* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: İslâm’a İhtiyacımız Yok Mu 1  (Okunma sayısı 616 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
İslâm’a İhtiyacımız Yok Mu 1
« : Ekim 06, 2018, 11:43:10 ÖÖ »
İslâm’a İhtiyacımız Yok Mu  1

Birkaç gün önce, bir gencimiz çocuğuna okul kıyafeti alamadığı nedeniyle intihar etmiş... 

 “Bana ne?” deyip, geçebilir miyiz? Sorumluyuz. Çünkü insanız hem de Müslüman’ız... Muhtaç gizlenecek, zengin arayacak, yardımcı olacak.

Savaşlar, çatışmalar, bölünmeler, göçler, hayat pahalılığı, işsizlikler, boşanmalar... Her alanda büyük sorunlarla yüz yüzeyiz. Aslında hayatın hiçbir alanı birbirinden bağımsız değil. Ahlak, hukuk, siyaset, iktisatla ilgili sorunlar... Ve doğal olarak arayışlar, tartışmalar...

Çözüm/ilaç/çıkış/çare arayışları içinde debelenip, çekişiyorken, nerdeyse on beş yüzyıllık “ilahi mesaj” bize/herkese/tüm zamanlara (dün, bugün, yarın, her zaman) tüm aydınlığı canlılığı ve eskimeyen yeniliğiyle hitapla: “Nereye gidiyorsunuz?” (Tekvir, 26). “Bu İslam benim yolum. Başka yollara ayrılmayın, sapmayın...” (En’am,153). Ve benzeri uyarılarını yaparak, “Bize hayat veren Kitabına ve Resulüne icabete” (Enfal, 24) çağırıyor ki, batıl dinlerin/düzenlerin/ideolojilerin/tağutların tuzağına/çıkmazlarına düşmeyelim, sapmayalım...

Onları reddederek kendi dosdoğru yolunu/İslam’ı seçelim. Dünya ve ahiret mutluluğuna ulaşabilelim... Tüm din/hukuk/şeriatler beş önemli değerin(din, can, akıl, nesil, mal) korunmasını amaçlar: İslami hükümlerin amacı kulların dünya ve ahiret yararlarının sağlanması, fesadın zararın önlenmesi, yararların sağlanması, hakların verilmesi/korunması, adaletin ikamesidir. Tüm beşeri din/ideolojiler çözüm yerine sorun ürettiler.

İslam sorunların nedenlerini ve çözümleri gösterir. İslam hayatın tüm yönlerini kapsayan, kuşatan bir din/düzendir ki, hiçbir şey hükümlerinin dışında değildir. O, ekmel nizamdır, nimettir. Biz bu makalemizde ekmel nizamın iktisadi/ekonomik/ticari yönüyle ilgili mikropları/zehirleri /sorunları/haramları ile çözümle çare/ilaçlarla ilgili hayati birçok ilke ve hükümleri içeren ayeti kerimelere, ilgili hadis-i şeriflere ve kelamı kibara yer vermek istiyoruz. Bu, vahiylerin ışığıyla “okuma” tahlil, teşhis, tedavi iddiası, ispatı demektir. Ticari/iktisadi/ ekonomik sorunlar/zehirler/mikroplar/ hastalıklar/haramlar  (faiz, her türlü haram kazanç, israf, yolsuzluk, rüşvet vb.)ile çözümler/tedbirler/ çareler/ilaçlardan (infak, zekât, sadaka, nafaka, isar) birkaçına değinmek istiyoruz.

Ekonomist değiliz. Ama faizin, rüşvetin, israfın, yolsuzluğun, her türlü haksız kazancın var olduğu bir toplumda ekonomi sağlıklı değildir. Yine infakın, zekâtın, sadakanın ve nafakanın, hatta isarın var olduğu bir toplum düzeni ne kadar sağlam ve sağlıklıdır. İşte bu temel iktisadi kavramlarla ilgili ayeti kerimelerde:

Malın fitne/imtihan sebebi olduğu (Enfal, 28; Tegabun, 15), malın dünya hayatının süsü olduğu (Kehf,46), zenginliğin üstünlük nedeni olmadığı (En’am,52-53), malın/servetin zenginler arasında dolaşması gerektiği (Haşr,7), malı, parayı biriktirmenin sorumluluğu (Al-i İmran, 49; Tevbe, 34; Hümeze, 1-4), Karun’un mal sevgisinin hazin sonu (Kasas,76-84); Ankebut, 39), çalışana hakkının verilmesi gereği (Nahl,71), Cuma saatinde çalışmanın haramlığı (Cuma,9-10), borcun/sözleşmelerin yazılması gereği (Bakara, 282-283), borçlunun sözünde durması gerektiği (Bakara, 280) borçlunun borcunu bağışlaması (Bakara, 280) borçluya zekat verilmesi (Nisa,60), ölçü ve tartıyı doğru tutmayı (En’am,152; İsra, 35; Şuara, 181-182) doğru terazi kullanmayı (İsra, 35; Rahman, 7-9), ölçü ve tartıda adaletli olmayı (Hud,85) ölçü ve tartıyı eksik tutanları (Mutaffiifin,1-7) faizin haramlığı (Bakara,275-278;Al-i İmran,130), faize alışveriş demeyi (Bakara, 275) faiz yiyenleri (Bakara, 275-279; Nisa, 160-161), israftan sakınmayı (En’am, 141, Araf, 31), müminlerin israf etmeyeceğini (Furkan,67), Allah müsrifleri sevmediği (En’am,141, Araf, 31), Allah yolunda harcamayı, infak etmeyi (Bakara, 3, 195, 245; Enfal, 3; Rad, 22), harcamada ölçü (Furkan, 67; Muhammed, 35-38) kafirlerin, mallarını Allah yolundan çevirmek için harcadıkları (Enfal, 36), zekatın fakirin hakkı olduğu (Zariyat, 19; Mearic, 24-25), zekat vermeyenler (Nisa, 77; Tevbe, 5, 11, 67; Maun, 7), zekatın bereketi getireceği (Rum, 39) zikredilir.

Konuyla ilgili hadis-i şerifler: “Bizi aldatan bizden değildir.” “Nafaka temini için helalinden çalışmak farzdır, cihattır.” “Rızkın onda dokuzu ticarettedir.”

“Dürüst tüccar peygamberler, sıddıklar ve şehitlerle beraberdir.” “Çalışana hakkını alnının teri korumadan veriniz”. “Rızkın hayırlısı yeteri kadar olanıdır.” “Her ümmetin bir fitnesi vardır. Benim ümmetiminki ise dünya malıdır.” “Dünya muhabbeti hataların başıdır.” “Bir zengine sadece zenginliğinden dolayı tazim (saygı) de bulunanın dininin üçte biri gider.” “Allah, Müslümanların zenginlerine malları hakkında fakirlere yeterli gelecek miktada (zekât hakkı) farz kıldı. Fakirler aç ve çıplak kalıyorlarsa mutlaka zenginlerin bu farzı yerine getirmediğinden dara düşmektedirler.

Onlara kıyamette çok şiddetli muhasebe ve azap vardır.” İbni Mesud (r.a): “Zekât vermeyenin namazı da yoktur. Zekât vermeyen (doğru bir) Müslüman değildir, lanetlenmiştir.” “Allah, işini güzel yapanı sever.” “Faiz zinadan eşeddir”.

”Ahir zamanda mümin, dinini/iffetini mal ile koruyacak.” “Haram maldan sadakada sevap yoktur.”

“Borç, sadakadan efdaldir.””Haram yiyenin ne farzı, ne de nafilesi kabul olunmaz.” “Helal rızık aramak farzdan sonra farzdır.””Ey Said! Yiyeceğini helal yap ki, duan kabul olunsun.” “Lokman helal olsun ki,salih amel hasıl olabilsin.” “Bir kavim ölçüyü tartıyı eksik ederlerse, Allah onlara açlığı/geçim darlığı musallat eder.” “Bir kavimde kamu malını çalma zuhur ederse, kalplerine düşman korkusu atılır. Zina yayılırsa hastalıklar, ölümler çoğalır.

Ölçü ve tartıda hile artarsa rızık ve bereket kesilir.Allah’ın hükümleri yerine kendi görüşleriyle hükmederlerse öldürmeler çoğalır.Ahdini bozarsa,düşmanlarını musallat kılar.” (Muvatta, 286)

fanidunya

  • Ziyaretçi
Ynt: İslâm’a İhtiyacımız Yok Mu 2
« Yanıtla #1 : Ekim 06, 2018, 11:50:02 ÖÖ »
İslâm’a İhtiyacımız Yok Mu  2

Osmanlı’da “ahilik” teşkilatlanmasıyla piyasada güven sağlanabilmiş, aykırı uygulamalarda da “pabuçlar dama” atılabilmiştir.

Allah insanlara “yararlı, temiz” şeyleri helal, “pis ve zararlı” olanları da haram kılmıştır. Emretmek, hükmetmek, helal ve haram koymak hak ve yetkisi de sadece Kendisi’ne aittir. Bu sınırların ihlali de şirktir, zulümdür. (Lokman,13) İktisat: “İsraf ve cimrilikten korunup, gereken yerde gerektiği kadar harcama yapmak.”

“Servetin üretim, dağılım ve tüketimini inceleyen bilim dalı.” Cimrilik de israf da yasaklanmış. (İsra, 17/29) iktisat emredilmiş. (Furkan, 25/67) “İktisat yapanı Allah zengin eder.” Saçıp savuranı da fakirleştirir. Zenginlikte de fakirlikte de iktisat tavsiye edilmiştir. Kazanç da meşru/helal yollardan olmalı. Harcamak da meşru/helal olmalı. “Şeriatte benimki benim, seninki senin; tarikatte benimki de senin; Hakikatteyse her şey Allah’ındır...” (N.F.K)

Zekât; “artma, çoğalma, temizlik, bereket, iyi hal, övgü” anlamlarında... Terim olarak da belirli bir malın bir kısmının Allah rızası için muayyen kişilere verilmesi demektir.

Kur’an’da zekâtla ilgili otuz beş ayet vardır. Hz. Ebubekir (r.a.), namaz kılıp, zekâtını vermekten kaçınanlara savaş açmıştır.

İbni Zeyd (R.a): “Namaz ve zekât birlikte farz kılınmıştır. Araları hiçbir zaman ayrılmamıştır.” “Mal sahibi mülk sahibi hani bunun ilk sahibi. Mal da yalan mülk de yalan...” (Y.Emre) “Bir kişiye on pul on kişiye bir pul bu taksimi kurt yapmaz, kuzulara şah olsa.”

İsraf, aşırılık, imkânların, nimetlerin gereksiz harcama ve ölçüsüz tüketilmesi. Allah müsrifleri sevmez.

Riba: “Artmak, çoğalmak, yükselmek, şişmek, fazlalaşmak” “karşılıksız fazlalık” kademeli olarak yasaklanmıştır. Bu kavram yerine nedense “faiz” gibi olumlu anlamı olan kavram ikame edilmiştir. DİB’in “Dini Kavramlar Sözlüğü”nde faiz kavramına yer verilmemiş.

Bilindiği üzere faiz; sermaye sahiplerinin yoksulları sömürmesine, sermayenin belli ellerde toplanmasına, sınıflaşmaya ve gelirlerarası dengesizliğe yol açar. Faiz sadece mala zarar vermekle kalmaz. Öteki dört değeri de ifsad eder (din, can, nesil, akıl) İslam servetin atıl bırakılmasını üretime ve yatırıma yönlendirilmesinin ortamını hazırlar. Temel üretim faktörü emek kabul edilip, sermayenin riske/zarara katlanmasında tek başına kazanma aracı olmasını önlemiştir. Sosyal dayanışma, yardımlaşma ilkesi, zekât, infak emri emek ve sermayenin birlikte üretime ve yatırıma yönelmesi, kar ve zararı birlikte paylaşması ilkeleri bir bütünün parçaları... Emek ve sermaye arasında dengeyi kurmuştur.

Faiz öyle bir mikrop/zehir ki sadece mala/servete/paraya/ticarete zarar vermiyor.

Sosyal, ahlaki, hatta imani (manevi) zararlar, tahribatlar doğurabiliyor. Şöyle ki: a) Gelirler arası dengeyi bozduğu için yoksul/işsiz kesimin servet/zengin düşmanlığına yol açabiliyor. Bu, kardeşlik, saygı  ve sevgiyi dinamitliyor, çatışmalara bile neden olabiliyor. Cana da zarar verebiliyor. Faize batan intihar edebiliyor.

b) Kutsal olan “emek” değer ve önemi giderek azalıyor. c) Üretim/işsizlik borçlanma/suçluluğu artarken, fiyatlar yükseliyor. d) Ahlaksızlık yayılıyor. (Haset, düşmanlık vb.) e) Meşru olmayan yollardan, çalışmadan geçinmek yolunu açıyor. f) Müslüman’ın imanına bile zarar verebiliyor.

Faizin haram olduğu inancı, algısı zamanla “bu zamanda da faizsiz olur mu? Faiz de ticaret gibidir,niye haram olsun ki?!” anlayışına götürebilir ki bu da ateştir hatta iman dairesinin dışına çıkabilme tehlikesini taşır.

İsar/diğerkâmlık/özgecilik (Yusuf, 12 / 91, Haşr, 59/9). Kendisi muhtaç iken bile başkalarına mal canla yardımcı olmak.

 


* BENZER KONULAR

Allah’ı Ne Kadar Seviyoruz Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:40:07 ÖS]


Böyle Sevdik Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:35:30 ÖS]


Dostluk Üzerine Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:27:16 ÖS]


Sevmek-Sevilmek Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:21:12 ÖS]


Sermayemiz takvamız olsun Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:14:00 ÖS]


Bize De Dua Yâ Rasulallah (S.A.V) Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:09:36 ÖS]


Çoban Deyip Geçmeyelim 2 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:04:55 ÖÖ]


Çoban Deyip Geçmeyelim 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:57:14 ÖÖ]


Yabancılaşmadan Değişmek ve Gelişmek Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:44:43 ÖÖ]


Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 8 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:34:29 ÖÖ]


O insanı Yetiştiremezsek 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:25:16 ÖÖ]


Mutluluğun Sırrı Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:12:56 ÖÖ]


Murada Ermek İçin Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:07:00 ÖÖ]


Bize Kalana Bakın Siz Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 06:02:09 ÖS]


Âlemler O’na Hayran Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:34:39 ÖS]


Dünya Nedir Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:25:53 ÖS]


Gönül Allah (CC) 'ta Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:22:44 ÖS]


İmani olgunluğun sırrı - Teslimiyet Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:15:04 ÖS]


İnsanın Manevi Yapısı (Ruh, Kalb, Akıl ve Nefs) İle İlgili Meseleler Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:06:24 ÖS]


Esat Kabaklı - Sürgün - 320 KBPS Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 04:50:26 ÖS]