Ramazan Ayı ve Oruç İle İlgili Bazı Önemli Bilgiler
"Bu ay, öyle bir aydır ki, ilk günleri rahmet, ortası af ve mağfiret ve sonu Cehennemden âzâd olmaktır."
Her Müslümanın, ramazan ayının ve orucun fazileti ve kıymeti ile ilgili hem kendisinin bilmesi gereken hem de çoluk çocuğuna, eşine dostuna ve yakınlarına, onların da kendilerinden sonrakilere nakledebileceği hiç olmazsa bazı cümlelerin hafızasında bulunması çok önemlidir. Böyle cümlelerden bazıları:
İslamın beş şartından dördüncüsü, mübarek ramazan ayında her gün oruç tutmaktır.
Ramazan yanmak demektir. Bu ayda oruç tutan ve tövbe edenlerin günahları yanar, yok olur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Bu ay, öyle bir aydır ki, ilk günleri rahmet, ortası af ve mağfiret ve sonu Cehennemden âzâd olmaktır.)
(Oruçlunun susması tesbih, uykusu ibadet, duası makbul, ameli de çok sevaptır.) [Deylemi]
(Farz namaz, sonraki namaza kadar; cuma, sonraki cumaya kadar; ramazan ayı, sonraki ramazana kadar olan günahlara kefaret olur.) [Taberani]
(Bu aydaki bir gece [Kadir gecesi] bin aydan daha faydalıdır.
(Bu ay, sabır ayıdır. Sabredenin gideceği yer Cennet’tir.)
(Bu ay, iyi geçinmek ayıdır. Bu ayda müminlerin rızkı artar.)
(Bu ayda, emri altında olanların [işçinin, memurun, askerin ve talebenin] vazifesini hafifletenleri [patronları, âmirleri, kumandanları ve müdürleri], Allahü teâlâ affedip, Cehennem ateşinden kurtarır.)
(Bu ayda dört şeyi çok yapınız! Bunun ikisini Allahü teâlâ çok sever. Bunlar, Kelime-i şehâdet söylemek ve istiğfar etmektir. İkisini de, zaten her zaman yapmanız lazımdır. Bunlar da Allahü teâlâdan Cenneti istemek ve Cehennem ateşinden Ona sığınmaktır.)
(Bu ayda, bir oruçluya su veren bir kimse, kıyamet günü susuz kalmayacaktır). [Et-tergîb vet-terhîb]
(İftar zamanında, oruçlunun ağız kokusu, Allahu tealaya, her kokudan daha güzel gelir.) [Beyhekî]
İmâm-ı Rabbanî Müceddid-i elf-i sani Şeyh Ahmed-i Farukî Serhendî “kuddise sirruh”, (Mektûbât)ın birinci cilt, 45. mektubunda buyuruyor ki:
"Ramazan-ı şerif ayında yapılan nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayı fırsat bilmelidir. Elden geldiği kadar ibadet etmelidir. Allahü teâlânın razı olduğu işleri yapmalıdır. Kur’ân-ı kerîm Ramazan’da indi. Ramazan-ı şerifte, hurma ile iftar etmek sünnettir. Teravih kılmak ve hatim okumak mühim sünnettir."
Bütün okuyucularımıza hayırlı ramazanlar diliyorum...