* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: Çocukları Ev Kazalarından Koruma  (Okunma sayısı 117 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı KOYLU

  • *****
  • İleti: 2314
Çocukları Ev Kazalarından Koruma
« : Temmuz 29, 2022, 08:31:31 ÖS »
Çocukları Ev Kazalarından Koruma

Çocuk yetiştirmek denilince en önemli konulardan biri çocukları kazalardan korumaktır. Çocuklar akılları erinceye kadar annelerinin sürekli gözetimi altında tutulup kazalardan korunmalıdır. Çünkü çocuklar yaratılışlarındaki bazı özelliklerinden dolayı kaza geçirmeye elverişli bir yapıya sahiptir.

Çocukların kazaya yatkın olma sebepleri şunlardır:

* Her şeyden önce çocuklar meraklı bir yapıya sahiptirler. Etraflarındaki eşyalara fazlasıyla ilgi gösterirler. Günlerinin çoğunu bir şeyleri kurcalamakla geçirirler. Bu da onların tezgâh altı dolaplarında saklanan sivri, yanıcı, zehirli ve benzeri tehlikeli madde veya araç gereçlere ulaşmalarını kolaylaştırır. Bu sebeple çocukların ulaşabileceği yerlere tehlikeli maddeler konulmamalıdır.

* Ev kazalarının çocuklar için ağır yaralayıcı veya öldürücü olabilmesinin bir sebebi de onların bedenî açıdan küçük olmalarıdır. Bir yetişkin için tehlike arz etmeyen eşyalar çocuklar için tehlikeli olabilir. Çünkü çocuklar, kütüphane, dolap gibi büyük cisimleri devirdikleri zaman altında kalıp ezilme tehlikesine maruz kalabilirler. Bu sebeple çocuklu evlerde böyle büyük eşyaların duvara sabitlenmesi önemlidir.

* Çocukların vücut orantıları da kazaya uğrama riskini artırır. Mesela çocukların başı vücuda nazaran büyük ve ağırdır. Bu sebeple balkondan bakarken veya karyolasından inmeye çalışırken başlarının üstüne düşme tehlikeleri çoktur. Bu konuda dikkatli olunması gerekir. Çocuk karyolalarının rahatça inebileceği şekilde olması faydalı olur.

* Çocukların en sık maruz kaldığı tehlikelerden biri de zehirlenmedir. Çünkü çocuklar çoğu zaman buldukları her şeyi ağızlarına götürürler. Bilhassa rengi cezp edici olan deterjanları, yiyecek kutularında ve şişelerinde saklanan kimyasalları içme ihtimalleri çok yüksektir. Bu gibi tehlikeli maddeler çocukların ulaşamayacağı yerlerde olmalı…

* Çocuklar zeki ve meraklı olmakla beraber tecrübesizdir ve mantık gelişimlerini henüz tamamlamamışlardır. Bu sebeple sebep sonuç ilişkilerini kavrama kabiliyetleri kısıtlıdır. Mesela çocuklar, bir sehpanın örtüsünü çektikleri zaman üzerindeki cam vazonun da beraberinde gelip kafasına düşeceğini öngöremezler. Çocukları kazalara karşı eğitmeliyiz.

* Çocuklar kendilerine konulan kuralları çoğu zaman çiğnemeye yatkındırlar. Kendilerini bir meraka kaptırdıkları zaman kuralları unuturlar ve hatta o sırada kendilerine seslenildiğinde bile aldırış etmezler. Bu sebeple ona “Balkondan sarkma!” diye seslenmek işe yaramayabilir, bizzat tutup alıkoymanız gerekir.

* Çocuklar ellerini ve diğer uzuvlarını aynı anda organizeli kullanamayabilirler. Mesela bir elinde kalem bir elinde havuç tutan çocuk, havucu ağzıma götürüyorum derken o sıra kalemi de gözüne götürebilir. Çocukların elinde sivri bir eşya olmamasına dikkat edilmeli…

* Çocuklar küçük yerlere girmeye meraklıdırlar. Bu yüzden masa altına, dolapların içine hatta çamaşır makinesine girebilirler. Bunu göz önüne alarak çocukları sık aralıklarla kontrol etmeliyiz.

* Ayrıca küçük küçük cisimleri, ufak deliklere sokmayı severler. Prizlere ince bir şeyler sokmaya kalkışabilirler. Kendi burun veya kulaklarına da bilye, çakıl taşı, çekirdek sokabilirler. Parmaklıkların arasına kollarını veya başlarını sokarak sıkışabilirler. Küçük çocuklar için birçok cisim tehlikeli madde sınıfına girer.

* Çocuklar anne babalarını taklit etmeyi severler. Onların yaptıklarını aynen yapmak isterler. Kızlar annelerinin koku ve kozmetiklerini kurcalarken zehirlenebilirler. Erkekler de babalarının traş araç gereçlerini kurcalarken kendilerini yaralayabilirler.
Bütün bu sebeplerden dolayı çocuk sahibi ailelerin ev içerisinde güvenliği artıracak bir takım önemleri alması gerekir.

Nasıl Tedbir Alabiliriz?

* Küçük çocuklar asla yalnız bırakılmamalıdır. Çocukları uyurken dahi olsa evde yalnız bırakıp alışverişe veya komşuya gitmemelidir. Çocuklar uyandığı zaman korkacağı için tehlikeli bir şeyler yapma riski artar.

* Evdeki prizler ya çocukların ulaşamayacağı kadar yüksekte veya emniyetli olmalıdır.

*Çocuklar, büyüklerin hareketlerini izler ve onların yaptıklarını taklit ederler. Bu nedenle çocukların yanında elektrik prizlerine kontrol kalemi sokmak gibi örnek alabileceği şeyler yapmayın.

* Küçük çocuğunuzu odada asla çaydanlık, ütü, sıcak tencere, sıcak su dolu bardak, elektrikli ısıtıcılar gibi yanığa sebep olabilecek şeylerle baş başa bırakmayın. Yedi yaşından büyük çocukları bunların tehlikesi hakkında yaşına uygun şekilde uyarı yapın.

* Çocukların yutabileceği, burnuna veya kulağına sokabileceği düğme, bilye ve benzeri küçük nesneleri ortada bırakmayın, ulaşabileceği çekmecelere koymayın. Giysilerinin dişiyle koparabileceği bir düğmesi veya küçük parçası olmamasına dikkat edin.

* Oyuncak alırken, yaşına uygun seçim yapın. Küçük çocuklara, küçük parçaları çıkabilen oyuncaklardan almayın. Ayrıca oyuncaklarında boyunlarına dolanabilecek uzun ip ve kablo olmamalıdır. Çocuklar oyuncaklarını ağzına götüreceği için zehirli maddeler ve kanserojen boyalarla imal edilmemiş olmasına dikkat edin.

* Çocukların yakınlarında plastik torba, poşet bırakmayın. Hışırtısı ilgisini çekebilir ama oynarken başına geçirip boğulabilir. Eğer oynamak istiyorsa yırtarak verin.

* İlaç, deterjan, parfümeri ve benzeri kimyasal maddeleri çocukların ulaşamayacağı yüksek veya kilitli dolaplarda saklayın. Kullandığınız deterjanları yiyecek maddelerinin kaplarına koymayın. Bunu yapmanız küçük çocuklar kadar kap değişikliğini bilmeyen diğer aile fertleri için de tehlikelidir.

* Dikiş kutularınızdaki iğne, makas, düğme gibi eşyalar, tamir kutusundaki çivi, vida, tornavida, pense ve benzeri eşyalar çocuklarınız için tehlikeli olabilir. Sizi bunlarla bir şeyler yaparken gördüğü için çok ilgisini çekmesi doğaldır. Bu sebeple mutlaka ulaşamayacağı yerlerde tutulmalıdır. Bunun yanında ona tahta veya plastikten yapılmış, oyuncak tamir malzemeleri alarak sizi taklit etmesine imkân sağlayın.

* Bebeğiniz yürüteciyle evde dolaşmaya başladıysa sizin ardınızdan mutfak, banyo gibi yerlere gelecektir. Ocağınızın üzerindeki tencere veya tavaların dip tarafta olmasına ve kulplarının dışarıda kalmamasına dikkat edin. Çocukların ulaşabileceği masa ve tezgâh kenarına sıcak tencere veya çaydanlık koymayın. Mutfakta yanınızda olmak istiyorsa yürüteçten çıkarıp mama sandalyesine yerleştirin. Önüne tehlikesiz eşyalar, oyuncaklar veya yiyecek koyun.

* Mutfak çekmeceleri çocukların çok ilgisini çeker. Bıçaklar ve kesici-delici aletler çocuklar için çok tehlikelidir. Çocuklarınıza tahta kaşık verin, önüne haşlanmış patates gibi yiyecekler koyun. Onu ezerek bir şeyler yapmasına izin verin.

* Çocuklar merdivenlerde inip çıkmayı severler. Evinizde merdiven varsa, basamaklarını kaymayan bir örtüyle kaplayın. Merdivenin kenarında ve benzeri yüksek yerlerde çocukların düşmesine engel olacak parmaklıklar olmasına özen gösterin. Bu parmaklıkların aralıklarının çocuğun başının geçemeyeceği kadar sık olmasına dikkat edin.

* Çocuğunuz yürümeye başlayınca sizi her yerde takip etmek isteyecektir. Banyo, mutfak ve balkon gibi mekanlarda ayağının kayıp düşmemesi için altı kaymayan çorap veya terliklerden giydirin. Küveti dolu bırakmayın. Sıcak su dolu leğen ve kova gibi, çocuk için tehlikeli olabilecek şeyler olduğu zaman onu uzak tutmaya dikkat edin. Mevsim uygun ise önüne küçük bir leğen içinde suda yüzdürülebilir oyuncaklar koyarak oyalayabilirsiniz.

* Çocuklar boylarının kısalığı sebebiyle ulaşamadıkları yerlere tırmanmak için tabure, sehpa gibi şeylerin üzerine çıkmayı severler. Çoğu zaman da bunların devrilmesi sonucu düşerek kaza geçirirler. Bu sebeple çocuklarınızın istediği bir şeyi ona vermek istemiyorsanız, onları görebilecekleri şekilde rafa veya vitrinlerin camekânlı kısmına koymayın. En iyisi bir şeyi neden ona vermek istemediğinizi anlatın ve sonra görmeyeceği şekilde saklayın. Çocuklar uzun süre görmedikleri şeyleri unuturlar.

* Çocuklar için en büyük tehlikelerden biri de yüksek katlı apartmanların pencere ve balkonlarından düşme tehlikesidir. Çocuklarınızı pencereden bakmaya alıştırmayın. Siz odada olmadığınız saatlerde pencerelerinizi ve balkon kapılarınızı kapalı tutun. Çünkü çocuklar yürümeye, tırmanmaya başladıkça, koltuk, sandalye ve sehpalara tırmanarak pencere ve balkonların kenarına ulaşabilirler.

* Evinizde tabanca, tüfek gibi ateşli silahlar bulundurmayın. Varsa çocuklarınıza göstermeyin, onların yanında temizlemeyin ve onun yanında evde silah olduğundan bahsetmeyin. Silahı emniyetini kapalı ve boş olarak bulundurun. Ayrıca çocukların anahtarını bulamayacağı bir dolapta kilit altında tutun. Kurşunları da silahtan ayrı bir yerde saklayın.

* Evinizin bahçesinde havuz varsa dolu bırakmayın. Kuyu ve benzeri bir çukurluk varsa üzerine kapak veya ızgara yaptırın. Havuzun etrafına korkuluk demiri yaptırın. Havuz boş olsa bile çocuğunuzu bahçede yalnız bırakmayın.

* Çocuğunuzun karyolasının kenarındaki, balkon, bahçe veya başka yerlerdeki korkuluk demirlerinin genişliği, çocukların kafa, ayak ya da ellerinin sıkışacağı aralıkta olmamalıdır. Mesela çocuğun baş çevresine yakın bir değerdeki aralıklar tehlikelidir.

* Çocuklar büyüdükçe merakları da gelişir. Ulaşabilecekleri eşyalar da çoğalır. Buna karşın zekaları da geliştiği için tehlikeleri anlayabilirler. Bu sebeple merak ettikleri eşyaları onlara kendi gözetiminiz altında gösterin, merakını

giderin.RADYO DİNEME LİNKİMİZ.

Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Çoban Deyip Geçmeyelim 2 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:04:55 ÖÖ]


Çoban Deyip Geçmeyelim 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:57:14 ÖÖ]


Yabancılaşmadan Değişmek ve Gelişmek Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:44:43 ÖÖ]


Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 8 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:34:29 ÖÖ]


O insanı Yetiştiremezsek 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:25:16 ÖÖ]


Mutluluğun Sırrı Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:12:56 ÖÖ]


Murada Ermek İçin Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:07:00 ÖÖ]


Bize Kalana Bakın Siz Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 06:02:09 ÖS]


Âlemler O’na Hayran Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:34:39 ÖS]


Dünya Nedir Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:25:53 ÖS]


Gönül Allah (CC) 'ta Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:22:44 ÖS]


İmani olgunluğun sırrı - Teslimiyet Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:15:04 ÖS]


İnsanın Manevi Yapısı (Ruh, Kalb, Akıl ve Nefs) İle İlgili Meseleler Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:06:24 ÖS]


Esat Kabaklı - Sürgün - 320 KBPS Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 04:50:26 ÖS]


Ozanlardan Single Eserler - Karma 320 kbps Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:20:38 ÖS]


Esat Kabaklı - Oğul Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:07:15 ÖS]


Ehl-i Beyt ve Kerbelâ Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:49:31 ÖÖ]


Filistin’in Tarihçesi Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:42:17 ÖÖ]


Cennetlik Kadınlar 3 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:10:52 ÖÖ]


Cennetlik Kadınşar 2 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:06:00 ÖÖ]