Helal gıda anne karnında başlar
Muhterem Müslümanlar!
Her anne yavrusunun dünyaya teşrifinden itibaren korkuyla karışık bir ruh haline bürünür. Eşrefi mahlûkat olarak insanı büyütmek şu cemiyette kolay değildir.
Helal ve haram Kur’an’ın ölçüsüyle bütün hayatımızı çepeçevre saran kavramlar. Her işimiz Allah’ın rızasına uygun olup olmadığını da bu iki kavram belirliyor.
Çocukların kişiliğini ailenin davranışları belirliyor. Manevi olarak tükettiklerimizden etkileniyoruz. Günümüzde nimetlerin yapısı ve safiyeti ile oynanmıştır. Tohumlar değiştirilerek asli hüviyetlerinden uzaklaştırılmıştır. Bu tahribatın meydana getireceği akıbet ve etkiler insanlığın geleceğini felaket tahminlerin çok ötesindedir. Tüketim çarkında tükenmemek için yapılacak ilk iş israftan uzak insaflı ve mutedil bir hayat tarzını seçmektir. Müslümanlar kendi gıdalarını Allah’ın koyduğu helal-haram sınırları içinde üretme ve tüketme ticaretini helal-haram sınırlarına göre gerçekleştirmek mecburiyetindedirler.
Muhterem Müslümanlar!
Helal-haram meselesi Müslümanın üretim ve tüketim ahlakının olmazsa olmazıdır. Çünkü Allah’ın emir ve yasaklarını, O’nun belirlediği ölçülere bulundurmak zorundadır. Bu mesele mü’min kişinin ahiret hayatını etkileyecek bir meseledir. İnanan için aslolan helal kazanmak ve helal yolda kazanmaktır, helal çerçevesinde yaşamaktır.
Haram lokma gönle yorgunluk, ahirete taşınan ve orada hesabı verilecek ağır bir yük ve utanç sebebidir. İsrafı hem kazanma hem de harcama yollarının gayr-i meşru olan her türünü kapsamaktadır. Haram yemek insanı süfli arzulara meşgul eder, kalbi maneviyi öldürür. Haram, ateşi avuçlamak gibidir. Helal insanı ahiretle meşgul eder ve ibadetleri sevdirerek Allah’ a yaklaştırır. Helal’in Salih amelden önce emredildiği şu ayetten açıkça anlaşılmaktadır.
“Ey peygamber! Helal ve güzel şeylerden yiyin ve Salih amel işleyin.” (Mü’minun=51) Yenilen lokma ne kadar helal olursa, yapılan amel de o kadar Salih, faydalı ve makbul olur. Tevbe için yapılan samimi niyazların kabulü helal lokmaya bağlıdır. Gönlü tevbe ile buluşturmanın yolu helal lokmadır. İnsandaki manevi nuru artıran helal kazanç ile edilen lokmadır. Helal ve haramda sınır tanımamak ve israf kalbi bozar. Şeytanın insana nüfuz yollarını açar. Şeytan ise insanı cehenneme sürükler. Rasülüllah (s.a.v.) “Haramla beslenen hiçbir beden cennete giremez. Cehennem ona daha layıktır.” Buyurmuştur. (Miskâtu’l-Mesabih, Büyu 2787)
Başka bir hadiste:
“Öyle bir zaman gelecek ki, kişi helâlden mi haramdan mı kazandığına aldırmayacak” (Buhari. Büyü 7) buyuruluyor.
Muhterem Müslümanlar!
Günümüzdeki helal-haram konusundaki hassasiyetsizlik herhalde bu zamanı göstermektedir. Helal, bir Müslümanın hayat standardının olmazsa olmazını teşkil eder. Doğumundan ölümüne kadar helal dairesi içerisinde yaşamak en önemli hedefidir. Bu hedefinin en önemli halkası ise helal lokmadır. Boğazımızdan geçecek her lokmanın hesabını Allah (c.c.)’a vermek zorundadır. Müslümanın maddi ve manevi hayatının sağlıklı ve feyizli devam edebilmesinin en önemli güvencesi helal lokmadır. Günlük hayatta her Müslümanın helal ve haramı bilmesi ve hayatını bu esaslara göre tanzim etmesi gerekir.
Helâle şükredilir.
Kur’an-ı Kerim’ de:
“Rabbinizin rızkından yiyin ve O’na şükredin.” Buyurulur. (Sebe Suresi 15. âyet) Helal gıda Allah’ın bir lütfudur. Biz Allah’ın bahşettiği nimetleri yemeliyiz, giymeliyiz ve kullanmalıyız. Şükür nimetleri artırır.
Muhterem Müslümanlar!
Gıda seçimi şu yönde olur:
Gıdalar helal ve haram olmak üzere 2 çeşit gıda vardır. Biz daima helal gıdayı tercih edeceğiz. Haram gıdalardan kaçınacağız. İçeriği helal olan gıdalar bizim olmazsa olmazımızdır. Helal olan gıda haram olan gıda ile karışması halinde böyle gıdaları asla yiyemeyiz. Tercih ancak İslam’ın koyduğu kurallara göre yapılmalıdır. Bir gıdayı almadan evvel içeriğinin helal mi, haram mı olduğuna bakarız. Bir gıdanın tüm içeriği helal ise, o gıda helaldir. Helal gıda çeşitli içeriklerden oluşur. Bu içerikler gıda paketinin etiketinde yer alır. Gıdanın içeriğini gösteren bu bilgiye “içindekiler” denir. Bir gıdayı almadan veya yemeden evvel mutlaka etiketini okumak gerekir. Haram katkı maddeleri İslam’a göre yasaklanmıştır. Haram katkı maddelerinin kullanıldığı ürünler de haramdır. Hiçbir zaman haram maddeleri içeren gıda ürünlerini almamalıyız ve kullanmamalıyız. Biz Müslümanız. Hiçbir zaman iştahımız bizi yanlış yola götürmemeli.
Yediğimiz, içtiğimiz maddelerin içeriğinden emin olmamız gerekir. Gıda maddelerinin katkılarını tanımalıyız. Helal mi haram mı olduğunu bilmediğimiz ürünü asla almamalıyız.
Mevlüt Özcan