Kul hakkı ne demek?
Soru: Çeşitli sebeplerle insanların kendi aralarında hakkınızı helal edin demeleri bu şekilde karşılıklı helâlleşmeleri ile helâllik gerçekleşir mi?
Cevap: Kul hakkı büyük günahlardandır. Maddi manevi hakları içine alır. Alacak verecekten doğan haklar maddi, gıybet, iftira, dedikodu gibi haklar ise manevidir.
Peygamberimiz (s.a.v.) gıybet ve dedikodunun kefareti, gıybet edilen kimseden helâllik almak ve Allah’tan af ve bağışlanmak dilemektir. Allah’tan af ve bağışlanma dilemek için şöyle yapılır:
“Allah’ım bizi ve gıybetini yaptığımız kişiyi bağışla” ( Riyazus-Salihin 245)
Gıybeti edilen kimseden helâllik almak kolay değildir. Gıybeti yapılan kişinin yanına gidip “ben seni gıybet ettim, fakat şimdi pişman oldum. Bana hakkını helâl et, denebilir. Sonrada o gıybet edenlerin yanına gidip ben falan aleyhinde sizinle konuştum. Ondan özür diledim. Siz de bunu bilin! Denilmelidir.
Gıybeti edilen kimse neyi helâl ettiğini bilmeden helâlleştiği umulabilir. Olması gereken gıybete kendini alıştırmamalıdır.
Soru: Hocam, yaşım 38 ve 15 yıllık evliyim. Başlangıçta çok çocuk istemedik. Sonrasında ise istedik ama bu sefer de çocuğumuz olmadı. Doktorlar olmaması için bir neden yok diyorlar. Bu arada bazıları bol bol dua edin dedi. Ayrıca bu konu ile kurban kesmemizi önerenlerde oldu. Siz bu hususa ne dersiniz? Cevap verirseniz memnun olurum. Saygılarımla.
Cevap: Bahsettiğiniz hususlara teslimiyet Allah’ın hükmüne razılığınızı ifade ediyor. Size bahsettiğiniz tavsiyeleri yapanlar isabetli hususlardır. Bu tavsiyelere uymanızı yerinde bir davranıştır. Bunlara ilaveten şu ilaveyi de yapabilirsiniz:
Hz. Zekeriya (a.s.) ilerlemiş yaşına rağmen çocuk istediği, bu isteğinin Allah’ın kabul ettiğinin Kur’an-ı Kerim haber veriyor. Bu ayetlerin dua kısımları şöyledir:
• Âli İmran Suresi: 38.’ Kısmı şöyledir: “Rabbi hebliminledünkezürriyyetentayyibeten.
İnnekesemiü’d-du’a. (Rabbim! Bana katından temiz bir nesil bağışla. Şüphesiz sen duayı hakkıyla işitensin.)
• Enbiya Suresi: 89. Ayetin dua kısmı: “Rabbi lâ tezerni ferden ve Entehayru-l vârisin. (Rabbim! Beni evlatsız ve yalnız bırakma. Sen varislerin en hayırlısısın. Bâki kalan ve her şeyin hakiki sahibi sensin)
Bu duaların devamında Hz. Zekeriya’nın (a.s.) yaptığı bu duaların kabul edildiği bildirilir.
Bunlar nasıl okunur?
1. Dualarınız devam edin.
2. Ezanları usulüne göre takip edin. Sonunda ezan duasından sonra bu ayetleri okuyun.
3. Teheccüt namazı kılın ve bu ayetlerle dua edin.
4. Bir de Allah için kurban kesin. Ümitsiz olmayın. Allah (c.c.) sizin isteğinizi kabul edecektir.
Soru: Kur’an-ı Kerim’de besmele 114 defa geçiyor. Bunların her biri birer ayet. Bu ayet 114 defa mı nazil olmuştur. Yoksa bir defa nazil olmuş da her bir surenin başına mı konulmuştur?
Cevap: Besmelenin Kur’an’dan bir ayet olduğunda şüphe yoktur.
Neml suresinin 30. ayetinde ayetin bir parçasıdır. Hz. Süleyman’dan bir mektup alan Belkıs’ın çevresinde bulunan danışmanlarına:
“Ey kavmimin ileri gelenleri bana bir mektup bırakıldı. Bismillahirrahmanirrahim ile başlıyor.
Ebu Hureyre (ra.) Peygamberimiz (s.a.v.)şöyle dediği rivayet edilir.
Fatiha Suresi 7 ayettir. Bu ayetlerin ilki Bismillahirrahmanirrahim ayetidir. (Elmalı Tefsiri: 1/ 16) Her surenin başına konması vahye dayanmaktadır.
Mevlüt Özcan.