* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Bayram Adâbı  (Okunma sayısı 407 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı melek

  • Global Moderator
  • *****
  • İleti: 2427
Bayram Adâbı
« : Ağustos 07, 2019, 11:50:30 ÖÖ »
Bayram Adâbı

Bayram günü, sahur zamânında olduğu gibi erken kalkmalıyız: ‘İki bayram gecesini ihyâ edenin kalbi ölmez.’[1] buyuruyor Peygamber Efendimiz (sav). Bu geceyi muhakkak sûrette ihyâ edelim.

Bu gecede gusletmeliyiz.

Varsa misvak kullanmalıyız.

Güzel koku sürünmeliyiz. Alkol bulunan kokuları kullanmamalıyız, gül esansı tercîh edilirse güzel olur. Soğan, sarımsak, sigara kokusu gibi insanlara rahatsızlık verecek kokulardan da sakınmalıyız.

Yeni elbiseler giymeliyiz. Bayram günü yeni elbiseler giymek sünnettir, çünkü Peygamberimiz (sav) o gün yeni elbiselerini giyerlerdi. Çeyiz elbisesi varsa o da giyilebilir. Yıkandığında burcu burcu kokan giyecekler giyileceği gibi imkân varsa yeni elbiselerin alınması efdaldir.

Bu bereketli günlere eriştirdiği için Cenâb-ı Hakk’a şükretmeli, parmağımıza gümüş yüzük takmalıyız.

Iyd-i fıtırda (Ramazan bayramında) tatlı bir şeyler yemeliyiz: Peygamberimiz (sav) genelde üç tâne hurma yerlerdi. Yenilen şeyin kuru hurma olması ve tek adet olması sünnet. Memleketimizde hurma pek yok; öyleyse biz de bu sünneti îfâ etmek için üç tâne şeker, bir baklava dilimi veya tatlı ne var ise onu yiyebiliriz.

Sükûn ve temkinle câmiye gitmeliyiz: Bayram namazına geç kaldık diye câmiye hızlı hızlı gitmemeliyiz, vakarlı bir şekilde gitmeliyiz.

Erken kalkıp, tekbirler getirerek câmiye gitmeliyiz: Bu tekbir, Ramazan bayramında gizli, Kurban bayramında ise açıktan okunur.

Evimize dönüşte ise bir diğer yolu kullanmalıyız. Bunun hikmetini şöylece îzâh edeyim sizlere: Yarın huzûr-i İlâhî’ye varınca, bizzat o yollar, ağaçlar, taşlar bizlerin câmiye gelişine şâhit olacak, Allâh’ın huzuruna gelecek ‘Yâ Rabbi! Ben şâhidim, bu kulun bayram namazına gitti’ diyecekler. O taraftaki yollar, ağaçlar, taşlar da şâhit olsun, şâhitlerimiz çoğalsın, mü’minler cennete kolayca gitsinler diye büyüklerimiz bunu emretmişler. Ayrıca namazlarımızı kılarken de, farzı şurada kıldıysak sünneti başka bir yerde îfâ edelim ki secde ettiğimiz yerler şâhidimiz olsun.

Mü’minleri tebessümle karşılamalıyız: Bu kutlu günde oruçları kabûl olan Müslümanlar, birbirlerine kırgın da olsalar barışmak için ‘Yaptığımdan vazgeçtim kardeşim, gel Allah rızâsı için barışalım’ deyip, kardeşlerine muhabbetle bakmalıdırlar. ‘Ne olursa olsun, düşman benim düşmanım!’ demeksizin mü’min kardeşiyle barışmalıdır. Zîrâ düşmanlık, kişinin dîninden daha da kuvvetli değildir.

Bayram sabahı az da olsa sadaka vermeliyiz.

-------------------------------------------------

[1] İbn Mâce, Sıyam 68; Beyhaki, Şuabu’l-Îman, c.III, s.341.

 


* BENZER KONULAR

Sevdiğin Kullarına Hayırlı Mal ver Yâ Rabbî Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:39:25 ÖÖ]


İnsanların İyisinden Gelir İyilik Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:43:11 ÖS]


Futbol Bâtıl Bir Din mi 3 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:31:36 ÖS]


Ben De Müslümanım Demek Yeterli midir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:24:39 ÖS]


Zulüm Düzenlerinin Sadık Bekçileri Bel’amların Dört Özelliği Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:10:09 ÖS]


Müslümanlar Kardeştir, Birbirlerini İncitmezler Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 05:59:38 ÖS]


Bin Yıl Da Yaşasan Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 05:51:22 ÖS]


Aile İletişimde Duygusal Zekanın Önemi Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 09, 2025, 09:11:17 ÖÖ]


Kötülüğü İyilikle Savmak Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 09, 2025, 09:01:27 ÖÖ]


Futbol Batıl Bir Din mi 2 Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 09, 2025, 08:32:27 ÖÖ]


İnsan Görüntüsüyle Değil Ahlâkıyla İnsandır 1 Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 09, 2025, 08:26:28 ÖÖ]


Kur’an Yahudiler ve Müslümanlar 1 Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 09, 2025, 08:19:31 ÖÖ]


Namazı Kaçıran Diğer Din İşlerini Daha Çok Kaçırır Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 09, 2025, 08:09:55 ÖÖ]


Nurettin Karahan - Ağla Uhud 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 08, 2025, 09:54:51 ÖS]


Nuh Eroğlu - Ya Rasulallah 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 08, 2025, 09:47:55 ÖS]


Mustafa Aygün - Uçun Turnalar - Özledim Seni 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 08, 2025, 09:41:00 ÖS]


Metin Aslan - Aşk-ı Nebi 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 08, 2025, 08:22:41 ÖS]


Mesut Şimşek - Hz. Bilal 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 08, 2025, 08:16:14 ÖS]


Mehmet Emin Karataş - Ruhum Sana Aşık 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 08, 2025, 08:09:05 ÖS]


Ahmet Özhan - Türk Tasavvuf Müziği 2003 - 320 Kbps Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 08, 2025, 08:01:44 ÖS]