www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ

FANİDUNYA NET DUALAR, ZİKİRLER SALALAVATLAR, HADİS'İ ŞERİFLER => KUTSİ HADİSLER => Konuyu başlatan: fanidunya - Ağustos 10, 2021, 08:47:07 ÖÖ

Başlık: Hac ve Arefe Gününün Fazileti
Gönderen: fanidunya - Ağustos 10, 2021, 08:47:07 ÖÖ
HACC
 
Hac ve Arefe Gününün Fazileti
 
19) Annemiz Aişe (r.anha)dan rivayetle Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurdular:

“Allah (c.c.) arefe gününde cehennem ate­şinden azat ettiği kul kadar başka hiçbir günde azat etmez. Yüce Allah o günde kendisine yalvarıp yakaran kullarına rahmetiyle yaklaşır ve o kulla­rıyla Meleklerine karşı övünür ve: “Bunlar ne istiyorlar?” diye so­rar.”[1]

Resûlullah (s.a.s.)’ın hadisinde geçen: “Ve innehu leyednü” kavli hakkında ilim adamları şunları söylemişlerdir: “Bura­daki “ed-dunü” (yaklaşmadan) maksat; rahmetiyle ve ikra­mıyla olan yaklaşmadır. Yoksa nakil olma ve mekan yakla­şımı değil. Nitekim Allah (c.c.) her mahluk sıfatından da mü­nezzehtir.

Resûlullah (s.a.s.): “Ve o kullarıyla meleklerine karşı övü­nür” kavli hakkında İmam Kurtubî (rh.a.) “El-Mefh” adlı kita­bında şunları söy­lemiştir: “Yani yüce Allah (c.c.) melekler ka­tında kullarıyla övünmüş­tür. Bundan haber vermektedir. Başka bir hadiste buyurulduğu gibi:

“Şüphesiz Allahu Teâlâ arefe akşamı Arafat meydanında bulu­nan kullarıyla melekle­rine karşı övünür ve şöyle buyurur:

“Bakın şu kullarıma sadece Benim için dağınık ve tozlar içinde, Benim için geldiler.”

v Bu hadisi Ahmed bin Hanbel (2/7111) senedi içinde eleştiri­siz bir rivayet ile Abdullah bin Amr bin El-Âs (r.huma)’dan rivayet etmiştir.

Sanki bu hadis = Allah en iyisini bilir – Meleklere şu ayette buyurulduğu üzere bir hatırlatmadır:

“Yeryüzünde fesat çıkarıcı ve kanlar dökücü birisini mi yarata­caksın?” (Bakara: 2/30) Aynı zamanda şu gelen ayette olduğu gibi de gerçekleştirmeyi izhar etmek için gelmiştir: “Şüphesiz Ben bilirim sizler (Melekler) bilemezsiniz.” (Bakara: 2/30) Allah (c.c.) en iyisini bilir.” (İmam Kurtubî’den Muhtasaran...)

--------------------------------------------------------------------------------
 
[1] Müslim (1348).