Fatiha Suresinin Mesajları 3
Fatiha suresini, müslümanlar anlamakta zorlanıyorlar. Dört seçkin grubun verdiği mesajı düşünemiyorlar. Bu dört yüksek değerdeki zevat, Fatiha suresinde şu ifade ile dile getirilmiştir; “Bizleri doğru yola hidâyet et, o kendilerine nimet vermiş olduğun seçkin zatların yoluna ilet.” Bu ifade müminleri derinden ilgilendirmelidir. Bu dört büyük değerdeki zevat Nisa suresinde ilginç bir ifade ile geçer ve idrak edecek müminlere örnek gösterilir.
Her kim Allah’a ve Peygambere itaat ederse işte onlar, Allah’ın kendilerine nimet bahşetmiş olduğu, nebiler, sıddıklar, şehitler ve sâlih kimseler ile beraberdirler. Onlar ise ne değerli arkadaşlardır. (Nisa:4/69) Bu dört büyük değerdeki zevatın birincisi “nebilerdir.
Bunlar “Allah Teâlâ’nın bizatihi seçip görevlendirdiği, hiçbir beşerî mücadele ile elde edilemeyecek yüce makam sahibidirler. Buna rağmen peygamberler de “salihlerden olmayı arzu etmişlerdir; Kendini bilmeyenden başka, kim Hazreti İbrahim’in dininden yüz çevirir?
Hakikat ki, biz İbrahim’i peygamber olarak seçtik. O, ahirette de Salihlerdendir. (Bakara: 2/130) Ayeti Kerimeye iyice dikkat edilirse Hazreti İbrahim aleyhisselam bile salihlerdendir.
Pekiyi bu “salih olan kimseler” kimlerdir diye bir soru sorarsak cevabı açık ve nettir:
Cevabını Ali İmran suresindeki ilgili ayetlerde çok açık ifadelerle tanımlandıklarını görürüz: Ehl-i kitabın hepsi eşit değildir. Onlardan dosdoğru İslâm dini üzere bulunan bir ümmet vardır ki, gece vakitleri Allah’ın ayetlerini okurlar ve onlar secdeye kapanırlar, namaz kılarlar. Allah’a ve ahiret gününe inanırlar, iyiliği emrederler ve kötülükten nehyederler, hayır işlerinde de yarışırlar. İşte bu özellikleri taşıyanlar Allah katında Salihlerdendir. (Ali İmran:3/113, 114) Evet, salih olan o seçkinlerin imanları nettir, iman ve amelde tavizleri yoktur. Himmetleri dünya değil, Allah Teâlâ’nın rızasıdır. Onlar şöyle dilekte bulunurlar; Bütün arzumuz, Rabbimizin bizi sâlih kimseler arasına koyması iken, neye biz Allah’a ve bu bize gelen Peygamberle Kur’an’a iman etmeyelim? (Maide:5/84) derler.
Şimdi bakın ki, beşerin mücadele ve gayreti ile ulaşma imkânı olmayan peygamberlik ve salih olma iç içe değerlendirilmektedir. Gelen ayet mealinde birkaç peygamber adı zikredilir ve peşinden “küllün” kelimesi ile teşmil edilir. Bütün peygamberler kapsam içine alınır: Zekeriya, Yahya, Îsa ve İlyas’a da hidayetle peygamberlik verdik. Onların hepsi salihlerdendir. (En’am: 6/85) Burada önemle dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı vardır.