CEHENNEME GÖTÜREN AMELLER - EKLENDİ.
Kur’an-ı Kerim’de inanan ve güzel amel işleyen kimselere cennet vaat edildiği gibi (Kehf: 107-109) kâfir ve günah işleyen kimselere de cehennem vaat edilmiştir (Kehf: 106).
Kâfir, münafık, günahkâr kimseler de cehennemde ebedi kalacaklardır. Orada ölmezler ve günahları da hafifletilmez.
Tövbe etmeden günahkâr olarak ölen müminler cehennemde hataları tutarınca orada tutulup sonra cennete gireceklerdir (Müslim, İman 299). Nefsin arzu ve isteklerine kendini kaptırıp gününü gün eden geçici dünya hayatını tercih etmek (İsra: 18) insanı sonu ateş olan bir yolun yolcusu yapar. Zira Peygamber Efendimiz (S.A.V.): “Cehennem nefsin arzu ettiği şeylerle, cennet ise nefsin arzu etmediği şeylerle doludur” buyurmuştur (Buhari Rikak: 28).
O halde inanan insan sabır ve sebat göstererek cennete uzanan yolda yürümeli ve nefsine hoş gelse de cehenneme sürükleyen adımlardan ısrarla kaçınmalıdır.
“Cehennemde sıcak ve soğuk bir arada bulunamaz. Çünkü bunlar birbirlerine zıttır” denilemez.
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bazı hadislerinde tarif etmiştir. Cehennemin bazı taraflarında zemheri vardır. (Zemheri: Şiddetli soğuk demektir.)
Sıcakla soğuğun bir arada bulunması imkânsız değildir.
Arabistan’ın sıcak ve soğuğu düşünülürse soğukla sıcağın dünyada da bir anda bulunduğu anlaşılır (Müslim Terc ve Şerhi C/3 Sf:598).
Cehennemin yedi kapısı vardır. O kapıların her birinden girecek muayyen bir zümre vardır (Hicr: 44).
“Kâfirler için hazırlanmış olan yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden sakının…”
Sahih hadislerden anlaşıldığına göre dünya ateşi ile cehennem ateşi aynı ateşten yaratılmıştır. Üzerine 70 defa su serpilmiştir. Böyle yapılmasaydı ondan faydalanılmazdı.
Dünya ateşi ile ahiret ateşi bize hatırlatılır.
Mevlüt Özcan.