SON İLAHİ MESAJ - KUR'AN NİMETİ
Kur’an, Rahman’dan insana son mesajdır. Alemlerin Rabbi (Fatiha), insanların da Rabbi, Meliki, İlahı olan Allahu Teala’dan, insanlara (Nas) gönderilen ilahi mesaj... Efendimiz (s.a.v.) ahirette Kur’an’ı terk ettiğimizden dolayı bizden Rabbine şikayetçi olacak. (Furkan/30) “Size iki emanet bırakıyorum: Kur’an ve sünnetim.” “Kur’an’a tutunanı Allah yüceltir. Yüz çevireni de parçalar, zillete düşürür” buyurmuş, Efendimiz (s.a.v.). İşte parçalandık, zilletteyiz... Emanetlere ihanet ettik. Bu yüzden başımıza beladır, yağıyor...
Tüm ayetleri “ölüm ayeti” gibi/kadar kesindir, doğrudur, haktır, gerçektir. Bu nedenle, tek ayeti inkar, tümünü inkar gibidir.”Din tecezzi/bölünme kabul etmez. “Tüm Müslüman coğrafyalarda İslam parça parça edilmiş, hayattan çıkartılmıştır... (İdeolojiler, laiklik ve demokrasi araçlarıyla...)
Kur’an; insanın işlerini ve görevlerini, dini ve dünyevi diye ayırmaz. Her inanç, söz ve fiillerinin hem dünya, hem de ahiret ile ilgili boyutu vardır. “Dünyevi maslahatlar, gerçekte uhrevi maslahatlardır.” (İbni Haldun) Kur’an’ın/sünnetin hayatımızdaki yeri ne kadardır? Günde ortalama 3 saat internetle meşgulüz. Bir saatimizi bile ayırmıyoruz...
Okunması, dinlenmesi, ezberlenmesi sevaptır. O Kitap hükümleri uygulansın, adalet sağlansın, ihtilaflar O’nunla çözümlensin; kısaca hayatın her alanında geçerli olsun için gönderilmiştir. Çünkü insan ancak O’nunla saadete ulaşabilir.
Emir ve yasakların amacı; inancı, canı, aklı, nesli, malı korumak, böylece insanın huzur ve mutluluğunu sağlamaktır.
Kur’an’ı anlamada: İhlas, tefekkür, tilavet, haramlardan, bidatlerden kaçınmak önemlidir.(Kut’ül-Kulub)
Hasan Basri Hz.(rh): “Dört Kitabın manası Kur’an’da/Fatiha’da/” İyyakenabudu”da toplanmıştır.” (Tevhid)
Son Kitap olarak son Peygamberle son ümmete gönderilmiştir. Ve İslam dini/nimeti tamamlanmıştır. Tüm insanlara, tüm coğrafyalara, tüm zamanlara, tüm ihtiyaçlara cevap verecek özelliktedir. O’nun hükümlerini zaman eskitemez, lafzı da korunduğu için değiştirilemez. Hükümlerini tağutlar O’nun (c.c.) izniyle (rızasıyla değil) değiştirip, kaldırabilirler. Sınav hikmeti gereği buna izin var. İnsan, hilafet/emanet görevinin aksine azgınlaşıp, tağutlaşabiliyor. Bunu da haramları helal, helalleri de haramlaştırarak yapabiliyor... (Şirk)
Önceki kitapları, peygamberleri tasdik eder. Önceki şeriatları da neshetmiştir. Bilindiği gibi kanunları koyanlar veya bir üst makam yürürlükten kaldırabilir, değiştirebilirler. Kur’an hükümlerinin değiştirilmesi de, yürürlükten kaldırılması da, aykırı hükümlerin ihdası da insanın kulluk/iman sınırları içinde yapabileceği şeyler değildir. Çünkü kulları üzerinde kanun koymak hak ve yetkisi sadece, ancak Rabbülalemin’e (c.c.) aittir.
Hükümranlığında ortağı da yoktur. Aksi inanç ve işlemler ise en büyük günah/zulüm olan (Lokman/13) şirktir. Ve affedilmeyecektir. Şirk, tüm iyilikleri yakar, yok eder...
Bu ilahi mesajın içinde muhtaç olduğumuz her şeyin bilgisi/beyanı vardır. Allah (c.c.), nübüvvet/ risalet, insan, ahiret, kainat, adalet, ahlak, ilim, iman (inanç), hukuk, hükümler/emir ve yasaklar, tavsiyeler, ilkeler, çözümler, teşhis ve tedaviler, ilaçlar, ibretli/ hikmetli kıssalar, misaller, doğru ve yanlış yollar, merhamet, doğruluk... Hayat, ölüm, eşya, yaratılış, geçmişten ve gelecekten haberler...
*İyi-kötü, doğru-yanlış, hayır-şer, adalet-zulüm, yararlı-zararlı, güzel-çirkin, iman-küfür, tevhid-şirk, salah-fesad, helal-haram, temiz-pis, hak-batıl, dost-düşman... ölçüleri, kriterleri.
*İnanılması, bilinmesi, yapılması, yapılmaması gerekenler.
*Temel hak ve değerler, olayların hikmetleri .
*Yolu gösteren Nur/ışık, rehber/kılavuz, harita, pusula, burhan, furkan...
*Haklarımız, görev ve sorumluluklarımız, ihtilaflarımızın nedenleri, çözümleri, musibetlerin sebepleri, çözümleri.
*Mutluluk ve bedbahtlık sebepleri *İzzet ve zillet sebepleri.
*Rehber, rahmet, öğüt, hidayet/en doğruya götürür, benzersizdir/eşsizdir.
*Hükümleri; deva, ruh, hayat suyu, nur, tarik-i müstakim, rehberdir, doğrudur, hikmetli, adaletlidir.
*Kur’an her yönüyle eşsiz, benzersiz, çelişkisiz, muciz. Tüm edebiyatçılar, hukukçular bir araya gelebilseler bir ayetine benzer/denk bir metin üretemezler... Tüm bilim adamları bir araya gelseler bir sinek bile yaratmaktan acizdirler, yaratamazlar.
*Kur’an insanları düzeltmek, hayatı düzenlemek, ahlakı güzelleştirmek, dünya ve ahiret saadetini kazandırmak, adaleti, barışı, güveni sağlamak, insanları tağutun köleliğinden kurtarmak (tevhid) için gönderildi.
*Tüm ilimlerin temel esasları, kainatın yaratılış sırları, dünya saadetinin esasları, ahiret saadetinin esasları, cihad farzının esasları.
*Ya Allah’ın rızasına/teklif ve tavsiyelerine uygun yaşayacağız; ya da kullarına/tağutlara kölelik yapacağız. (Tevhid veya şirk)
FEYZ’ÜL FURKAN’dan: “6666 ayet: Bini emre, bini nehye, bini va’de, bini vaide, bini haber ve kıssalara, bini mesel ve ibretlere, beş yüzü ahkama (helal ve haram), yüzü tesbih ve duaya,altmış altısı da nasihate dairdir.”
Prof. Dr.Vecdi Akyüz’e göre, “480 ahkam ayeti var. 250’si ibadet, 200’ü muamelat, 30’u da ukubatla ilgilidir.”
KUR’AN’IN BİRÇOK İSMİ VAR: Dosdoğru (kayyim) (Kehf/1), Aziz (Fussilet/41), Kerim (Vakıa/77), Hâkim (Yasin/1), Mecid (Hakka/2), Mübarek (Sad/29), Nur (Nisa/174), Burhan (En’am/155), Ruh (Şura/52), Şifa (Yunus/57), Furkan (Bakara/ 185) KUR’AN Allah katındandır. (Bakara/2...) Eşsizdir, mucizdir (Bakara/23-24...) Cebrail indirmiştir. (Bakara/97...) Şeytan sözü değildir. (Tekvir/25-26) Kâhin sözü değildir. (Hakka/42) Peygamber sözü değildir. (Hakka/40,44-47) Şiir değildir. (Yasin/69) Sözlerinde bozukluk yoktur. (Kehf/1) Manasında çelişki yoktur. (Kehf/1, Zümer/28) Hak olarak inmiştir. (Bakara/252) Geleceği önceki kitaplarda bildirilmiştir. (Şuara/196-197, Ahkaf/10) Koruyucusu ve öğreticisi Allah’tır. (Hicr/9, İsra/86-87) Öğüttür. (Bakara/231) Kendinden önceki kitapları tasdik eder. (Al-i İmran/3) Hikmet doludur. (Al-i İmran/58, Yasin/2...) Beyandır (Bakara/118) Nur’dur. (Nisa/174) İlahi Kanundur. (Nisa/105) Şeriattır (Maide/48, En’am/151-153) Ümmet mirastır. (Fatır/32) En doğruya götürür. (İsra/9) Korkutur (En’am/51) Müjdedir (Kehf/2-3) Zikirdir (Taha/99-100) Şifadır (Yunus/57) Rahmettir (Araf/203) Tebliğdir (İbrahim/52)
Rabbimizin (c.c.): “Nereye gidiyorsunuz?” (Tekvir/26) uyarısı/tehdidi var... Ümmet-i Muhammed’in istiğfarlarla yeniden Kur’an’ın hayat veren hükümlerine, Doğru Yoluna, Hak Nizamına dönmekten başka çaresi yoktur. Buna sadece biz Müslümanların değil, tüm insanlığın hava, su, güneş kadar ihtiyacı var.