Merhamet Et Ki Merhamet Olunasın
‘’Değerler Eğitimi’’ son yıllarda yitirilmeye yüz tutmuş değerlerimizin çocuklarımıza ve gençlerimize aktarılması gerekliliğinin fark edilmesiyle ortaya çıkmış bir kavramdır. Oysa ‘’değer’’ kavramına geçmişten günümüze baktığımızda konuya oldukça vakıf bir millet olduğumuzu görürüz. Gerek dini inancımız gerek kültürümüz , örf,adet ve geleneklerimiz değerlerimizi desteklemiştir. Bu toplum asırlar boyu devam eden birlik ve beraberliğinin gücünü değerlerinden almıştır.
Aslında değerler ve bunun aktarımı hususunda oldukça avantajlı olduğumuzu söyleyebiliriz. Zira bu değerleri hayatlarında düstur edinen ve onların sembolü haline gelen hem Milli büyüklerimiz hem de dini liderlerimiz vardır. Bu şahıslar inandıkları değerleri anlatmakla kalmamışlar bizzat uygulayarak, yaşayarak gelecek nesillere de örnek olmuşlardır.Bize düşen ise bunu yaşamak ve bizden sonraki nesillere aktararak yaşatmaktır… Misal; sevgi ve hoşgörü ile bütünleşen Mevlana,Yunus Emre…gibi. Ya da ‘’Dostluk’’ dendiğinde Hz. Ebubekir’in , İkicihanserveri Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından Sıddık (Sadık Dost) ünvanına layık görülmesi ; alçakgönüllü olmak’’ dendiğinde Hz. Ömer’in tevazusu; Hz.Osman’ın hayası…gibi.
Yeryüzünün haksız şekilde kana bulandığı , vahşetin hüküm sürdüğü böylesi bir dönemde öncelikle üzerinde durulması gereken insanı insan yapan ‘’MERHAMET’’ .
İnsanın var oluşunda derin hikmeti bulunan ama unutulan ‘’MERHAMET’’…
Hatta diyebiliriz ki neredeyse bütün insani değerlerin temeli olan merhamet. Bu konuda akla gelen ilk isim hiç şüphesiz ki Fahr-i Kâinât ve alemlere ’’Rahmet’’ olarak gönderilen iki cihanın güneşi Peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.v.)dir. ( el-Enbiyâ, 107) Ümmetlerin Peygamberlerini rehber ve önder olarak alması gerekliliği göz önüne alındığında en çok mü’mine yaraşır merhamet.
Rahmet ve merhamet aynı kökten gelen iki kavramdır.Rahmet; Allah'ın, yaratıklarına merhamet etmesi ve lütufta bulunmasıdır.Hz.Muhammed’in insanlığa peygamber olarak gönderilmiş/görevlendirilmiş olması Allah’ın kula merhametinin sonucudur.
Merhamet ise; Üzüntü duyma , esirgeme, koruma, sevgi gösterme, yardım etme, insanı başkalarına iyilik yapmaya yönlendiren acıma duygusuna denir.Merhametin kaynağı Allah’tır.Yüce Rabbimiz Kur’ân-ı Kerîm’de sık sık, af ve merhamete dâir sıfatlarını bildirmiş, hattâ “merhamet edenlerin en merhametlisi olduğunu ve merhametinin her şeyi kuşattığını haber vermiştir.” Dini metinlerimizde merhamet ve şefkatin üzerinde önemle durulmuştur .Mü’minin en önemli hasletlerinden biri olarak addedilmiştir, o.
Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:
“–Nefsim kudret elinde bulunan Allâh’a yemin ederim ki, birbirinize merhamet etmediğiniz müddetçe cennete giremezsiniz.”
(Merhamet etmeyene Allahüteâlâ merhamet etmez, acımayana acımaz.) [Buhari]
(Alçak gönüllü olan, dilenmeden nefsini zelil gören, helalinden kazandığı malı, hayra sarf eden, yoksul ve çaresizlere merhamet duyanlara müjdeler olsun!) [Tergib)
(Yerdekilere acırsanız, göktekiler de size acır.) [Tirmizi]
(Ana babanın yüzüne merhametle bakana, hac ve umre sevabı verilir.) [İ.Rafii]
(Güçsüzlere, hastalara, yaşlılara ve küçüklere merhamet edin, acıyın.) [Şir’a]
(Müminler merhamette bir vücut gibidir. Vücudun bir yeri rahatsız olunca, bütün vücut, rahatsız olduğu gibi, Müslümanlar da birbirine acımalıdır!) [Buhari]
(Şu üç kimseye acıyın, merhamet edin! 1- Cahiller arasında kalan âlime, 2- Varlıklı iken yoksul düşen zengine, 3- Çevresinde hatırı sayılırken itibarını kaybeden zata.) [Tirmizi]
(Yoksul ve çaresizlere acıyana müjdeler olsun!) [Buhari]
(Büyüğünü saymayan, küçüğüne acımayan bizden değildir.)[Tirmizi]
Yaratılan her şeye şefkat, merhamet ve tebessümle yaklaşabilmek, îmanda ulaşılan seviyenin bir göstergesidir.Çocuğa ,yaşlıya ,yetime-öksüze, yoksula, hastaya, kimsesize ,ihtiyaç sahibine zor durumda olana merhamet…Hayvana merhamet …
Günümüzde sıklıkla yaşanan şiddet olaylarının temelinde insanın bu meziyetini yitirmesi ve bunun neticesinde acımasızlaşması yatmaktadır. Erkeğin kadına ;büyüğün küçüğe ;zenginin yoksula ; insanın -konuşma melekesi bile olmayan- hayvana; güçlünün mazluma şiddetinin temel sebebi merhametten ve şefkatten yoksunluktur.
Biz Müslümanlara düşen sorumluluk hem yaşantımızla hem de sözlerimizle yeni nesillere örnek olmaktır. Yaratılan her şeye merhamet ile bakmak ve gerektiğinde şefkatle el uzatmaktır.Çocuklarımıza şefkat göstererek şefkati öğretmek, çevremizdeki insanlara ve olaylara karşı duyarlı olup merhameti yaşamak, yaşatmak ve öğretmektir…