BOŞANMA VE ÇOCUK
Hukuki yönden boşanma, evlilik sözleşmesinin sona ermesidir. Aslında boşanma yalnızca evlilik sözleşmesinin sona ermesi gibi görünse de boşanma ruhsal açıdan bireyleri zorlayabilen bir süreçtir. Boşanma sırasında kadının ve erkeğin birbirlerine karşı gönül bağı kopmuş ya da birbirlerine karşı yoğun öfke hissediyorlarsa o sırada bir sonraki süreçte neler olabileceğinin farkına varamayabilir. Ancak bu süreç hem kadın hem erkek hem de çocuk için son derece sıkıntılı olabilir. Çocuklar boşanma sürecinde ya da sonrasında yaşlarına göre farklı tepkiler verebilmektedirler. 5- 6 yaşından küçük çocuklar bu süreci anlamakta zorlanırlarken daha büyük yaştaki çocuklar "boşanma, ayrılık" gibi kavramları anlamakta bilişsel olarak zorlanmazken duygusal olarak zorlanabilirler.
OLUMSUZ ETKİLER
Boşanma öncesinde kavgalar genellikle çocuğun yanında olur. Çocuk kavga esnasında korkabilir. Ailesinin neden kavga ettiklerini anlayamaz. Kimin kimi üzdüğüne bakar. Üzülen taraf çocuk için suçsuz olan taraf olur. Ve çocuk böyle böyle taraf tutmaya zorlanır.
Anne-baba arasındaki sorunlar çocuklarda parmak emme, tırnak yeme, alt ıslatma, kıskançlık, okul fobisi, saldırganlık, çalma vb gibi davranış bozukluklarına sebep olur.
Boşanma sonrası kız çocuk, boşanmanın faturasını annesine, erkek çocuk ise boşanmanın faturasını babasına ödetmeye çalışır.
Boşanma sonrası çocuklar posta arası olarak kullanılabiliniyorlar ki bu da çocuğu en çok bunaltan olumsuz sonuçlar arasında yer almaktadır.
Babanın yanında kalan kız çocukları, annenin yanında kalan erkek çocukları özdeşleşebilecekleri bir model bulamıyorlar.
Bu durumda çocuk kendi cinsel kimliğine uygun davranışlar edinmekte zorlanabiliyor.
Boşanma sonrası çocukların bu olaydan ne kadar hasar görecekleri yaşlarına, gelişim dönemlerine de bağlı.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Çocuk anlayacak yaşta ise anne- baba boşanma kararlarını çocuğa anlayabilecekleri dilde, soğukkanlılıkla fazla detaya girmeden anlatmalılar.
Küçük yaştaki çocuklara da boşanma kelimesini anlayamayabilecekleri için basit ve somut şekilde anlatmak ve hatta oyun materyallerini kullanarak ve yine detay vermeden basit cümlelerle anlatmak daha doğrudur. Çocuğa; anne ve babalıktan değil karı kocalıktan istifa ettiklerini anlatmalılar. Anne- baba olarak kalmaya devam edeceklerine çocuk inanmalıdır. Yine de boşanma süreciyle ilgili sıkıntı, kaygı yaşıyorsanız, üstesinden gelmekte, çocuğunuza anlatmakta zorlanıyorsanız, eşinizle konuşabileceğiniz sağlıklı bir ortam bulamıyorsanız psikolog yardımı alabilirsiniz.
Armağan Pınar Adaner.