* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: Besmele  (Okunma sayısı 1196 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı melek

  • Global Moderator
  • *****
  • İleti: 2334
Besmele
« : Aralık 26, 2014, 09:11:53 ÖÖ »
BESMELE

Rahman ve Rahim Olan Allah'ın Adıyla


Hayırlı bir işe bismillah ile başlamak demek, Allah'ın birliğini anmak ve ona karşı gereken edeb dairesindeki İslami esasların ilk rüknünü ifa etmek demektir. Besmele çekmekle, kul ile Allah arasındaki gerçek alaka kurulmuş olur.

 

“Besmeleyle başlanmayan her (hayırlı) iş eksik ve bereketsizdir.” Bir Müslüman, İslam prensiplerine göre hareket etmek mecburiyetindedir. En küçüğünden, en büyüğüne kadar olan bütün meselelerinde İslâm dini ölçü olarak alınmalıdır. Çünkü Müslüman, rab olarak Allah'ı kabul etmiştir. Öyle ise hayatı boyunca karşılaşacağı her türlü hadiselerde karar vermesi, fikir yürütmesi, olur veya olmaz, demesinde yetki sahibi değildir. Kur an ve Hadis ne buyurursa Müslüman da o buyruğa teslim olmak mecburiyetindedir. Bana göre şöyle, sana göre şöyle, felsefesi Müslümanın inanç ve fikir âlemini kuşatamaz. İslam’a göre böyle, Kur'an'a göre şöyle, şu mezhebe göre böyle demek, Müslümanın bir yola bağlı olduğunu, bir kitaba kayıtlı olduğunu gösterir.

İşte günlük hayatımızın her saat ve zamanını işgal eden çeşitli hadiselerde Müslüman Allah'ın esaslarına, hükümlerine bağlı olduğunu ispat etmek için, hayırlı işlere hep besmele ile başlar.

Hayırlı bir işe bismillah ile başlamak demek, Allah'ın birliğini anmak ve ona karşı gereken edeb dairesindeki İslami esasların ilk rüknünü ifa etmek demektir. Besmele çekmekle, kul ile Allah arasındaki gerçek alaka kurulmuş olur.

İnsan için işlenmesi lazım olan bilumum farz, vacip, sünnet, müstehab ve mubah olan işlerin evvelinde teberrük (mübarek sayma) kastıyla besmele ile başlamak, kalbin, yaratanı ile ilgi kurduğunu ispatlar.

Aynı zamanda başka milletlerde bu isim üzere besmele yoktur. Müslüman besmeleyi okumakla müşriklere muhalefet eder. Besmele ile Allah'a iltica ve ulühiyetini itiraf eder. Besmele ile Allah'ın kendisine verdiği nimetini hatırlar ve Allah'tan besmele ile yardım talep eder.

Besmelenin manasına daha geçmeden şu kadarını söyleyelim ki:

Besmelede Allah'ın üç ismi zikrolunmaktadır:

1. Allah: Bütün varlıkları yaratan ulu Mevla’dır.

2. Rahman: Allah'ın o rahmet ve muhabbetidir ki kulu yaratmadan önce, onun yaşamasına, yetişmesine, gelişmesine velhasıl yaratılmasının bütün gaye ve hikmetini gerçekleştirmesine yardım edecek; onun her ihtiyacını karşılayacak her şeyi, yardımı dolayısıyla vücuda getirerek kulu, her sıkıntıdan ve her eziyetten korumuş ve esirgemiş, onun aklını ve gücünü kullanarak her dilediğine nail olmasını sağlamıştır.

3.Rahim: Her çalışan kulu mükâfatlandırır, onun çalışmalarını başarı ile taçlandırır, çalışmalarını verimleştirerek onu kat kat sevindirir.

Besmeleyi bu anlayışla okuyarak işe başlayan her Müslüman, Allah'ın rahmanlığından faydalanmak için Allah'ın tabiat âlemine serdiği sayısız nimetlere bakarak bütün bunların kendi istifadesine hizmet etmesi için bir ikram olduğun anlar.

Meselenin ciddiyet ve manevi kazancını ele alan peygamberimiz besmele hakkında «Cebrail bana vahiy ile geldiğinde ilk gönlüme ilka ettiği şey, BİSMİLLAH İRRAHMANİRRAHİM oldu.» buyurmuştur. (Dare Kutni, İbni Ömer'den rivayet etmiştir.)

“Bismillah, Allah'ın isimlerinden bir isimdir. Bununla, Allah'ın en büyük ismi arasındaki yakınlık, gözün beyazıyla siyahı arasındaki yakınlık gibidir.» İbni Kesir > 1/1

Besmele hakkında vârid olan bazı hadis menileri ve esrarı :

1) «Cebrail bana geldiğinde yani vahiy ile geldiğinde, ilk gönlüme ilka ettiği şey, (Bismillahirrahmanirrahim) oldu.» Dare Kutni, İbni Ömer'den

2) «Bismillah, Allah'ın isimlerinden bir isimdir. Bununla, Allah'ın en büyük ismi arasındaki yakınlık, gözün beyazıyla siyahı arasındaki yakınlık gibidir.» İbni Kesir s 1/7

3) «Kim Bismillahı gönülden inanarak okursa, onunla birlikte dağlar da teşbih getirir. Ancak ne var ki dağların bu teşbih sesi duyulmaz.» Ebu Nuaym, Hilye

4) «Bir çıkmaza Sürüklenir, sıkıntıya düşersen, besmeleyi ve Lâ havle velâ kuvvete illâ billahil aliyyil azim..söyle. Cenab-ı Hak bu sebeple bunu söyleyenden belanın bir nice çeşitlerini geri çevirir.» Deylemi, Hz. Ali'den

5) «Muallim çocuğa besmeleyi öğretince, hem öğretmen için, hem çocuk için, hem de onun ana-babası için cehennemden kurtulma beraatı yazılır.» Deylemi, İbni Abbas

8) «Kim 19 zebaniden (Cehennem meleklerinden) ' kurtulmak istiyorsa, besmeleyi okusun. Ta ki Allah, bunun her harfine karşılık ona bir cennet lut- fede.»İbn Kesir : 1/17

7) «Kul, bismillahirrahmanirrahim, deyince, cennet ehli: Buyur, seni bekliyoruz, saadetle gel, der ve şunu ilave eder (Allah'ım, falan kulun besmele okudu. Allah'ım onu cehennemden Azad eyle ve cennetine koy.» İbn Ebi Dünya

Besmele hakkında bu kadar hadis mealleri yeter kanaatındayız. Şimdi bu mübarek duanın Müslümanın söz ve hareketleri ile olan irtibatını gösterelim:

Kulların fiilleri (yaptıkları işler), besmele çekip, çekmemek yönünden üç kısımdır:

a) Besmele çekmenin farz olduğu fiiller. Mesela, hayvan keserken, ava ok atarken, köpeği ava gönderirken, denize olta, ağ atarken besmele çekmek farz oluyor.

b) Besmele çekmenin sünnet olduğu fiiller: Abdest almak, teyemmüm yapmak, namazda Fatiha’dan önce her rekâtta besmele okumak sünnettir. Tafsilatı gelecektir.

c) Besmele çekmenin mekruh ve haram olduğu fiiller: İşlenmesi dinen yasaklanmış bazı fiiller yapılırken besmele çekmek duruma göre mekruh veya haram olur.

Besmele okumaktan maksat, yapılan işte bereketin artmasını, taleptir. Haram veya mekruh bir fiilin çoğalması ve bereketi ise zaten murat olunmaz.

Bu hususta ana bir ölçü verecek olursak: Her hayırlı bir işe besmele okuyarak başlamak, Müslümanın vazifesidir ve okuması da lazımdır. Şuna delil olarak da Cenab-ı Hak, el-Alak suresinin başında Rasûlullah’a: Rabbinin adıyla okumasını emretmişti. Bu emre nazaran her hayırlı işe besmele çekilir.

Maddelerle Besmelenin Mahiyeti:

1) Hayvan keserken, ava ok atarken, köpeği ava gönderirken, denize olta, ağ atarken, bismillah demek farzdır.

2) Namazda, Fatiha’dan önce (her rekâtta) besmele çekmek vacib diyenler varsa da sünnet olduğu daha uygundur. Ve Sünnettir.

3) Abdest almağa, yemek yemeğe ve her hayırlı, mübarek işe başlarken besmele çekmek sünnettir.

 4) Yürümeğe, oturmağa, kalkmağa başlarken besmele çekmek mubahtır.

5) Avret yerini açarken, necaset bulunan yere girerken besmele çekmek mekruhtur.

6) Helal gıda olmasına rağmen, fena kokan şeyleri yemeğe başlarken besmele çekmek mekruhtur. (soğan, sarımsak, çiğ pırasa, turp, v.s. gibi)

7) Haram olan bir şeyi yapmağa başlarken besmele çekmek haramdır.

8) Kat'i olarak haram olduğu bilinen bir şeye bile bile besmele çekmek küfür.

9) Kim, yemek üzerinde besmele çekmeği unutursa, sofradan çekildiği zaman ihlas (Kulhü) süresini okusun.

10) Sofrada yemek yerken besmeleyi unutup, yemek ortasında hatırlayan (Bismillahi evvelehu ve ahirahu) desin.

11) Akşam yatmadan evvel gözlere sürme çekerken besmele çekmek sünnettir.

12) İçki içerken, zina ederken, kesinlikle haram olduğu bilinen bir şeyi yerken veya tavla zarı atarken besmele çekmek, Allah'ın ismini hafife almak olacağından küfürdür. Tecdidi iman ve nikâh getirmesi gerekir.

13) Bir şeyi tartan veya ölçen kimse, sayacağı zaman (Bismilah, bir) diye saymalı, (Bir, bismillah) diye saymamalıdır.

14) Bir kimse, yediği haram olduğu halde besmele çekerse şeytan şöyle der: Olmadı. Bunu kazanırken, seninle beraberdim. Ben onda ortağınım. Şimdi de senden ayrılmam.

Yediği helal olur da besmele çekerse, şeytan o adamdan kaçar. Şayet besmele çekmezse yemekte o adama ortak olur.

15) Yemek yemeğe başlarken, besmele çekenin yüksek sesle söylemesi istenir. Yanında oturmuş olan diğerleri de hatırlamış olur.

16) Her lokma yerken: Bismillah, diyen kimseye kıyamet günü hesap sorulmayacağı bildirilmiştir.

17) Abdullah İbni Mes'ud: «Bir kimse evine gider, yemek yer, bismillah demezse şeytan onunla beraber yer. Allah'ın adın anarsa, kalan kısmını şeytan yemekten alıkonur. Yediğini kusar. Yeni bir yemek aramağa başlar.

18) Hayvan boğazlarken v.s. gibi icraatlar da. Bismillah, kelimesinin üzerine errahmanirrahim in ilave edilmesi sünnettir.

19) Mushaf yazarken, beraetün suresinden başka diğer surelerin başlarına besmele yazmak farzdır.

20) Besmele, abdeste başlanılırken getirilir. Unutulurda ara yerde getirilirse sünnet yerine getirilmiş sayılmaz. Yerken besmele çekmek bunun zıddıdır

21) Temizlenirken, yolculuk ederken, cinsi ilişkide ve buna benzer bütün işlerde besmele çekmek güzel ve mendubtur.

22) Şer ‘an yapılması caiz olan bütün işlerde besmele çekmek müstehabtır.

23) Besmele çekilmeden alınan abdest alanın, yalnız abdest uzuvları ile işlemiş olduğu günahlar affedilir.

24) Abdest alırken, eûzüyü besmeleden evvel okumak sünnettir. Sonradan aklına gelip besmeleyi söylemesi mendubtur.

25) Namaz kılanın besmeleyi Fatiha ile beraber namazın her rekâtında gizli olarak okuması sünnettir.

26) Herhangi bir şiirden evvel besmele yazmak hususunda alimler ihtilaf ettiler. Bir kısmı mekruh olur dedi. Bir kısmı caiz gördü. Bazıları ise, şiir divanlarının baş tarafına besmele yazmak lazım gelirse de, herhangi bir kıt’a veya kasidenin evveline besmele yazılmaz, dediler.

27) Akşam kapılan kapatırken besmele çekmek, mutfaktaki yemek kaplarının üzerini örterek besmele çekmek sünnettir.

28) Süt, bal, çorba, ilaç v.s. meşrubatı içerken de yemekte olduğu gibi besmele çekilir.

29) Besmele, bismillah, demekle çekilmiş olur. Rahman ve rahimini söyleyerek bütününü okursa güzel bir iş yapmış olur.

30) Besmelenin çekilişi hususunda cünüp, hayızlı, nifaslı müsavidir. Yani başında böyle işler olanın icabı halinde yemek yerken besmele çekmesi yine sünnettir.

31) Bir sofrada yemek yerken bir kişinin yüksek sesle besmele okumasıyla sünnet yerine gelmiş olsa bile herkesin çekmesi iyidir.

32) Namazda surelerin başındaki besmeleler okunmaz.

33)Hayvan keserken besmele sehven, unutularak terkedilirse bir mahzuru olmaz, o hayvanın eti helaldir, yenir. Kasıtlı olarak çekilmezse o et yenmez.

34) Kur'an hatmedilirken, «Vedduha» sûresine gelince, vedduha sûresi okunup bitirilir ve «Allahü Ekber, Bismillahirrahmanirrahim» diyerek elem-neşrah, sûresine geçilir. Nas sûresine kadar böyle devam eder.

35) Kur'an okumağa başlarken, eûzü çekmek sünnet, farz diyenlerde vardır. Süreler içerisinde yalnız, Beraetün suresinin başında besmele çekilmez.

36) Namaz dışında, Kur'an ken, Beraetün hariç, sûre başlarında besmele çekmek vaciptir.

37) Fatiha sûresi okunurken, dallin amine bismillahi... diyerek okumak bidattir. Yani âmin kelimesi surenin sonuna eklenemez.

38) Ahırda, tuvalette besmele okumak mekruhtur.

39) Sigara içerken besmele çekmek mekruhtur. Hadimi merhum haram olur der.

40) Sakal tıraşı olmağa başlarken besmele çekmek de ihtilaflıdır. En azı mekruhtur.

Abdullah Büyük

 


* BENZER KONULAR

Allah’ı Ne Kadar Seviyoruz Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:40:07 ÖS]


Böyle Sevdik Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:35:30 ÖS]


Dostluk Üzerine Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:27:16 ÖS]


Sevmek-Sevilmek Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:21:12 ÖS]


Sermayemiz takvamız olsun Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:14:00 ÖS]


Bize De Dua Yâ Rasulallah (S.A.V) Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:09:36 ÖS]


Çoban Deyip Geçmeyelim 2 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:04:55 ÖÖ]


Çoban Deyip Geçmeyelim 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:57:14 ÖÖ]


Yabancılaşmadan Değişmek ve Gelişmek Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:44:43 ÖÖ]


Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 8 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:34:29 ÖÖ]


O insanı Yetiştiremezsek 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:25:16 ÖÖ]


Mutluluğun Sırrı Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:12:56 ÖÖ]


Murada Ermek İçin Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:07:00 ÖÖ]


Bize Kalana Bakın Siz Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 06:02:09 ÖS]


Âlemler O’na Hayran Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:34:39 ÖS]


Dünya Nedir Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:25:53 ÖS]


Gönül Allah (CC) 'ta Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:22:44 ÖS]


İmani olgunluğun sırrı - Teslimiyet Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:15:04 ÖS]


İnsanın Manevi Yapısı (Ruh, Kalb, Akıl ve Nefs) İle İlgili Meseleler Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:06:24 ÖS]


Esat Kabaklı - Sürgün - 320 KBPS Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 04:50:26 ÖS]