* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: Çanakkale Savaşı - Kafkas Cephesi - 18 MART 1915 - 6 KISIM  (Okunma sayısı 1012 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
Çanakkale Savaşı -  Kafkas Cephesi -  18 MART 1915 - 6 KISIM

Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

Kafkas cephesi, diğer adıyla doğu cephesi, 1914 yılında Rus ordusunun saldırması ile, Enver Paşa yönetiminde Rusya'ya karşı açılan bir cephedir. Osmanlıların açtığı ilk cephedir. Aynı zamanda ilk taarruz cephesidir. Osmanlılar Kafkas cephesinde Ruslarla savaşmıştır ve Almanların kışkırtması üzerine bu cephe açılmıştır. Rusların saldırısından sonra Osmanlı karşı saldırıya geçmiştir. Bu cephede savaş Rus ordularının Osmanlının sınırlarını geçmesiyle başlamıştır. Enver Paşa yönetimindeki 150 bin kişilik Osmanlı ordusu Sarıkamış harekatını başlatmıştır.

 Cephenin Açılma Nedenleri

    Rus kuvvetlerinin büyük bir kısmını Kafkasya'da tutup doğuya kaydırılmasını sağlamak ve Orta Doğu ve İran petrollerini Rusya'ya karşı korumak

    İngiltere'nin Hindistan ile ilişkilerini kesip o bölgedeki Müslümanları İngiltere'ye karşı kışkırtmak

    Enver Paşanın  Pantürkizm düşüncesini gerçekleştirmek

    Orta Asya ve Azerbaycan Türkleriyle birleşerek Rusya'ya saldırmak

    Osmanlı'nın 1878 Berlin Antlaşmasıyla kaybetmiş olduğu, Kars, Ardahan, Batum'u geri almak istemesi

 Osmanlının Başarısız Olmasının Nedenleri

    Savaşın iyi idare edilememesi

    Bölgedeki Ermenilerin Türk köylerine saldırması ve oradaki Türkleri katletmesi

    Kış şartlarının ağır olması ve hastalıkların ortaya çıkması

    Osmanlı ordusunda gerekli hazırlıkların olmaması

    Bölgenin ulaşım açısından zor olması

Ruslar 1916 da karşı saldırıya geçtiler ve Erzurum, Bitlis, Muş, Erzincan, Trabzon ve Van'ı alarak işgal ettiler.
Kafkas Cephesi

Bu bölgedeki Ermeniler de Ruslara yardım edip bu bölgedeki Türklere saldırdılar. Bu toprak kayıpları ve bölgedeki karışıklık yüzünden Osmanlı hükumeti bölgedeki Ermenileri çıkarıp başka bir güvenli bölgeye sevk etmek için 1915'te Tehcir Kanun'unu çıkardı. Bu kanun sayesinde Ermeniler Suriye ve Lübnan gibi bölgelere zorunlu göç ettirildiler. Bu sırada Tuğgeneral olarak görev yapan Mustafa Kemal, 16. kolordu komutanı olarak görev aldı ve bu bölgedeki başarılı olmuştur. Mustafa Kemal bu bölgede kaybedilen Muş ve Bitlis'i Ruslardan geri almıştır. Bu cephedeki savaş Rusya'da bir ihtilal çıkması nedeniyle sona ermiş ve Rusya'da Çarlık yıkılmıştır.

Başa geçen Bolşevikler Osmanlı ile Bret-Litowsk Anlaşmasını yaparak Osmanlının Berlin Anlaşmasıyla kaybettiklerini geri vermiştir.

 Kafkas Cephesinin Sonuçları

    Rusya  yaptığı antlaşmayla savaştan geri çekildi ve Kars, Ardahan ve Batum'u halkın oylaması yapılması şartıyla Osmanlıya verdi.

    Erzurum, Erzincan ve Trabzon Osmanlıda kaldı.

    1. Dünya Savaşı uzadı.

    Rusya'ya Çanakkale üzerinden yardım gidemedi ve Rusya'da ihtilal çıktı.

    Mustafa Kemal'in tanınmasını ve Milli Mücadelenin lideri olmasını sağladı.

    Doğu Anadolu'da yeniden Osmanlı hakimiyeti kuruldu
    Yarım milyona yakın insan hayatını kaybetti

    Kars ve Batum'u almak için yapılan Sarıkamış Harekatında 90.000 asker donarak şehit olmuştur.

 Önemi

 Osmanlının 1. Dünya Savaşında, başarısız olduğu halde toprak kazandığı tek cephedir.

Çanakkale Savaşı Öncesi

Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

Çanakkale Savaşı öncesi, birçok gelişme meydana gelmiştir. 20. Yüzyılın başlarında Avrupa’da yer alan ülkeler artık Avrupa dışarısına taşmaya başlamışlardı. Avrupa dışındaki yerlerde sömürgecilik başlatmaya başlamışlardı ve milliyetçilik akımı ile Avrupa bölünmeye başlamıştı. En çok çekişme Almanya-Fransa ve Rusya-Avusturya arasında olmaktadır. Osmanlı Hükümet'i, 2 Ağustos 1914 senesinde Almanya'nın yanında olarak Almanya ile bir antlaşma imzalamıştır. Bu antlaşma savaşın henüz başlamaması nedeniyle gizli tutulmuştur. Osmanlı Devleti Çanakkale Savaşı öncesi kendi güvenliği için seferberlik ilan ederek silahlı tarafsızlık ilan etmiştir.

Akdeniz de yer alan Alman gemilerinin Çanakkale Boğazından geçerek İstanbul'a gelmesi büyük yankıya sebep oldu. Bu yankının nedeni Osmanlı Devlet'inin antlaşma gereği bütün savaş gemilerine boğazları kapatması gerektiğidir. Ancak Osmanlı Devleti Alman gemilerinin geçmesine izin vererek bir savaşın başlamasına neden olmuştur. Çanakkale Savaşı öncesi Osmanlı Hükümet'i bu gemilerin Almanya’dan satın alındığını belirterek meydana gelen gerginliği bir süreliğine ertelemiştir.

Çanakkale Savaşı Öncesi

Bu 2 savaş gemisi 16 Ağustos 1914 senesinde Osmanlı donanmasına katılmıştır.

Çanakkale Savaşı öncesi, İtilaf Devletleri boğazları ele geçirerek Rusya ile hem ticari yönden hem de askeri yönden rahat bir işleyiş yapmak istemektedirler. İtilaf Devletleri, Osmanlı Devlet'inin Almanya’dan gerekli desteği göremeyeceğini düşünerek Osmanlı Devleti’ne saldırma kararı almışlardır. Bu saldırı sonucunda İtilaf Devletleri başarılı gelirse eğer, bu başarıyı gören birçok ülke İtilaf Devletlerine katılmayı isteyeceklerdir. Bu düşüncelerin sonrasında İngiltere 28 Ocak 1915 senesinde Osmanlı Devleti’ne savaş açma kararı almış ve Osmanlı Devleti’ne saldırmıştır. Bu kararın ardından Fransa’ da İngiltere’ye katılarak Osmanlı Devleti’ne saldırmıştır. Çanakkale Savaşı öncesi Osmanlı Devleti sarsıntı da olduğu için bu savaştan olumsuz bir sonuçla çıkacağı düşünülmekteydi. Bu düşüncenin farkında olan Osmanlı Devleti gerekli tüm hazırlıkları yaparak savaşa hazırlanmıştır.

 Arıburnu Cephesi


Arıburnu Cephesi, 1915 senesindeki Çanakkale Savaşı’nın içerisinde yer alan bir cephedir. Bu cephe 25 Nisan 1915 tarihindeki Arı Burnu çıkarması ile başlamış olan ve 6 Ağustos 1915 tarihine kadar olan birçok çatışmayı kapsamış olan bir cephedir. Bu cephe bu tarihler arasında açılmış ve üçüncü bir cephe olarak tarihe adını yazdırmış olan Anafartalar Cephesiyle birleştirilmiştir. Arıburnu çıkarması, 25 Nisan 1915 gününde Gelibolu Yarımadası’nın Ege sahillerinde, Anzak Köyü olarak bilinen kumsal alana Anzak Kolordusu tarafınca yapılan bir çıkarmadır.  Müttefiklerin Çanakkale Savaşı komutanı olarak bilinen ve bu seferde öncülük eden General Sır Lan Hamilton’un emrinde bulunan ve kullanabileceği kuvvet 2 Tümen’li Anzak Kolordusu, iki adet İngiliz tümeni ve bir tane de Fransız Tümen’idir.

Arıburnu Cephesi’nde ki asıl çıkarma ise sahili de Seddülbahir bölgesi olarak bilinmekte olan Gelibolu Yarımadası’nın güney ucudur. Fakat toplam nüfusu yetmiş beş bini bulmuş olan bu kuvvetin Seddülbahir sahillerinde ki dar ve küçük kumsallara çıkartılması imkansızdır.
Arıburnu Cephesi

 Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

Arıburnu Cephesi'nde, bu sebeplerden dolayı General olarak tarihe adını yazdırmış olan Hamilton, Anzak Kolordusu için başka bir çıkarma sahili arayışına girmiştir. Bu büyük arayışların sonucunda, Kabatepe’nin hemen kuzeyinde yer alan kumsal sahil olarak belirlenmiştir. Eldek kuvveti olarak bilinen bu kuvvet, kuvvetin bir bölümünün farklı yerdeki bir sahile çıkarmada ki gaye, bir taraftan sahile çıkarılması gecikecek kuvvetleri bir an önce muharebeye dahil etmektir.

Diğer bir taraftan da Arıburnu Cephesi'nde Anzak Kolordusu, gerçek çıkarma bölgesinin daha kuzey tarafına çıkartılarak ileri hücuma geçecek ve Seddülbahir Cephesi’ni savunan Osmanlı Hükümeti’nin geri hatlarını çevreleyecektir. Anzak Kolordusu’nun ilk amacı Conk Bayırı ve kocaçimen Tepesi hatlarını ele geçirerek Maltepe yönünde İleriye doğru gitmektir. Arıburnu Cephesi’nde ki son aşama ise Alçıtepe olarak bilinen bölgeyi işgal etmiş olan Seddülbahir kuvvetleriyle birlik kurarak Kilitbahir bölgesine hücum edilecektir.

Çanakkale Savaşı Kimlerle Yapıldı

Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

Çanakkale Savaşı Kimlerle Yapıldı, 1.Dünya Savaşı devam ederken 1915 senesinde Gelibolu yarımadasında Osmanlı Devleti ve İtilaf güçleri arasında yapılmıştır. Bu savaş tarihe hem deniz hem de kara savaşı olarak yansımıştır. İtilaf güçlerinin ilk amacı Osmanlı Devlet'inin başkenti olarak bilinen İstanbul’u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarını ele geçirmektir. Bu boğazları ele geçirerek Rusya ile denizden ve karadan rahat bir şekilde askeri ve ticari yönden önemli bir yol açmış olacaklardır. Bu sebepten dolayı İtilaf Devlet’leri için bu boğazların önemi oldukça büyüktür.

Çanakkale Savaşı’nın başlamasının önemli bir nedeni de, Osmanlı Devlet'ini zayıflatarak Almanya'nın gücünü oldukça aza indirgemektir.  Bu sebepten dolayı İtilaf güçleri ilk olarak Çanakkale Boğazı’na saldırmıştır. Bu saldırma da İtilaf güçleri pek başarılı olmamış ve iki tarafta bu saldırıdan olumsuz etkilenmiştir.

Çanakkale Savaşı öncesinde Almanya ile Rusya arasında bir savaş alevlenmiştir.
Çanakkale Savaşı Kimlerle Yapıldı

Bu alevlenmenin hemen sonrasında Osmanlı Devleti Almanya ile bir antlaşma imzalamıştır. Bu antlaşma 2 Ağustos günü imzalanmıştır.  Bu antlaşma ile birlikte Osmanlı Devleti Almanya ile birlik içerisinde savaşa girmişlerdir. Bu savaşa girmeyi Osmanlı Devlet'inin hazır olmadığı için Enver Paşa başta kabul etmese de Almanya’nın zorlaması ile Osmanlı Devleti savaşa girmeye zorlanmıştır. Bu savaşın en önemli düşmanı Rusya olarak bilinmektedir. Rusya’nın yanı sıra İngilizler ve Fransızlar da bu savaşta Osmanlı Devlet'inin karşısında yer almaktadır. Çanakkale Savaşı kazanan için oldukça önem arz etmektedir. Savaşı kazanan taraf bu boğazlardan rahat bir şekilde geçerek hem askeri yönden rahat bir şekilde geçebilmekte hem de ticari açıdan rahat bir şekilde ticaret gerçekleştirilmektedir. Bu ticaret ve askeri hareketlilik ülkelerin askeri gücünü ve ekonomik gücünü oldukça kuvvetlendirmektedir. Bunun bilincinde olan devletler Çanakkale Savaşı’nı oldukça önemsemektedir.

Conkbayırı

Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

Conkbayırı,Çanakkale destanın yazıldığı yerlerden birisi olan Conkbayırı’nda 6 Ağustos 1915 tarihinde İngiliz ve Anzak birliklerinin, Osmanlı ordusu mevzilerine taarruzları ile başlayıp, 10 Ağustos 1915 tarihine kadar devam eden savaşlardır. İtilaf ordularının, 25 Nisan' da başlayıp, Ağustos ayına kadar ki süre içerisinde önemli bir ilerleme yapamadılar ve bunun sonucunda savaş adeta siper savaşına dönüştü. Daha sonra İngiltere yaklaşık 50.000 yeni asker getirerek çıkartma planı hazırlayıp, savaşı daha geniş bir alana yaymak istedi. Yapılan plan doğrultusunda 6 Ağustos sabahı Arıburnu ve Seddülbahir  bölgelerinde düşman topçu ateşi ile saldırıya geçti. Bu şekilde yeni cephe açılmış oldu.

İtilaf ordular komutanı Hamilton’un Anafartalar Bölgesi’ne açmış olduğu yeni cephenin asıl amacı Kocaçimentepe' dir. idi. Yani bir bakıma Conkbayırı’ydı. O dönemlerde Albay rütbesindeki Mustafa Kemal’in bu bölgeyi İngiliz ve Anzak birliklerine kaptırmamak için, birliklerini bu önemli bölgeye yerleştirmeyi planladı. Alpay Mustafa Kemal bunun için Çamlıtekke’den Conkbayırı’na geldi. Daha sonra Alpay Mustafa Kemal, karargâhdan almış oldu bilgiler ile 10 ağustos sabahı saat 04.30’da baskın yapmaya karar verdi. Bu plan ile Conkbayırı’nda 8.nci Tümene bağlı 23 ncü ve 24 ncü Alaylar hazır durumdaydı. Saldırıya katılacak diğer iki alay ise henüz gelmemişti. Bu alaylar ise 28 nci ve 41 nci alaylar idi. Albay Mustafa Kemal, 10 ağustos sabahı saldırı için hazırlandı. Saldırı için askerler süngü takmış bir vaziyette siperlerde beklemekteydi. Artık hücum zamanı gelmişti. Albay Mustafa Kemal şu şekilde anlatır.  “Gün ağarmak üzereydi. Çadırımın önüne çıkıp hücum edecek askeri gördüm. Oradan hücumun yapılmasını bekledim. Gün ağarmış, artık hücum zamanı gelmişti. Saat 04:30'du. Biraz zaman geçtikten sonra gün tamamen ağaracak ve düşman askerlerimizi görebilecektik. Bundan daha önce düşmanın piyade ve mitralyöz ateşi başlarsa, kara ve deniz top mermileri sıkı düzende duran askerlerimizin üzerinde bir defa patlarsa, hücumun imkansızlığa düşeceğine şüphe etmiyordum.

Anzaklar

Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

Anzaklar, Türkler tarafından 1. Dünya Savaşı sırasında Britanya İmparatorluğunun ordusunda savaşan Avusturyalı ve Yeni Zellandalı askerlere verilen isimdir. Anzak kelimesi aslında bu iki ülke askerlerinin ingilizce isimlerinin baş harflerinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur.

1.Dünya Savaşı'nda İngiltere'nin yanında yer alan Avusturya ve Yeni Zellanda askerleri aslında savaş dışı kalmak istemişlerdi fakat kendi güvenlikleri için savaşın içinde bulmuşlardı kendilerini. Savaş öncesinde askeri anlamda gelişimi tamamlanmamış bu ülke askerleri İngiliz askerler tarafından eğitilmiş ve düzenlenmiştir. Anzak askeri içerisinde Maori ve Ranatongan yerlileri de bulunmaktadır.

25 Nisan 1915 tarihinde başlayan kara savaşında anzaklar Ingilizlerle birlikte savaşmışlardır. Aslında nerede ve kimlerle bile savaştıklarını bilmedikleri söylenir. İngilizlerin yenilmez ve büyük güç olduğunu düşünürler ve onların kanatlarının altında bulunurlar. Sadece Çanakkale de değil Türklerle savaştıkları her cephede olumsuz sonuç alırlar.
Anzaklar

Her ne kadar 1. Dünya Savaşı'nda hezimete uğrasalar da onlarında gurur kaynağı olmuştur Çanakkale Savaşı. Bu savaştan sonra Ingilizlerden psikolojik olarak bağımsızlığını olan etmişlerdir.

Çanakkale Savaşı anzak askerleri içinde büyük önem taşımaktadır. Anzak torunları her yıl 25 Nisan tarihinde Çanakkale'ye anma günü için gelmektedir. Çanakkale'ye orada ölen anzak askerleri için bir anıt dikilmiştir ve kara harekatının başlangıcı 25 Nisan da anzak ecdatlarını anmaya gelirler. Ayrıca 25 Nisan günü Avusturya ve Yeni Zellanda'da ulusal tatil olan edilmiştir.

Çanakkale Savaşını anzaklar için bu kadar önemli yapansa bu savaşla beraber anzaklar millet olma duygusunu kazanmışlardır. Çanakkale Savaşından önce Ingilizlerle 48 ülkede çarpışmışlardır fakat hepsinde paralı asker gibi ingilizlerin yanında olmuşlardır. Bu yüzden Çanakkale Savaşını bayram gibi kutlarlar. Anzaklar, çok sayıda kayıp vermiş olsa da Çanakkaleden sonra bağımsızlığını olan etmiştir.


 

 


* BENZER KONULAR

Çoban Deyip Geçmeyelim 2 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:04:55 ÖÖ]


Çoban Deyip Geçmeyelim 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:57:14 ÖÖ]


Yabancılaşmadan Değişmek ve Gelişmek Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:44:43 ÖÖ]


Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 8 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:34:29 ÖÖ]


O insanı Yetiştiremezsek 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:25:16 ÖÖ]


Mutluluğun Sırrı Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:12:56 ÖÖ]


Murada Ermek İçin Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:07:00 ÖÖ]


Bize Kalana Bakın Siz Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 06:02:09 ÖS]


Âlemler O’na Hayran Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:34:39 ÖS]


Dünya Nedir Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:25:53 ÖS]


Gönül Allah (CC) 'ta Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:22:44 ÖS]


İmani olgunluğun sırrı - Teslimiyet Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:15:04 ÖS]


İnsanın Manevi Yapısı (Ruh, Kalb, Akıl ve Nefs) İle İlgili Meseleler Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:06:24 ÖS]


Esat Kabaklı - Sürgün - 320 KBPS Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 04:50:26 ÖS]


Ozanlardan Single Eserler - Karma 320 kbps Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:20:38 ÖS]


Esat Kabaklı - Oğul Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:07:15 ÖS]


Ehl-i Beyt ve Kerbelâ Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:49:31 ÖÖ]


Filistin’in Tarihçesi Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:42:17 ÖÖ]


Cennetlik Kadınlar 3 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:10:52 ÖÖ]


Cennetlik Kadınşar 2 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:06:00 ÖÖ]