RAMAZAN BAYRAMINIZI TEBRİK EDERİZ
15 HAZİRAN 2018 CUMA RAMAZAN BAYRAMI.
Bayramlar müminler arasında kardeşlik duygularının en üst seviyeye çıktığı günlerdir. Bayram namazları vesilesiyle mevki farkı gözetmeden bütün Müslümanlar camilerde bir araya gelirler.
Bu mübarek günlerde akrabalar, komşular ve büyükler ziyaret edilir. Küs olanlar bayram vesilesiyle barışır. Bu günlerde yetimler, garipler, yoksullar gözetilir ve ihtiyaçları giderilmeye çalışılır. Bayram gününde aileler, akrabalar, dostlar, gençler ve çocuklar bir araya gelerek meşru ölçülerde eğlenirler.
Müslümanların ortak sevinçlerle sevinip mutlu olmaları için dini bayramlar güzel bir vesiledir. Her toplumun kendine mahsus özel günleri vardır. Müslümanların meşru dairede sevinip neşelenmesi için Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem iki bayramı müjdelemiştir.
Enes bin Malik radıyallahu anh’dan şöyle rivayet edilmiştir: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem Medine’ye hicret ettiğinde Medinelilerin iki bayram günleri vardı. O günlerde oynayıp eğlenirlerdi. Peygamber aleyhisselatu vesselam;
“Bu iki gün(ün mana ve mahiyeti) nedir?” diye sordu.
“Biz cahiliye devrinde bu günlerde eğlenirdik,” diye cevap verdiler. Bunlar Mecusilerin adetiydi. Aleyhissalatu vesselam Efendimiz:
“Allah, bu iki bayramınızı onlardan daha hayırlı diğer iki günle değiştirdi: Kurban bayramı ve Fıtır bayramı,” buyurdu. (Ebu Davud, Salât 246, Nesai, İydeyn 1)
Müslümanlar bu mübarek günlerde helal daire içerisinde yer, içer ve eğlenir. Bu konuda Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Arife günü, kurban günü ve teşrik günleri, biz Müslümanların bayramıdır. Bu günler yeme-içme günleridir." (Ebu Davud, Savm 49, Tirmizi, Savm 59, Nesai, Menasik 195)
Ramazan Bayramı, bir ay boyunca oruç tutmaya sabredip mükâfata hak kazanmış müminlere Allah-u Zülcelâl tarafından verilen dünyevi bir sevinçtir. Aynı zamanda bu nefis ve şeytan karşısında kazanılmış büyük bir zaferin kutlamasına da benzetilebilir.
Peygamberimiz aleyhissalatu vesselam bayramları Müslümanlar için sadece bir eğlence olarak müjdelememiştir. Bu mübarek günlerin zikir günleri olduğunu da şu hadisi şerifte belirtmiştir: "Teşrik günleri yeme-içme ve Allah'a zikretme günleridir." (Müslim, Sıyam 144)
Başka bir hadisi şerifte şöyle buyuruyor: “Bayramınızı tekbir getirmek suretiyle süsleyiniz.” (Heysemî, Mecmeu'z-zevâid, II, 197)
Bayram günleri, Müslümanlar için yardımlaşma ve dayanışmaya da vesile olmalıdır. Başta akraba ve komşularımız olmak üzere, garip ve kimsesizlerin de kapısını çalma, ihtiyaç sahiplerinin sıkıntılarını giderme günleri olarak yaşanmalıdır.
Fıtır Sadakası
Rabbimiz bayramların birlik ve beraberliğe vesile olması için fıtır sadakasını maddi durumu müsait olan herkese vacip kılmıştır. Böylece zengin ve fakir Müslüman hem sevinci hem de sıkıntıyı paylaşarak gerçek manada kardeş olmalıdır.
İbn Abbas radıyallahu anhümâ’nın naklettiği bir hadiste şöyle buyurulur:
“Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem oruçluları gereksiz ve çirkin sözlerden arındırmak ve yoksullara yiyecek sağlamak için fitreyi farz kılmıştır. Fitreyi kim namazdan önce öderse, bu makbul bir zekât, kim de namazdan sonra öderse, herhangi bir sadaka olur.” (Buhârî, Zekât, 70, 71, 77; Müslim, Zekât, 12 , 13, 16)
Rasulullah(sav)’ın Bayramlaşma Sünnetleri
Peygamberimiz aleyhissalatu vesselamın bayram sabahı gusül abdesti alıp, dişlerini misvaklardı. En güzel kıyafetleri giyerek güzel kokular sürüp bayram namazı için hazırlandığı rivayet edilmiştir.
Enes bin Malik radıyallahu anh’dan şöyle rivayet edilmiştir:
“Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem Ramazan Bayramı günü birkaç tane hurma yemeden bayram namazına çıkmazdı. Bunları da tekli adet olarak yerdi.” (Buhârî, İydeyn, 514)
Allah Resulü bayram namazını kıldırır, ayağa kalkarak cemaate dönerek hutbe okurdu. Cemaate vaaz ve nasihatte bulunduktan sonra arka taraflarda bulunan kadınların tarafına giderek onlara öğüt verdiği rivayet edilmiştir.
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem Bayram namazı için mescide gidiş ve dönüşlerinde farklı yollardan giderdi. Cabir bin Abdullah radıyallahu anh şöyle anlatmıştır:
“Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyh ve sellem bayram günü musallaya(namaz kılınan açık meydan) gitmek için farklı yollardan geçerdi. Dönüşünde de geçtiği yollardan geçmeyip, başka bir yoldan dönerdi.” (Buhârî, İydeyn,523)
Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem daha çok insanla karşılaşıp bayramlaşmak için bunu tercih etmiştir.
Allah Resulü bayramda zikir yapmayı ve dua etmeyi tavsiye etmiştir. Allah Resulü bir hadisi şerifte şöyle buyurmuştur:
“Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geri çevrilmez, muhakkak kabul olunur. Bunlar: Recep ayının ilk gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesi, Cuma gecesi, Ramazan bayramı gecesi, Kurban bayramı geceleridir.” (Deylemi, Firdevs, 2/196, No: 2975)
Bu gecede kendisine açılan elleri boş geri çevirmeyen Yüce Allah’a bütün ümmet-i Muhammed’in birlik ve beraberliği için dua etmeliyiz.
FANİDUNYA NET AİLESİ OLARAK TÜM ÜYELERİMİZİN, ZİYARETÇİLERİMİİZN, OKUYUCULARIMIZIN RAMAZAN BAYRAMI MÜBAREK OLSUN, RAMAZAN BARAMLARINIZI TEBBRİK EDERİZ.