KURBAN TAKVASIZ OLMAZ
Soru: Kur’an-ı Kerim’de kurban ile ilgili ayet yok iddiasında bulunan kişiye ne cevap vereyim? Konu ile ilgili ayetlerden bahseder misiniz?
Cevap: Kur’an-ı Kerim’de topluca 5 yerde kurbandan bahsedilir:
1- Hâbil ile Kâbil’in Allah’a takdim ettikleri kurbandan bahsedilir.
2- Hz. İbrahim ile İsmail’in arasında geçmektedir.
3- Hz. Musa (A.S.) ile İsrailoğulları arasında geçmektedir.
4- Yunus Peygamberin kavmi itaatsizlik etti. Sonra tevbe ettiler, tevbelerinin kabulü için kurban kestiler, bununla ilgili ayetler.
5- Peygamberimiz Efendimize (S.A.V.) teselli mahiyetinde inzal edilen Kevser Suresi’nde, Peygamber (S.A.V.) Efendimize kurban kesmesi emredilmektedir. Bu kurban bütün ümmetine teşmil etmektedir.
Kurbanın tarihi kulluk tarihi kadar eskidir. Kur’an-ı Kerim’de ilk insan olan Hz. Adem’in iki evladı arasındaki münakaşadan ve ardından Cenâb-ı Hakk’a takdim ettikleri kurbandan bahsedilir. (Mâide Suresi, âyet: 27)
Hâbil hayvancılıkla meşguldü. Kurban etmesi gerektiği zaman hayvanın en iyisini, en sevimli olanını tercih etti.
Kâbil de ziraat ürünlerinin en kötülerinden, en cılız bir buğday demeti ile Cenâb-ı Hakk’ın huzuruna çıkmıştı.
Nihayet, birisinden kabul edilmişti. Diğerinden kabul edilmemişti. Çünkü Cenâb-ı Hakk’a takdim edilen iki kurban arasında “takva” farkı vardı. Rabbimiz “Ancak takva sahibinden kabul ederdi.”
Kur’an-ı Kerim’de zikredilen diğer bir kurban hikâyesi: Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’in arasında geçmektedir. (Saffat Suresi, âyet: 101-111)
Kur’an-ı Kerim’de bir kurban kıssası da Hz. Musa ve İsrailoğulları arasında geçmektedir. (Bakara Suresi, âyet: 67-71)
Bu hususta bir de Hz. Yunus’tan (A.S.) bahsedelim. Kavmi Hz. Yunus’a (A.S.) itaat etmedi, davetine icabet etmedi. O da kavmini terk etti.
Hz. Yunus’un (A.S.) terkiyle kavmi derin bir üzüntüye düştü. Onun haber verdiği azabın alâmetleri gözüktükçe korku ve endişeleri arttı.
Lakin başvuracakları kimse şehri terk etmişti. Çaresiz kaldılar. Ne yapacaklarını bilemez halde sâlih bir zâta koştular. Henüz azabın gelmesine 2 gün kalmıştı. O âlim zat onlara dedi ki:
1- Şimdi yüksek tepeye (tevbe tepesine) çıkın. Birbirinizle helâlleşin. Gaspettiğiniz hakları sahiplerine iade edin.
2- Ardından Yunus’un Rabbi için kurban kesin. Bundan zengin fakir herkes yesin.
3- Sonra Ey Yunus’un Rabbi! Biz tevbe ettik. Sana inandık. Yunus’un peygamberliğini de kabul ettik.
Yunus’u bulduğumuzda, ondan senin emir ve yasaklarını öğrenip tatbik edeceğiz, diye yalvarın dedi. Onlar bu dediklerini yaptılar. Allah da tevbelerini kabul etti. Bu husus Kur’an-ı Kerim’de beyan edilir. (Yunus Suresi, ayet: 98)
Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’e bir teselli mahiyetinde inzal olan Kevser Suresi’nde Allah Resulüne kurban kesmesi emredildi. (Kevser Suresi: 1-3)
Kurban kesmek çok büyük bir ibadettir. Ancak kurbanda aranan takvadır, bu olmazsa kurbanın bir mânâsı olmaz. (Hacc Suresi, âyet: 37)
Mevlüt Özcan.