* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Komşu Hukuku  (Okunma sayısı 778 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı melek

  • Global Moderator
  • *****
  • İleti: 2421
Komşu Hukuku
« : Şubat 29, 2024, 08:30:50 ÖÖ »


Komşu Hukuku

Yeryüzünde yaşayan insanlar her zaman birbirleriyle yardımlaşma ve dayanışma içinde olmak, birbirleriyle iyi geçim kurma ve karşılıklı hak ve hukuka saygı duymak durumundadırlar. Toplumun huzuru ve mutluluğu için bireylerin kendi aralarında sevgi ve saygıya dayalı hayat tablosu oluşturmaları kendileri açısından önem arz etmektedir.

Karşılıklı güven duygusunun olmadığı yerde haset ve karamsarlık vardır. Nefret ve kindarlık hastalığı oluşur. Bunun için diyalog ve hoş görüyü oluşturacak ortamı yakalamak için Yüce Allahın ve Peygamber efendimizin beyanlarını anlayarak yaşamaya devam etmeliyiz.

Yüce Allah, Kuran-ı Kerim de şöyle buyurmaktadır: “Allaha kulluk edin. Ona hiçbir şeyle ortak koşmayın. Ana ve babaya, akrabalara, yetimlere, miskinlere, akraba olan komşuya, yakın komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya ve eliniz altında bulunanlara, iyilik edin.

Gerçekten Allah, kendini beğenip öğünenleri elbette sevmez. “Nisa suresi 36 Cenab-ı Allah genelde insanlara yardım etmeyi emrediyor. Bunların içersinde başta anne baba olmak üzere yardıma muhtaç olanlar olduğu gibi komşu ve dostlarımız da vardır. Komşu ve dostlarımızın Hak ve hukukuna riayet etmek insani ve İslami bir görevdir. 

Peygamberimiz bir hadislerinde şöyle buyurdular: “Sizden Allaha ve ahiret güne iman eden misafirine ikram etsin. Sizden Allaha ve ahiret gününe iman eden komşusuna eziyet etmesin. Sizden Allaha ve ahiret gününe iman eden konuştuğu zaman ya hayır konuşsun veya sükût etsin”.Müslim,iman,74. İnsanlara ikram etmek sünnettir. Bunun miktarı önemli değildir. Önemli olan dost ve komşularımızı memnun kılacak bir şeyler ikram edebilmektir. İkram ve hediyeleşmeler toplumdaki bireyler arasında sevgi ve saygıyı oluşturur. Güven duygusunu pekiştirir.

Mübarek Ramazan ayında ikram ve hediyeleşmelerin daha çok yapıldığını müşahede ediyoruz. Böyle olması da gerekmektedir. Verilen iftarlar da ikram kapsamında değerlendirilebilir. Zira Peygamberimizi (sav) efendimiz; “Sizden kim oruç tutan bir Müslümana iftar ettirirse, bu güzel davranışına mukabil geçmiş günahları bağışlanabilir” buyurdular. Bütün iyilikler, kötülükleri yok eder. Peygamberimiz (sav) efendimiz  “ Ya Eba zer, sen bir çorba veya taam yaptığında suyunu bolca kat, onunla komşunu gözet”, buyurdular. Riyaziüssalihin.  Allahın verdiği nimetin belli bir kısmını etrafımızda bulunan fakir, yetim, yoksul ve komşularda değerlendirmek, saygı ve sevgiyi oluşturur. Toplumdaki bireylerin geleceğe bakışlarını müspet yönde değişmesini sağlar.   

Peygamberimiz (sav) efendimiz “ Vallahi o kişi iman etmiş değildir diye üç defa tekrar ettiğinde,  Ashaptan kimdir ey Allahın resulü iman etmeyen kimse diye soruldu. Efendimiz komşusu açken onun aç olduğunu bildiği halde tok geceleyen kimse” buyurdular.

Riyazüssalihin. Hadisin mealinden islamda nemalazıncılığın olmadığını, her müslümanın sorumluluk duygusu içersinde hareket etmesinin gereğini anlıyoruz. Birlikte yaşadığımız komşu ve dostlarımıza zarar verici davranışlardan kaçınacağımız gibi, imkânlarımız ölçüsünde varsa ihtiyaçlarını gidermeye çalışmalıyız.

Komşularımızla karşılaştığımız zaman onlara selam vermeyi, hal hatır sormayı ihmal etmemeliyiz. Kendimiz için sevdiklerimizi onlar için de sevmeliyiz. Dargınlık ve küskünlük hallerinin üç günden fazla sürmemesine dikkat etmeliyiz. Karşılıklı yardımlaşma ve dayanışmaya önem vermeliyiz. Onların mutlu olmasının bizleri de mutlu edeceğini düşünmeliyiz. Komşu ve dostlarımızla birlikte huzur ve mutlu olmak, yaşadığımız kentin de havasını müspet yönde değişmesine vesile olacaktır. Bunun sağlanması için ikram ve hediyeleşmeye önem vermeliyiz. Bilmeliyiz ki, ikram ve hediyeler, dostluklarımızı samimi hale getirir. 

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

RADDYO DİNLEME SAYIMIZ ANLIK 1500 KİŞİ OLMUŞTUR. Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 05:07:10 ÖS]


Mustafa Doğan Dikmen - Uşşak Faslı 1999 - 320 Kbps Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 12:21:48 ÖS]


Grup Ravza - Götür Beni Medineye 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 12:11:06 ÖS]


Grup Kıvılcım - Çeçen Dansı 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 12:02:23 ÖS]


Grup Hayber - Seyrettim Muhammedi 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 11:50:37 ÖÖ]


Beklenen Nesil Nasıl Olmalı Gönderen: webtasarim
[Bugün, 11:34:22 ÖÖ]


Peşinden Gittiklerimizle Ahiret Yüzleşmesi Gönderen: webtasarim
[Bugün, 11:31:05 ÖÖ]


Allah'a İnandığımız Kadar Güvenmiyoruz Gönderen: webtasarim
[Bugün, 11:20:23 ÖÖ]


Kur'an'da Eleştiri Gönderen: webtasarim
[Bugün, 11:16:07 ÖÖ]


İbadetlerde Devamlılık Esastır Gönderen: webtasarim
[Bugün, 11:11:03 ÖÖ]


İslam'da Kadının İş ve Sosyal Hayatı Gönderen: webtasarim
[Bugün, 11:04:46 ÖÖ]


Şeytan'ın Vesveseleri Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 09:16:51 ÖÖ]


İslam'ı Yaşamak Kolaydır Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:50:15 ÖÖ]


Sadaka, Müslümanlığı Ölçen Terazidir Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:41:34 ÖÖ]


İyilikle Güzelleşir Dünya Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:34:41 ÖÖ]


Fikirden Fiile İyilik Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:24:06 ÖÖ]


İnsan ve Hüsran - Asr Suresi Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:15:58 ÖÖ]


Single Eserler Yeni 5 - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:42:55 ÖS]


Hidayet Can - Selam Söyle Efendime 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 03:33:31 ÖS]


Grup Fatih - Efendimiz Muhammedin Sevgisinde Birlikteyiz 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 03:26:19 ÖS]