İhlas İnsaf ve Vicdan Ayı Ramazan
Ramazan-ı Şerifimizin mübarek olmasını dileyerek başlayalım söze. Her hayrın başında “Bismillah” denilir. “Bismillah”.
Ramazan-ı şerife; “ihlas, insaf ve vicdan ayı” demek düştü aklıma. Sanki diğer aylar “ihlas, insaf ve vicdan ayı değil mi” gibi bir soru da takılmadı değil.
Elbet her anımız, “ihlas, insaf ve vicdan” kontrolünde olmalı ve disipline etmeli. Böyle olduğu zaman belki de yeryüzü iyilerle ve iyiliklerle dolar taşar.
Önce “İhlas”tan neyi kastettik izaha çalışalım.
Maalesef “İhlas” kavramını heba ediyor ve yerlerde süründürüyoruz. Daha çok cüzdanımıza kazanç kapısı görüyoruz.
Cüneydi Bağdadi Hz.leri, “İhlası” şöyle tarif ediyor:
-“İhlas o kadar gizlidir ki, Melekler onu bilemediği için sevap hanesine yazamaz. Şeytan bilemediği için bozamaz. Nefis de bilemediği için şımaramaz”.
Bu tariften sonra aklınıza “ihlas kelimesi” üzerinden kendilerine menfaatler temin eden ve şeytanlarla dans edenler geldi ama Rabbim böylelerin şerrinden korusun. Geçelim.
Bu hususta Kur’an-ı kadimimizde de şöyle bir ayet olduğu belirtilir.
-“İblis; Rabbim! Beni azdırmana karşılık, andolsun ki yeryüzünde kötülükleri onlara güzel göstereceğim, içlerinde ihlâsa erdirilmiş kulların hariç, onların hepsini azdıracağım dedi”. (Hicr Suresi-39-40)
Hepimiz insanız. Nefsimiz bilinmek, övülmek, şan ve şöhret sahibi olmak ister. Yalnız bu arzular, dini değerler kullanılarak yapılırsa, oldukça tehlikelidir.
Erenler buyurur ki:
-“İhlaslı kimseler, dinî hükümlere tabi olarak Allah katında değerli olmaya gayret ederler. İkiyüzlü yahut riyakâr kişiler ise dini istismar ederek halk arasında şöhretli olmak isteyerek haramı helal sayarlar.
İhlas sahipleri, “ihsan, insaf ve vicdan” ehlidirler. Haliyle halis kimselerdir. Bu özellikleri muhafazası için ise yine bilgelerimiz şu sıralamayı esas sayarlar:
-“Sağlam bir iman! Kitap ve sünnete uygun salih amel! Ticari faaliyetlerde dürüstlük! İnsanlar arası ilişkilerde samimiyet”.
Şimdi bu çerçevede insanı ele aldığımızda karşımıza nasıl bir kişilik profili çıktığını ve çıkacağını hepimizin vicdanına havale edip, fazla ilerlemeden geçelim.
Bilindiği gibi Ramazan-ı Şerif; yardımlaşma, dayanışma ayıdır. Oruç tutmak ve ibadet etmek kişinin kendisine kazandığı maddi-manevi hususi hazinesidir.
Bir de bunları destekleyen ana ibadetimiz; ihtiyaç sahiplerine, muhtaç kimselere maddi yardımlar söz konusudur ki, Ramazan’ın olmazsa olmaz şartlarındandır.
Hayırlarınız dünya ve ahiret azığınız olsun.