* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Ramazan İman Sohbetleri 8  (Okunma sayısı 829 defa)

0 Üye ve 15 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 8306
Ramazan İman Sohbetleri 8
« : Mart 28, 2025, 08:08:53 ÖÖ »


Ramazan İman Sohbetleri  8

“İzzet sahibi Rabbin, onların yakıştırdıklarından münezzehtir. Bütün peygamberlere selâm olsun. Hamd ise Âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur.”

Sâffât Sûresi, 37:180-182.

Allah Resulü sav bir hadisi şerifinde;

Sanki günümüzeki ramazanlara ve zengin iftar sofralarına işaret ederek bir uyarıda bulunmuştur! Biz de bu ramazan ayında bu ikaza uyarak zengin sofralarını ve davetlere son on yıldır katılmama kararı aldık! Bunun yanında Ramazan’da afaki, malayani boş şeylerle uğraşmamayı, suni gündemlerle algı operasyonlarıyla birilerinin kuyuya attığı taşı çıkarmamayı kendimize şiar edindik!

En azından ramazan ayında Ramazan’ın ve orucun kutsiyetini bu köşede sizlerle Kur’an, hadis ve Risale-i Nur külliyatı ışığındaki tefsirlerle aklı gözüne inenlere anlatarak tarihe kayıt düşmek istedik! Allah kabul etsin!

*Zenginlerin davet edilip de fakirlerin çağrılmadığı düğün yemeği, ne kötü bir yemektir!* (Müslim, Nikah, 107)

DOKUZUNCU NÜKTE!

Ramazan-ı Şerifin orucu, doğrudan doğruya nefsin mevhum rububiyetini kırmak ve aczini göstermekle ubûdiyetini bildirmek cihetindeki hikmetlerinden bir hikmeti şudur ki: “Nefis Rabbisini tanımak istemiyor; firavunâne kendi rububiyet istiyor. Ne kadar azaplar çektirilse, o damar onda kalır. Fakat açlıkla o damarı kırılır. İşte, Ramazan-ı Şerifteki oruç, doğrudan doğruya nefsin firavunluk cephesine darbe vurur, kırar. Aczini, zaafını, fakrını gösterir, abd olduğunu bildirir.

Hadisin rivayetlerinde vardır ki: Cenâb-ı Hak nefse demiş ki: “Ben neyim, sen nesin?”

Nefis demiş: “Ben benim, Sen sensin.”

Azap vermiş, Cehenneme atmış, yine sormuş. Yine demiş: “Ene ene, ente ente.” Hangi nevi azâbı vermiş, enâniyetten vazgeçmemiş.

Sonra açlıkla azap vermiş. Yani aç bırakmış. Yine sormuş: “Men ene? Ve mâ ente?”

Nefis demiş:

Yani, “Sen benim Rabb-i Rahîmimsin. Ben senin âciz bir abdinim.”

El-Havbevî, Dürretüt’l-Vâizîn, s. 11.

Ramazan’ı Şerif’in Siyami Kur’an hakemin usulü ile baktığı cihet ve Ramazan’ı Şerif Kur’an hakiminin en mühim  ve zamanın usulü olduğu cihatindeki çok hikmetlerinden birisi şudur ki;

“Kur’an hakim madem şehr-i Ramazan’dan nüzul  etmiştir! Ramazan ayında Kadir Gecesi’nde indirilmiştir!

Mutlak bir hikmeti vardır! Ramazan dışında dinlediğiniz Kur’an‘dan aldığınız feyiz de Ramazan’da her her iftara yakın Kur’an‘Ramazan’ı Şerif‘te okumak güya alemi İslam’ın bir mescit hükmüne geçiyor öyle bir mescit ki milyonlarla hafızlar o mescide rehberin köşelerinde o Kur’an’ı o hitabı semavi arzlara işittiriyorlar şimdi Kur’an okumaktan maksat anlamaktır anlamaktan maksat da yaşamaktır Kur’an’ın çokça okunmasını Ramazan’ı şerifte emretmenin hikmeti Kur’an’a göre hayatımızı tanzim etmektir!”

Ramazan’ı Şerif de; İnsanların hatalarından, kusurlarından, kıldıklarından, tutmadıklarından …dolayı en fazla ben mesulüm ! Benim yüzümden onlar bu haldeler diye düşünmeliyiz! Ben onlara yetişseydim, davamı anlatsaydım, kendi dünyamın derdine düşmeyip de; Şu insanlığın imanın derdine düşseydim, onlar bu halde olmayacaktılar deyip faturayı kendime kesmem Cenab-ı Hakk’ın yanında daha makbul olur!

İnşallah!

RAMAZAN BAYRAMI O GÜN OLSUN Kİ MÜBAREK OLSUN!

Gelin bundan sonra da hep beraber bu Ramazan’ın feyzi ile herkese kucak açalım!

Hepimiz evimiz misafirsiz kalmasın her gün birilerini; oruç tutsun tutmasın, namaz kılsın kılmasın, fark etmez! Bu son günlerde soframızda misafir edelim! Ramazan’ın feyzinden bereketinden onların da ruhlarını bu güzelliklerle her daim dolduralım! Hep beraber bu seferberlikle ancak yeryüzünün şekli değişir!

Ancak yeryüzüne kuran yeniden inkişaf eder!

Neşvünema bulur ve kainatı aydınlatır!

Allah celle celalühu dünyada yapılan her şeyin hesabını ve mükafatını görüleceği gün için bizi uyarıyor! Kıldığımız namazlar, tuttuğumuz Oruçlar, verdiğimiz zekatlar, sadakalar, fitreler yapılan bütün hayri hasenat ve salih amel amelleri kaydediyor..!

Tabii ki günahları da!

Kur’an-ı Kerim de; “Kıyamet günü için adalet terazileri kuracağız. Öyle ki hiçbir kimseye zerre kadar zulmedilmeyecek. (Yapılan iş) bir hardal tanesi ağırlığınca da olsa, onu getirip ortaya koyacağız. Hesap görücü olarak biz yeteriz.” [Enbiya Sûresi.47]

RAMAZAN VE ORUÇLA İLGİLİ ALLAH RESULÜ’NÜN MÜJDELERİ!

İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir

Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurdu: Aziz ve celîl olan Allah “İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükâfatını da ben vereceğim” buyurmuştur.

Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine söver ya da çatarsa: ‘Ben oruçluyum’ desin.

Muhammed’in canı kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.

Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır: Birisi, iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.”

(Buhârî, Savm 9; Müslim, Sıyâm 163)

Allah Resulüsav bize bildirdiği ramazan ve oruçla ilgili müjdeler ile aklı gözüne inenlere dahi izah etmeye çalıştığımız ramazan, oruç ve perde arkasındaki sırları sizlerle sekiz bölümlük bir yazı dizisiyle paylaşmaya çalışıp tarihe kayıt düştük!

Allah Resulü ramazan ve oruçla ilgili müjdeler ile Ramazan’ı ihya edip orucumuz makbul olarak Rabbim bayrama ulaşmayı bizlere nasip eylesin.

Amin.

Ahmet Maranki.

İNTERNET RADYOMUZ 24 SAAT YAYINDADIR.
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Mustafa Doğan Dikmen - Uşşak Faslı 1999 - 320 Kbps Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 12:21:48 ÖS]


Grup Ravza - Götür Beni Medineye 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 12:11:06 ÖS]


Grup Kıvılcım - Çeçen Dansı 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 12:02:23 ÖS]


Grup Hayber - Seyrettim Muhammedi 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 11:50:37 ÖÖ]


Beklenen Nesil Nasıl Olmalı Gönderen: webtasarim
[Bugün, 11:34:22 ÖÖ]


Peşinden Gittiklerimizle Ahiret Yüzleşmesi Gönderen: webtasarim
[Bugün, 11:31:05 ÖÖ]


Allah'a İnandığımız Kadar Güvenmiyoruz Gönderen: webtasarim
[Bugün, 11:20:23 ÖÖ]


Kur'an'da Eleştiri Gönderen: webtasarim
[Bugün, 11:16:07 ÖÖ]


İbadetlerde Devamlılık Esastır Gönderen: webtasarim
[Bugün, 11:11:03 ÖÖ]


İslam'da Kadının İş ve Sosyal Hayatı Gönderen: webtasarim
[Bugün, 11:04:46 ÖÖ]


Şeytan'ın Vesveseleri Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 09:16:51 ÖÖ]


İslam'ı Yaşamak Kolaydır Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:50:15 ÖÖ]


Sadaka, Müslümanlığı Ölçen Terazidir Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:41:34 ÖÖ]


İyilikle Güzelleşir Dünya Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:34:41 ÖÖ]


Fikirden Fiile İyilik Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:24:06 ÖÖ]


İnsan ve Hüsran - Asr Suresi Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:15:58 ÖÖ]


Single Eserler Yeni 5 - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:42:55 ÖS]


Hidayet Can - Selam Söyle Efendime 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 03:33:31 ÖS]


Grup Fatih - Efendimiz Muhammedin Sevgisinde Birlikteyiz 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 03:26:19 ÖS]


Halit Alp - Yanayım Aşkınla 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 03:18:42 ÖS]