VAKTİNDE KILINAN NAMAZ
Allah (C.C.) kudsi hadiste buyurur ki:
“Kulum vaktinde namaz kılarsa kendisine azap etmeyeceğime ve cennete koyacağıma sözüm vardır” (Hekim, Mustedred).
Hz. Aişe (R.A.): “Namaz imandan sonra gelen ve Allah ile kul arasında kulluğu bildiren başlıca bir ibadettir. İslam’ın şartlarından önde gelendir. İkişer rekât halinde 611 yılında farz kılınmış, dörder rekât halinde 5 vakit namaz hicretten 1,5 sene sonra 621’de farz kılınmıştır.”
Peygamberimiz, sahabe-i kiram ve salih zatlar bu mübarek ibadete önem vermişlerdir. Peygamberimizin son sözleri de “namaza devam ediniz” olmuştur.
Ayet-i kerime ve hadis-i şeriflerde namaz hakkında gayet önemle durulmuştur. Kur’an-ı Kerim’de Allah-u Teâla şöyle buyurur:
“Biz namaz kılanlarla kılmadık, yoksula da yedirmedik” (Müddessir, ayet: 41-44).
İbn-i Mace’nin rivayet ettiği bir hadis-i kudside Allah Teâla’nın 5 vakit namaza devam etmeyenler için cennete koyma hususunda vaadinin olmadığı buyrulur. Zira bütün ameller namazın ihlâsla kılınmasına bağlıdır. Nitekim bir hadis-i nebevide, Peygamberimiz, “Kulun kıyamet günü muhasebe olunacağı ilk şey namaz olacaktır. Eğer o düzgün olursa diğer ameller de düzgün olur. Eğer o bozuk olursa diğer ameller de eksik kalacaktır” buyurur.
Namaz kılmanın hükmü nedir?
Namazı inkâr eden kâfir olur. Çünkü hakkında kati delil vardır. Tembelliğinden dolayı kılmayan için nasihat edilir.
Namazın vaktinde kılınması gerekir. Vaktinde kılınmayan namazlardan da mesuliyet vardır. İbn-i Mes’ud’dan rivayet edilen bir hadiste Peygamber Efendimiz, “Namaz bir nur olarak arşa çıkar. Kıyamete kadar sahibine dua eder. ‘Sen, beni koruduğun gibi Allah da seni korusun’ der. Zamanında kılınmayan namaz da arşa çıkar. Simsiyah olur. Yeryüzüne düşerek sahibine beni zayi ettin der” buyurmuştur.
19 Mart’ta üç aylar olarak bilinen ayların ilki Recep ayı başlamaktadır. Üç ayları gerektiği gibi değerlendirelim. Namazı zamanında kılalım.
Mevlüt Özcan.