ÇOCUKLŞARIN RAMAZAN’I
Ramazan, Müslüman olan herkese bazı sorumluluklar yüklemekte, kadın-erkek tüm inananlardan birtakım görevler beklemektedir. Kalbî, zihnî ve bedenî hazırlıkları yapmak, hem Ramazan gelmezden evvel hem de Ramazan içinde bu fırsat ayını en güzel şekilde geçirebilmenin yollarını aramak, mağfirete ulaşabilmek için çalışıp çabalamak her birimizin üzerinde özenle durması gereken görevlerdendir. Fakat tüm bunların yanında aslında göze pek görünmeyen ama çok önemli olan bir vazife daha vardır: Çocuklara Ramazan’ı sevdirmek, çocuklarla aktif bir Ramazan geçirmek...
Anne veya baba olmak, öğretmen olmak ya da ucundan kıyısından da olsa bir şekilde çocuklarla yolları kesişen, çocuklarla muhatap olan herhangi bir birey olmak Ramazan’ın bu örtük vazifesini üzerimize yüklenmemiz için yeterlidir aslında. Yaşadıkları olumlu ve olumsuz hiçbir olayı kolay kolay unutmayan çocuklarla kaliteli bir Ramazan geçirmek, gördükleri ve yaşadıklarıyla hayata dair her şey zihnî taşlar olarak yerine otururken Ramazanı tam da olması gerektiği yere koymak için yapılacak bazı hazırlıklar vardır. Ramazana sayılı günler kala, evimizi Ramazan’ın manevi atmosferine sokmak ve güzelliğine güzellik katacak heyecanı çocuklarımızla birlikte yaşamak için yapılacak bazı ufak dokunuşlar...
Yapacağımız ilk şey bellidir, çocukları Ramazan’ın gelişine hazırlamak. Hepimiz biliriz ki çocuklarımız bizim sevdiğimiz şeyleri sever uzak durmak istediklerimize ise mesafeli olurlar. Dolayısıyla çocuklarımızın Ramazan’a bakışı aslında bizim ona olan bakışımızın bir yansımasıdır. Elbette Ramazan’a duyduğumuz sevgi ve özlem onlara da yansıyacak, heyecanımız onları da heyecanlandıracaktır. Ya da tam aksine bizim bıkmış bir şekilde, stres ve sinir halinde geçirdiğimiz Ramazan’larımız, yavrularımızın zihninde onulmaz yaralar açacaktır. Öyle ise bu Ramazan’a omuzlarımızdaki sorumluluğu hissederek başlamalıyız. Anne baba isek çocuklarımıza, öğretmen isek öğrencilerimize veya kalplerine dokunma imkanı bulduğumuz her bir çocuğa Ramazanı anlatabilir, onları da Ramazanın gelişine heyecanlanıp yüreklerini kıpır kıpır hareketlendirecek bir sevgi seviyesine ulaştırmanın yollarını arayabiliriz.
Henüz vakit varken bizi bekleyen harika otuz günün içeriğini birlikte hazırlayabilir ve gün gün neler yapacağımızın planını çizdiğimiz Ramazan takvimimizi oluşturabiliriz.
Eğlence ve görsel şölenleri çok seven çocuklarımızla birlikte abartıya kaçmadan, başka kavimlere benzeme tehlikesine girmeden evimizi süsleyebilir, Ramazan’ı şenlik havasında karşılayabilir ve “Hoşgeldin Ramazan” yazılarıyla görenleri de Ramazan havasına bürüyebiliriz.
Bir aylığına da olsa evlerimizin şeklini değiştirebilir ve Ramazanda kılacağımız vakit namazlar ve teravihler için mobilya yığını evlerimizin bir bölümünü mescide ayırabiliriz. Yapacağımız bazı ufak etkinliklerle mihrap veya mini mescit havası verdiğimiz odalarımızda çocuklarımız için namazı daha da ilgi çekici bir hale getirebiliriz.
Üzerinde kullanacağımız figürlere dikkat etmek ve namazın adabını bozacak şeylerden kaçınmak şartıyla çocuklarımıza özel seccadeler hazırlayabilir mescidimize koyarak cemaat şuurunu zihinlerine ince ince işlemenin hazzını yaşayabiliriz.
Bir teyp gibi her şeyi kaydeden çocuklarımıza iftar ve yemek duasını ezberletebilir ve ilk iftardan itibaren oruçlarımızı onların neşeli sesiyle nihayete erdirip yemek dualarıyla da sofralarımızın bereketine bereket katabiliriz.
Ramazan coşkusunu her an hissetmek adına dini içerikli boyama, oyun veya mini dramalarla her güne bir etkinlik yaparak çocuklarımıza unutamayacakları bir Ramazan yaşatabiliriz.
Peygamber ve sahabe hayatlarından veya bazı surelerin nüzul sebeplerinden hikâyeler anlatarak her güne bir hikâye etkinliği düzenleyebiliriz.
Bugünden niyetimizi alarak her gece yatağa girdiğimizde kendimiz, sevdiklerimiz ve ümmet için dua edebiliriz Ramazan vesilesi ile dua etmeden yatmama alışkanlığı kazandırabiliriz.
Orucun ne olduğu ve neden oruç tutulduğunu özenle anlattığımız çocuklarımızı zararlı yiyecek ve içeceklerden uzaklaştırmak için Ramazan’ı fırsat bilebilir ve gıda düzenlemesi yaparak sağlıklı yaşamın adımlarını atabiliriz.
Özel tespihler veya zikirmatikler edinerek çocuklarımıza da zor gelmeyecek zikir ve virtleri tespih edebilir ve şimdiden oluşturacağımız zikir saatlerimizin Ramazanda da devamını sağlayabiliriz.
Belki bizim de bir türlü elimize alacak fırsatı bulamadığımız Kur’an-ı Kerim’i okumaya başlayabilir ve okumalarımız ile evimizde yükselen Kur’an seslerinin çocuklarımızın kulağına dolmasına vesile olabiliriz.
Günlerimizi aktif ve Ramazan’ın bereketiyle geçirdiğimizden dolayı teknolojiye ihtiyaç duymayan çocuklarımızı sanal hayattan koparabilmenin lezzetini yaşabilir ve Ramazan’dan sonra da aynı tempo ile etkinliklerimize devam edebiliriz.
Evlerimizdeki her ferdin katılacağı cemaatlerle namazlarımızı kılmaya başlayabilir teravih namazlarının stajını şimdiden yapabiliriz.
Herkesin yaşına göre bir sure belirleyebilir Ramazan içinde o surenin ezberini yapma yarışına girebiliriz.
Ezberlediğimiz surelerin, okuduğumuz Kur’an ayetleri ve zikrettiğimiz virtlerin Kadir Gecesi’nde duasını yapmak üzere ahitleşebiliriz...
Elbette Ramazan boyunca da yapılacak küçük büyük çok fazla etkinlik vardır. Bunlar yalnızca Ramazanı hakkıyla ve coşkuyla karşılamak ve cennet sebebi yavrularımıza Ramazan sevgisini aşılamak için Ramazan öncesinde yapılacak hazırlıklardır. Bunlar ve çok daha fazlası, omuzlarında sorumluluk hisseden her ferdin düşünüp niyet alarak kolaylıkla uygulamaya koyabileceği şeylerdir. Çocuklarla aktif ve kaliteli bir Ramazan geçirmek tüm hazırlık ve zahmete değecek kadar değerlidir.