* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: Huzur ve Sükünet Kaynağı Olarak Aile  (Okunma sayısı 109 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı melek

  • Global Moderator
  • *****
  • İleti: 2334
Huzur ve Sükünet Kaynağı Olarak Aile
« : Aralık 18, 2022, 02:19:02 ÖS »
Huzur ve Sükünet Kaynağı Olarak Aile

وَمِنْ اٰيَاتِهٖٓ اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْوَاجاً لِتَسْكُـنُٓوا اِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةًؕ اِنَّ فٖي ذٰلِكَ لَاٰيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

“Onlara ısınıp kaynaşasınız diye size kendi türünüzden eşler yaratıp aranıza sevgi ve şefkat duyguları yerleştirmesi de O’nun kanıtlarındandır. Doğrusu bunda iyi düşünen kimseler için dersler vardır.”
(Rum, 30/21.)

Mutluluğun paylaşıldıkça arttığı, dertlerin paylaşıldıkça azaldığı sıcak bir aile yuvası dünya huzurunun temelidir. Bu ise öncelikle anne baba, çocuklar ve eşler arasındaki karşılıklı sevgi, saygı, sabır ve hoşgörüye bağlıdır. Yüce Allah, Hz. Âdem’i yarattıktan sonra eşi Hz. Havva’yı yaratmıştır. Bu ikisinden ise insanlık çoğalıp yeryüzüne yayılmıştır. (Nisa, 4/1.) Yukarıda meali verilen Rum suresi 21. ayette yer alan ilahi beyanda işaret edildiği üzere eşlerin birbirleri için huzur ve sükûnet kaynağı olmaları esastır. Ancak bunun için gerekli olan çok önemli iki şey vardır: Sevgi ve merhamet. Bu iki değer, mutlu bir aile yuvasının temelidir. Bu değerler aynı zamanda birbirinin tamamlayıcısıdır. Sevgi olmadan merhamet olmayacağı gibi şefkat ve merhametten yoksun bir sevgi de aile huzurunu temin etmeyecektir.

Eşlerin yaratılış amacını açıklayan bu ayet insanın eşini, kendisiyle huzur ve mutluluk bulacağı varlık olarak görmesini telkin etmektedir. Aile hayatında mutluluğun ön şartı eşlerin böyle bir bakış açısına sahip olmalarıdır. Ayette yer alan “sevgi ve şefkat” vurgusu ise “eş olma” hissinin ve olgusunun, birbirlerini sonradan tanıyan iki ayrı cinsin çok güçlü psikolojik ve biyolojik bağlarla birbirine bağlaması, temelinde iffet anlayışı bulunan, karşılıklı güven, sevgi ve esirgeme duygularıyla geliştirilen aile kurumunun Yüce Allah’ın insanlığa en büyük lütuflarından olduğu hakikatini vurgulamaktadır. (Kur’an Yolu Tefsiri, c.4, s.303.)

Kur’an-ı Kerim’de “Onlar sizin için elbisedir, siz de onlar için elbisesiniz.” (Bakara, 2/187.) buyrulduğu üzere eşler bir bütünün iki yarısı gibidirler. Birlikte bütündürler, birlikte tamdırlar. Birbirlerine muhtaç oldukları gibi (Celalüddin es-Süyuti-Celalüddin el-Mahalli, Tefsiru’l-Celaleyn, 29.) aynı zamanda birbirlerini harama düşmekten korurlar. (Nesefi, Medariku’t-Tenzil, 1/161.) Sevinç ve mutlulukları paylaştıkları gibi hayatın zorlukları karşısında birbirlerine yaslanırlar, sıkıntıları birlikte göğüslerler.

Huzurlu bir aile için eşler arası karşılıklı sevgi, saygı, anlayış ve hoşgörü ne kadar elzem ise ailenin asli unsurlarından olan çocuklara iyi davranmak, onları İslam terbiyesi üzere yetiştirmek de anne babaya yüklenen sorumluluklardandır. Anne babaya emanet edilen çocukların asli ihtiyaçlarının meşru ölçüde temin edilmesi yanında en güzel şekilde terbiye edilmeleri de çocuklara verilecek en güzel hediyedir. (Tirmizi, Birr, 33.) Onlara sevgi ve şefkatle yaklaşmak, şiddetin her türlüsünden ve kötü muameleden uzak durmak, çocuklar arasında ayrım yapmamak anne babanın çocuklarına karşı görevlerinin başında gelmektedir.

Çocukların, anne babalarına karşı yerine getirmeleri gereken sorumluluklar da ailenin huzur ve sükûnet kaynağı olması adına aynı şekilde bir gerekliliktir. Anne babaya itaat etmek, hayırlı bir evlat olmaya çalışmak bu sorumlulukların başında gelir. Özellikle bakıma muhtaç duruma gelmiş olan yaşlılarımız aile içerisinde ilgi, alaka, sevgi ve merhameti en çok hak edenlerdir.Bu bağlamda, yaşlı anne babaya şefkatle yaklaşılması, onların azarlanmaması, dahası öf bile denilmemesi yönündeki Kur’ani emir (İsra, 17/23-24.) bu hakikatin açık bir ifadesidir. Hayattayken onlara iyi davranmakla beraber vefatlarından sonra da onları hayırla yâd etmek, arkalarından hayır duada bulunmak salih bir evlat olmanın gereklerindendir.

Sözleri ve yaşantısıyla Kur’an’ı açıklayan, hayata aktaran, her konuda bizlere örnek olan Hz. Peygamber’in aile hayatı da bizler için en güzel örnektir. O özellikle kadınlara şiddet konusunda son derece hassas davranmıştır. Eşlerine ve çocuklarına en küçük bir hakaret ve kırıcı söz bile söylemeyen Peygamberimiz, Müslümanlara kadınlar hakkında Allah’tan sakınmaları gerektiğini (Müslim, Hac, 147.) bildirmiştir. Yüce Allah “Onlarla (kadınlarla) iyi geçinin.” (Nisa, 4/19.) buyururken Hz. Peygamber de hanımlarına güzel davrananları en hayırlılar olarak değerlendirmiştir. (Tirmizi, Rada’, 11.)

Eşleri birbirine, çocukları da anne babalarına emanet olarak telakki eden dinimiz şiddetin hiçbir çeşidini onaylamaz. Bu şiddet fiziki olabileceği gibi psikolojik baskı, hakaret, küfür vb. şekillerde de olabilir. Hiçbir gerekçe ise şiddeti meşru kılamaz.

Dünya hayatının süsü olarak nitelendirilen çocuk (Kehf, 18/46.) aynı zamanda Hz. İbrahim’in oğlu İsmail’i kurban etmesi örneğinde olduğu üzere (Saffat, 37/100-109.) Kur’an’da bir imtihan vesilesi olarak kabul edilir. (Enfal, 8/28; Tegabün, 64/15.) Hz. İbrahim’in oğlu hususunda Yüce Allah’ın emrine gösterdiği teslimiyet yanında Hz. İsmail’in gösterdiği teslimiyet ve itaat de dünyada farklı şekillerde imtihan edilen insanın sevdiği ve değer verdiği ailesiyle imtihan edilebileceğinin somut bir örneğidir. Onların imtihanı bu şekilde olmuştur. Bizler ise farklı farklı şekillerde bu imtihanla karşılaşabiliriz.

Kimimiz eşleriyle kimimiz çocuklarıyla kimimiz de anne babasıyla tabi tutulabilir bu imtihana. Hangisi olursa olsun bütün bunları sevgi, saygı, sabır, ilgi, hoşgörü, merhamet ve Allah’a teslimiyet gibi değerler çerçevesinde çözmeye çalışmak bu imtihanı başarmada en önemli gücümüz olacaktır. Ailedeki her bireyin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirme gayretinde olması, ihtiyaç hâlinde birbirlerine yardım etmesi hayatın zorluklarını göğüslemede oldukça önemlidir. Aile bireylerinin, yapması gereken bir sorumluluğu diğerine yüklemesi, ailede gözetilmesi gereken dengenin kaybolmasına yol açacağı gibi daha başka huzursuzluklara da kapı aralayacaktır. Aynı şekilde çocuklara karşı gösterilmesi gereken ilgi ve alakanın modern hayatın sunduğu teknolojik vb. imkânlar nedeniyle çocuklardan esirgenmesi anne baba sevgisinden yoksun çocukların yetişmesine yol açacaktır. Bu şekilde yetişen çocukların ise ileride hem anne babalarına hem de kendi çocuklarına aynı şekilde muamele etmeleri ihtimali düşünüldüğünde bugün belki fark edilemeyen, önemsenmeyen bu sorunun, huzur kaynağı olması beklenen aileye vereceği zararların dikkate alınması gerektiği muhakkaktır.

RADYO  FANİDUNYA FM.
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Allah’ı Ne Kadar Seviyoruz Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:40:07 ÖS]


Böyle Sevdik Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:35:30 ÖS]


Dostluk Üzerine Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:27:16 ÖS]


Sevmek-Sevilmek Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:21:12 ÖS]


Sermayemiz takvamız olsun Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:14:00 ÖS]


Bize De Dua Yâ Rasulallah (S.A.V) Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:09:36 ÖS]


Çoban Deyip Geçmeyelim 2 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:04:55 ÖÖ]


Çoban Deyip Geçmeyelim 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:57:14 ÖÖ]


Yabancılaşmadan Değişmek ve Gelişmek Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:44:43 ÖÖ]


Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 8 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:34:29 ÖÖ]


O insanı Yetiştiremezsek 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:25:16 ÖÖ]


Mutluluğun Sırrı Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:12:56 ÖÖ]


Murada Ermek İçin Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:07:00 ÖÖ]


Bize Kalana Bakın Siz Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 06:02:09 ÖS]


Âlemler O’na Hayran Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:34:39 ÖS]


Dünya Nedir Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:25:53 ÖS]


Gönül Allah (CC) 'ta Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:22:44 ÖS]


İmani olgunluğun sırrı - Teslimiyet Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:15:04 ÖS]


İnsanın Manevi Yapısı (Ruh, Kalb, Akıl ve Nefs) İle İlgili Meseleler Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:06:24 ÖS]


Esat Kabaklı - Sürgün - 320 KBPS Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 04:50:26 ÖS]