Ramazan Temizlenme Ayıdır
Ramazan Hicri kameri takvimin 9. ayı olması yanında pek çok feyiz ve bereketi olan bir aydır. “Ramazan” Arapça bir kelimedir. Ramazan’ın kelime anlamına baktığımızda bu kutlu ayın önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Ramazan, yaz mevsiminin sonunda güz mevsiminin başında yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur manasındaki "ra-ma-dâ" kelimesinden türeyen bir kelimedir. Bu yağmur bol yağar ve yeryüzünü temizler. İşte bunun gibi Ramazan da müminleri günah kirlerinden temizler. Tabi ki bu ayı hakkıyla idrak edenleri ki en başta Oruç tutanları ve orucun kendilerini tuttuğu kimseleri.
Bir başka yoruma göre de “Ramazan” kelimesi güneşin şiddetli hararetinden taşların yanıp kızması anlamına olan "ramad" kelimesinden alınmıştır. Böyle kızgın yerde yürüyen kimsenin ayakları yanar, zahmet ve meşakkat çeker. Bunun gibi oruç tutan kimse de açlık ve susuzluğun hararetine katlanır, zahmet ve meşakkat çeker, içi yanar. Ya da kızgın yer ayakları yaktığı gibi Ramazan da müminlerin günahlarını yakar, yok eder. Nitekim Hz. Peygamber: "Bu aya ramazan isminin verilmesi günahları yaktığı içindir." buyurmuştur. Demek ki Ramazan ayında oruç tutan ve ihlasla tevbe eden müminlerin günahları yanar, böylece günah kirlerinden arınırlar, manen tertemiz olurlar.
Ramazan oruç ayıdır. Bu ayda kadın-erkek herkese oruç farzdır. Oruç farsça bir kelimedir. Arapçası “Savm/Sıyan” olan orucun kelime manası “imsak” tır.(Yani es-savmu:el-İmsak )İmsak ise “Tutmak” manasına gelir.
Bunları niye anlattık? Ramazanın ve Orucun ne manaya geldiği iyi anlaşılmalı ki şuuruna varılarak Ramazan ihya edilsin ve oruç tutulsun. Ramazan hakkıyla yaşanırsa günah kirinden temizler, oruç hakkıyla tutulursa oruç da kendini tutanı tutar. Oruç insanı nasıl tutar? Efendimiz(sav) “oruç kalkandır” derken bunu ifade ediyor aslında. Oruç tutan kendini tutar.Oruçlu kimse kendini günaha karşı tutar,günaha dalmaktan korur.Bir kalkan gibi dışarıdan gelecek saldırılara karşı insanı koruyacaktır.
Ancak Ramazan ve Orucun içini boşaltıp Ramazanı festival ayı-eğlence ayı, Orucu da sadece açlık ve susuzluktan ibaret gören kimse için ne Ramazan günahları temizleyen bir ay olur, ne de oruç günahlara karşı kalkan vazifesi görür. Efendimiz şu sözlerine bir bakalım: “ Nice oruç tutanlar var ki, aç kalmaktan başka bir kazançları yoktur”, “ Oruçlu kimse yalan konuşmayı ve onunla amel etmeyi bırakmaz ise Allah’ın o kimsenin aç ve susuz kalmasına ihtiyacı yoktur “
Ramazan Kur’an ayıdır aynı zamanda. Zira Kur’an bu ayda inmeye başlamıştır.Zaten Ramazan’ı “Sultan” yapan da Kur’an’ın bu ayda doğmasıdır.Bu sene Kur’anı’ın nüzulünün 1400. senesini idrak ediyoruz.Kur’an ayında Kur’an ile arkadaşlığımız gözden geçirilmeli.Şimdi Kur’an’a yoğunlaşma zamanı.Hem Kur’an’ı öğrenme noktasında hem de Onu anlama ve hayata tatbik etme noktasında Kur’an’a yoğunlaşmak gerekiyor.
Ramazan bir okuldur. Bu okul her sene bu ayda açılır. Bu okula hakkıyla talebe olanlar bayram sabahı mutlu bir şekilde okuldan mezun olacaklardır. Diğer 11 ayda bu bir aylık Ramazan Okulunda aldığımız eğitim ve şuurla davranacağız. Aldığımız bu Ramazan terbiyesiyle gelecek Ramazana kadar “İbadetli bir hayat” yaşayacağız. Belki 5 vakit namaza bu Ramazan başladık ama bir daha bırakmamak üzere Yüce Rabbimizle sözleştik. Bu okul, Namazın Ramazanlık olmayıp ömürlük olduğu dersini verdi. Ve kahvehane köşelerine veda ettik bu ay ve artık bir daha oralarda sürtmeyeceğiz. Ağzımızda artık içki kokmayacak. Rabbimizle bir daha elimize içki kadehi almayacağımıza dair sözleşme yaptık Ramazan okulunda. Yalan konuşmayacağız, Dedi-kodu gıybet etmeyeceğiz artık. Faiz yemeyeceğiz, ticarette hile yapmayacağız artık.
Hulasa arınma ve temizlenme ayı Ramazan ile günahlardan temizlenerek hayatımızda temiz bir sayfa açmış olacağız.