ÇOCUKLAR NİÇİN BENCİL VE TEMBEL OLUR
Yeni moda "Ders Mükemmeliyetçisi" ebeveynlerTembel deyince aklınıza hemen okul ve ders konusundaki tembellik geldi değil m❓
Ahh güzel ebeveynler sizi ahhh
Lütfen beni affedin, çünkü bu yazıda sizlere hayata karşı tembellik yapmanın psikolojisini anlatmayı düşünüyorum. Böylece daha kapsamlı bir anlatım olacak.
Günlük hayatında tembelliği içine sindirmiş bir bünyenin her konuda tembellik yapması kaçınılmazdır aslında.
Bir çocuk yardımsever, gün içinde kendisine düşen görev ve sorumlulukları yapıyor; gelin görün ki ders çalışmıyorsa o çocuğun tembel olduğunu değil, ders çalışma konusunda isteksiz olduğunu düşünmemiz gerekir.
Siz genelde okulda ders çalışmayan çocuğa tembel demeye alıştınız. Bu yazıyla zihinlere yanlış yerleşen bu kavramı düzeltmiş olacağım.
Günlük hayatında sorumluluk almayan, yardımseverlik duyguları gelişmemiş, verilen görevleri yapmak istemeyen çocuk, okula başladığında da ders çalışmayı reddedebilir. Ben bu çocuğun genel olarak tembel olduğunu düşünüyorum. Ayrıca tembel davranışlarının ders çalışma performansını olumsuz etkilediği sonucunu çıkarıyorum.
Diğer yandan yine yeni moda ebeveyn hastalığı ile dillendirecek olursam; çocuk aslında bana göre tembel. Yerinden kalkmıyor, hiç bir işe katılmıyor. Aynı çocuk sınıf birincisi olunca adına "çalışkan çocuk" deniliyor. Bence yanlış tanımlama! Bu çocuk tembel! Dünyaya karşı, hayata karşı tembel. Ama ders çalışma konusunda istikrarlı. Çalışıyor ve çalışmasının karşılığını alıyor.
Veya yukarıdaki örneklerin farklı bir versiyonu; çocuk bana göre tembel. İşe katılım, hayata katılım, sorumluluklara katılım yok. İlköğretim öğrencisi olsun. Ders çalışmıyor, çalışma isteği yok! Buna rağmen tüm notlar yüksek ve takdirlik öğrenciyse eğer, aile çocuğunun çalışkan olduğunu düşünüyor.
Bu grup çocuklar merkezimize sosyal uyum sorunları, kardeşler arası ilişki sıkıntısı, mutsuzluk psikolojisi, söz dinlememe gibi farklı nedenlerle getirilir.
Çocukla çalıştığımda aileye "Çocuğunuzda tembellik var mı sizce?" diye sorduğumda "Yok çalışkan, işin ilginç yanı hiç çalışmadığı halde sınıfın en çalışkanı!" şeklinde cevap veriyor.
Ne kadar tehlikeli bir cevap❗
Mehtap Kayaoğlu. Psikolog Danışman.