımıza bazen şehvet ve şöhret, bazen mal, makam, mevki, bazen güzel bir kız, bazen yakışıklı bir erkek ambalajı ile çıkabilir.
Modern dünyada teknoloji ve internet, bu açıdan şeytan için bulunmaz bir fırsattır. Tarih boyunca insanoğlunu içki, kumar, zina, faiz, ırkçılık ve her türlü sapkınlıkla yoldan çıkaran şeytan, emin olabiliriz ki interneti de kendi hedefleri doğrultusunda kullanacaktır. Sanal âlemde bazen bir arkadaşlık isteği, bazen bir video, bazen masum bir gülücük, bazen ilgi çekici bir paylaşım olarak karşımıza çıkacak olan şeytana karşı normal hayatta olduğumuzdan daha fazla teyakkuz halinde olmak zorundayız. Bizim zaaflarımızı bizden daha iyi bilen şeytan, internet ağları üzerinden örgütlediği trollerle bize de muhakkak ulaşmaya çalışacaktır
Günümüzde internet, insana her boy ve her çeşit günahı kolayca servis etmektedir. İnternet kabloları ve dalgalarıyla birlikte günahlar evlerimize, hatta ceplerimize kadar girebilmektedir.
Bu bakımdan modern insanın günahla imtihanı daha çetin geçmektedir. Sanal ortam da işlenen günahların normal hayatta işlenen günahlardan hiçbir farkı yoktur. Yani günahın sanalı olmaz. Günah günahtır. Günahın fiberi, dijitali, kotalısı, kotasızı olmaz.
Bugün internet, Allah’tan en fazla korkulacak, şeytandan en fazla sığınılacak ortamlardan birine dönüşmüştür. Unutmayalım, sanal ortamda işlenen günahların cezası için sanal bir cehennem yok. İnternette işlenen günahlar da aynı cehennemde karşılık bulacaktır.
Günümüzde Müslümanlık kalitesi namaz, oruç, hac gibi ibadetlerin yanında internetle baş başa kaldığı zaman gösterdiğimiz tavırla da yakından ilişkilidir. Asıl takvamız, yalnız başına internetin karşısına oturduğumuz zaman ortaya çıkar. Kimsenin olmadığı bir yer ve zamanda bir tıkla nefsimizin bütün isteklerine cevap verebilecek durumdayken belli olur. Bizi yanlış yollara ve sapkınlığa çağıran internet dalgalarının karşısında “Ben Allah’tan korkarım” diyebilmek büyük ve çetin bir iştir. Bu iş ancak çağın Yusuflarının ve Meryemlerinin harcıdır.
Namazlarına özen gösteren bir Müslüman genç olabiliriz, tesettürüne dikkat eden bir Müslüman hanımefendi olabiliriz ancak unutmayalım ki namazımıza ve tesettürümüze bakacak olan Rabbimiz, internetle baş başa kaldığımız andaki tavırlarımıza da bakacaktır. Hele hele İslam’ı yaşama derdinde bir genç isek, şeytan bize internet ve sosyal medya üzerinden en uzman ve profesyonel adamlarını yollayacaktır. Eğer imtihan bekliyorsak bilmeliyiz ki en büyük imtihanlardan birini internet ve sosyal medya üzerinden yaşayacağız. Belki sabah namazına kalkarken yaşadığımız zorluktan daha büyük sınavı internetin karşısında vereceğiz. Ama unutmayalım ki, sanal dünyanın haramlarına karşı elde ettiğimiz başarı hem normal hayatımızda hem de manevi hayatımızda cennete giden yolda, önümüzü açacaktır.
Abdülaziz Kıranşal.