ALLAH’TAN NE İSTİYORSANIZ BU GÜN İSTEYİN
Ramazan ayına az bir sürenin kaldığı bu günlerin önemine değinmek istiyorum. Dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini çok daha fazla hissettiğimiz gün ve gecelerden geçiyoruz.
Mübarek üç ayları idrak ettiğimiz bu günlerin kıymetini bilelim. Mana ve bereket dolu olan bu önemli günlerden biri de Berat Kandili olarak idrak ettiğimiz bu gündür.
Ramazan ayının müjdecisi olan Berat Kandili, dinimizde kutsal kabul edilen önemli günlerdendir. Öyle ki Berat gecesinde, o senede olacak şeyler, ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i mahfuzda yazılır. Yine bu geceyi önemli kılan özelliklerden biri de Allah'ın (c.c.) dünya semasına rahmetiyle tecelli ederek kullarına "'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim! Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim! Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim!.. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim" diye buyurmasıdır.
YOK MU ISTEĞI OLAN?
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) Berat Kandili'ne ilişkin şöyle buyurur:
"Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun.
Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim! Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim! Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim!.. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim" Şimdi ben de soruyorum. Yüce Yaradan'ın bu çağrısını aklı başında hangi Müslüman kaçırır? Peygamberimizin müjdelediği bu çağrıya koşmak, bizi dünya ve ahirette kurtuluşa erdirecektir.
"Beraet" kelimesinin kısaltılmış ifadesi olan berat, günahlardan arınma, temize çıkma, ilahi af ve rahmete nail olma anlamlarına geliyor. Ayrıca hicretin ikinci senesi şaban ayının 15'inci günü, Hazreti Muhammed'in (s.a.v.) ziyaret için gittiği Beni Seleme yurdundaki mescidde öğle namazının ikinci rekatını kılarken, kıblenin Mescid-i Aksa'dan Mescid-i Haram yönünde değiştiği hakkında ayet indi. Hazreti Muhammed (s.a.v.) ile cemaatin bu esnada yönünü Kabe'ye çevirmesiyle birliğin sembolü olan bu tarihi olay, Berat gecesini değerli kılan başlıca nedenlerden biridir.
ÇOK DUA EDİN
Resulullah efendimiz, bu gece, çok ibadet, çok dua ederdi. Biz de öyle yapalım.
Duhan Suresinin ilk ayetlerinde anlatılan ve içinde Kur'an-ı Kerim'in indirildiği bildirilen mübarek gecenin, Şaban ayının 15. gecesi olduğunu ifade edilir ki, bu ayetlerde şöyle buyurulmuştur:"Hâ, mîm. O apaçık Kitab'a andolsun ki biz onu gerçekten mübarek bir gecede indirdik. Çünkü biz onunla insanları uyarmaktayız. O gecede her hikmetli iş tarafımızdan bir emirle ayrılır". Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) bu gecenin özelliklerini Hz. Aişe (ra) validemize şöyle anlatıyor:
"Bu gece Şaban ayının onbeşinci gecesidir. Allah bu gecede Benü Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları Cehennem'den kurtarır. Ancak kendisine şirk koşanların, Müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenlerin, akrabaları ile münasebeti kesenlerin, gururlu ve kibirlilerin, ana-babasına asî olanların ve içki içmeye devam edenlerin yüzüne bakmaz."