Akraba bağlarımızı unutmayalım
Akrabaların birbirleri ile ilişkilerini kesmeyip devam ettirmeleri, ahlâkî ve dinî bir görevdir. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) buyurur ki:
“Rahîm (akrabalık), Allah’ın (C.C.) rahmetinin eserlerindendir. Kim bu bağı korursa, Allah ona merhamet eder. Kim onu koparırsa, Allah (C.C.) da ondan ihsan ve rahmetini keser.”
“Akrabalarıyla ilişkiyi kesen cennete giremez.”
Yukarıda geçen hadislerden de anlaşılacağı gibi akrabalara maddî ve manevi ikramlarda bulunmak, Peygamber Efendimizin (S.A.V.) bize tavsiye ettiği hususlardandır. Malını, Allah (C.C.) yolunda harcanması için hibe etmek isteyen Ebu Talha’ya (R.A.) Peygamber Efendimiz (S.A.V.), onu akrabalarına harcamasını tavsiye etmiştir.
Dinîmiz, akrabalar arasındaki ilişkilerin sağlam, sıcak ve devamlı olmasına, akrabaların birbirine maddeten ve manen destek olmalarına çok önem vermektedir. Hısımlık hakkını gözetmek, Allah (C.C.) ve Resulünün (S.A.V.) ısrarla emrettiği şeylerdendir. Konumuzla ilgili Kur’an-ı Kerim’ de Cenâb-ı Allah (C.C.) şöyle buyurur:
“Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana getirip) yayan Rabbinize karşı gelmekten sakının. Kendisi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah (C.C.)’a karşı gelmekten ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakının. Şüphesiz Allah (C.C.) üzerinizde bir gözetleyicidir.”
“Rabbin kesin olarak şunları ferman buyurdu: O’ndan başkasına ibadet etmeyin. Anaya, babaya iyilik edin. Şayet onlardan biri yahut her ikisi senin yanında ihtiyarlık haline yetişirse, sakın onlara ‘öf’ deme ve onları azarlama! İkisine de güzel ve yumuşak söz söyle. Onlara acıyarak üzerine tevazu kanatlarını indir ve deki: Ey Rabbim! Onlar, küçükken beni nasıl terbiye ettilerse, sen de onlara rahmet buyur!”.
“Allah’a (C.C.) ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz, Allah (C.C.) kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.”
“Akrabaya, yoksula ve yolda kalmış yolcuya haklarını ver, fakat saçıp savurma.”
“Şüphesiz Allah (C.C.), adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayâsızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.”
Bir başka ayette ise mealen şöyle buyrulmaktadır:
“Hani, biz İsrailoğulları’ndan, ‘Allah’tan (C.C.) başkasına ibadet etmeyeceksiniz, anne babaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz, herkese güzel sözler söyleyeceksiniz, namazı kılacaksınız, zekâtı vereceksiniz’ diye söz almıştık. Sonra pek azınız hariç, yüz çevirerek sözünüzden döndünüz.”
Bugün özellikle şehirleşmenin, maddeye ve menfaate önem vermenin getirmiş olduğu aileler arasındaki soğukluğu, hatta parçalanmaları ve akrabalar arasındaki bağların yeniden canlılaştırmak kendi menfaatimize olacaktır. Çünkü biz insanız. Sevinçlerimizi paylaşmakla çoğaltır, üzüntülerimiz paylaşmakla azaltırız. Bu sebeple ana-babımızı, akrabalarımızı ve huzurevinde unuttuğumuz büyüklerimizi yeniden hatırlamalı onlara el uzatmalıyız.
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) kendi akrabalarına her zaman yakın ilgi gösterdiği gibi, onlarla olan akrabalık bağlarını zayıflatıcı davranışlardan uzak durmuş, sütannesi ve onun akrabalarıyla, eşlerinin yakınlarına ilgi göstermiştir. Maddi ve manevi yardımları hiçbir zaman esirgememiştir. Ayrıca Peygamber Efendimiz (S.A.V.) her bir vesile ile kendisine emeği geçen ve iyilikte bulunan kimseleri de akrabası gibi görüp onları da gözetmiştir.
Peygamber Efendimizin (S.A.V.) akraba ilişkileri ve ziyaretleriyle ilgili hadis-i şerifleri şöyledir:
“Akrabasının yaptığı iyiliğe aynıyla karşılık veren, onları koruyup gözetmiş sayılmaz. Akrabayı koruyup gözeten adam, kendisiyle ilgiyi kestikleri zaman bile, onlara iyilik etmeye devam edendir.”
“Akrabalık bağı arş-ı âlâya tutunarak şöyle demiştir: Beni koruyup gözeteni, Allah koruyup gözetsin. Benimle ilgisini kesenden Allah rahmetini kessin.”
“Rızkının geniş ömrünün uzun olmasını arzu eden (akrabalarını ziyaret etsin) onlarla olan bağlantısını devam ettirsin.”
“Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!”
Mevlüt Özcan.