Çocuk ve Harçlık
Yetişkin yaşlarda parayı iyi kullanabilme, çocukken alınan eğitimle yakından ilgilidir. Aileler bu yüzden çocuklarına harçlık verirken disiplin içinde hareket etmeli ve tutarlı olmalıdırlar.
İlkokula yeni başlayan çocuk, paranın hesabını yapamaz. Paranın iyi tanıyamaz, bir şey olduğunda üstünü istemeyi beceremez. Rast gele şeylere, abur cubur yiyeceklere harçlığını yatırır. Bu yüzden harçlık verilmesi uygun olmaz. 8 yaşındaki çocuk parayı az çok kullanmaya başlar.
10 yaşında ise kendisine yararlı ve kullanışlı şeyler satın alır. Alışveriş ederken seçmesini bilir. Para ve diğer eşyaları güvenle koruyabilir ve paranın üstünü de ister. Söylenenleri dinler ve tatbik eder. Bu yaşlar artık harçlık verilmeye başlanması gereken dönemdir.
Harçlığı nasıl vermeli?
Harçlığın belli bil düzen içinde verilmesi en tutarlı yoldur. Çocuk, harçlığını biriktirerek bir eksiğini karşılamaya veya pul vs gibi koleksiyon yapmaya teşvik edilmelidir. Harçlık, günlük veya haftalık verilebilir.
Çocuğa gereğinden fazla harçlık vermek yanlıştır. Çocuk bu fazla parayı gereği gibi başarılı kullanamaz. Var olan defter ve silgilerinin yanın yenilerini ekler. İsraf ve doyumsuzluk böyle başlar. Çocuğa fazla para vermek mutsuzluk ve duyumsuzluk getirecektir.
Öğrenciye vermenin sadece ona değil arkadaşlarına da zararı vardır. Özellikle değişik gelir guruplarından çocukların mevcut olduğu okullarda, harçlık verilemeyen veya yetersiz harçlık alan çocuklar bazı arkadaşlarının bol para harcamasından etkilenir. Önce moral bozukluğu, giderek aşağılık Kompleksi ortaya çıkabilir.
Çocuğa yetersiz harçlık vermekte yanlıştır. Arkadaşlarıyla kendisininkini kıyaslayarak üzüntü duyar ve kendisine olan güveni azalabilir.
En doğru olanı, çocuğun yaşına ve sınıfına uygun olarak, ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeterli ve düzenli bir harçlık vermektir.
Doç. Dr. Sefa Saygılı