Vasıflı İnsan Yetiştirmek
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla,
Allah'ın Rahmeti ve Bereketi üzerimize olsun.
Ailede herkesin dergisi İslami Hayat, ağustos sayısında Müslümanlar için önemli bir konuyu gündeme getiriyor: “İnsan Yetiştirme.”
Evlat yetiştirmek bizim üzerimizde önemli bir kulluk sorumluluğudur. Bizler bu dünyadan ayrılırken ardımızda Allah'a kulluk ve Allah'ın dinine hizmet edecek bir nesil bırakmalıyız. Allah-u Zülcelâl bizlere üreme kabiliyetini bir emanet olarak vermiş, bu kabiliyetimizi de Allah'ın rızasına uygun şekilde kullanmamız gerekiyor.
İslam dini aile kurmanın en önemli gayelerinden birinin evlat yetiştirmek olduğunu bildiriyor. Alimler, “(Kadınlarla) iyi geçinin. Eğer onlardan hoşlanmadıysanız, olabilir ki, siz bir şeyden hoşlanmazsınız da Allah onda pek çok hayır yaratmış olur.” (Nisa, 19) ayetinin tefsir ederken, “Allah-u Zülcelâl hayırlı bir evlat vermeyi takdir etmiş olabilir,” demişler. Yani evlilikte sırf hoşlanma hissini değil evlat yetiştirme sorumluluğunu göz önüne almayı tavsiye ediyor Rabbimiz.
Peygamber efendimizin, “Evlenin, çoğalın…” tavsiyesine uyup evlatlar dünyaya getiriyoruz. Ama onları yetiştirirken “Allah'a güzel bir kul olsun, Ümmet-i Muhammed’in mümtaz bir ferdi olsun, vasıflı ve faziletli olsun,” diye özen gösteriyor muyuz?
İslam aleminin hamdolsun nüfuz kıtlığı derdi yok ama “nüfus kalitesi” diye bir derdi var. Üretmeyen hep tüketen, batının önümüze koyduğu eğlendirici oyuncaklara dalmış bir nesille nüfus kalitesini yakalamamız mümkün mü? Peki nasıl vasıflı ve etkili bir nesil yetiştirebiliriz?
Çocuklarımızı aile içinde bile tam manasıyla koruyamıyoruz. Büyüdükçe karşılaşacakları nefsani tuzakları kontrol altına alamıyoruz. Öyleyse onları bu tehlikelere karşı çok dirençli, iradeli ve sabırlı yetiştirmek zorundayız. Peki bunun ne kadar farkındayız?
Elimizde sihirli bir formül yok ama bir şuur ve farkındalığa vesile olma niyetiyle bu sayımızda elimizden geldiği kadarıyla “Vasıflı insan yetiştirme sorumluluğumuz,” konusunu ele almaya çalışacağız.
Allah-u Teâlâ bizi, mahşer gününde aile fertlerinden kaçan değil onların hayır duası ve şefaatini kazanan kullarından eylesin.
Âmin.