* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: Cemaatle Namaz Kılmanın Önemi ve Gerekliliği  (Okunma sayısı 1162 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı anadolu

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 813
    • www.fanidunya.net
Cemaatle Namaz Kılmanın Önemi ve Gerekliliği
« : Ekim 16, 2024, 09:26:12 ÖÖ »


Cemaatle Namaz Kılmanın Önemi ve Gerekliliği

         Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Canımı gücü ve kudretiyle elinde tutan Allah’a yemin ederek söylüyorum, içimden öyle geçiyor ki, odun toplamayı emredeyim, odun yığılsın. Sonra namazı emredeyim, ezan okunsun. Daha sonra bir adama cemaate imam olmasını emredeyim. En sonunda cemaate gelmeyen adamlara gidip onlar içindeyken evlerini yakayım.” (Buhârî, Ahkâm 52, Ezân 29)

        Allah Rasülü Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem )şöyle buyuruyor:

“Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan (yirmi beş veya) yirmi yedi derece daha faziletlidir.”(Buhârî, Ezan 30)

       Namazı bütün âdâb ve erkânını yerine getirerek ve cemaatle kılanla, bunlara dikkat etmeyerek tek başına kılan arasında derece farkı elbette olacaktır. Az sayıdaki cemaatle çok sayıdaki cemaatin kıldıkları namazların dereceleri de eşit değildir. Nitekim bir rivayette şöyle buyrulmuştur:

“Bir kimsenin bir kimseyle olan namazı, yalnız kıldığı namazdan daha bereketli ve sevabı daha fazladır. İki kişi ile olan namazı da bir kişi ile olan namazından daha bereketli ve üstündür. Beraber kılanlar ne kadar çok olursa Allah katında o kadar makbuldür” [Nesâî, İmamet 45]

Farz namazları cemaatle kılmak esasdır. Cemaatle kılınan namazın fazileti tek başına kılınan namazdan kat- kat fazladır. İslâm cemaat dini olup, namaz başta olmak üzere cemaat halinde bulunmaya büyük bir önem verir. . Mescide gitmek için atılan her adım kişinin Allah katındaki derecesini yükseltir, bir küçük günahın affedilmesine vesile olur.

Namaz kılınan yerde, namazı kıldıktan sonra abdestli olarak oturmak kişiye namazda imiş gibi sevap kazandırır.

      Bir ibadetin, hayrın, iyiliğin fazilet derecesini biz takdir edemeyiz. Bu hususta Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Bir kimsenin cemaatle kıldığı namazın sevabı, evinde ve çarşı pazarda kıldığı namazdan yirmi beş kat daha fazladır. O kimse abdestini güzelce alıp, sonra sadece namaz kılmak maksadıyla mescide giderse, attığı her adım sebebiyle bir derece yükseltilir, bir hatası da silinir. Namazını kıldıktan sonra abdestini bozmadan namaz kıldığı yerde kaldığı müddetçe, melekler ona:

“Allahım! Ona rahmetinle muamele et, ona acı!” diyerek dua etmeye devam ederler. O kimse namazı beklediği sürece namazda imiş gibidir.” (Buhârî, Salât 87)

Bu hadislerden, farz namazların tek başına evde veya iş yerinde, dağda, kırda, kısacası mescidler dışında da kılınmasının mümkün olduğunu anlıyoruz. Esas olan mescide gelmek ise de, bu mümkün olmadığı takdirde nerede kılınırsa kılınsın, namaz caizdir. Burada cemaate teşvik vardır. Yani cami ve mescidler dışında da cemaat olma imkânı vardır. Nitekim Müslümanlar, bulundukları her yerde, iki kişi bile olsalar namazı cemaatle kılmayı tercih etmelidirler.

Bundan da anlaşılacağı gibi, mescidlerde cemaatle namaz kılmak, başka bir mekânda cemaatle namaz kılmaktan daha faziletlidir. Hayırlı ve iyi davranışlar sergileyip ibadet edenlere melekler de dua ederler.

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’e, gözleri görmeyen Abdullah İbni Ümmü Mektûm gelip:
–“ Yâ Rasûlallah! Beni mescide götürecek bir kimsem yok”, diyerek namazı evinde kılabilmek için kendisine müsaade edilmesini istedi. Peygamber Efendimiz de müsaade etti. İbni Ümmü Mektûm dönüp giderken Rasul-i Ekrem ona seslenerek:

– “Sen namaz için ezan okunduğunu işitiyor musun?” diye sordu. İbni Ümmü Mektûm – Evet, cevabını verdi. Peygamber aleyhisselâm:

– “O halde davete icâbet et, cemaate gel.” buyurdular. (Müslim, Mesâcid 255)

       İbni Ümmü Mektûm âmâ olmasına rağmen cemaate iştiraki arzu etmekte, ancak kendisine yardımcı olup camiye götürecek bir kimse olmaması sebebiyle namazları evinde kılmak için Peygamber Efendimizden müsaade istemekteydi.

     Rasûl-i Ekrem’in ezanı duyup duymadığını sorması üzerine, duyduğunu söyleyince “O halde cemaate gel.” sözünden hareketle bazı âlimler ezanı işiten kimsenin farzı eda için cemaate gelmesinin vâcip olduğuna kanaat getirmişlerdir Hadislerin, Müslümanları daha faziletli olan amellere, ibadet ve taate etkili bir şekilde teşvik ettiğini ifade eder.

        Bu sebeple ezanı işiten kimsenin cemaate gitmesi gerekir. Makul bir özürden dolayı camiye gidemeyen kimsenin özrü kabul edilir.

         Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem yine  şöyle buyurdu:“Canımı gücü ve kudretiyle elinde tutan Allah’a yemin ederek söylüyorum, içimden öyle geçiyor ki, odun toplamayı emredeyim, odun yığılsın. Sonra namazı emredeyim, ezan okunsun. Daha sonra bir adama cemaate imam olmasını emredeyim. En sonunda cemaate gelmeyen adamlara gidip onlar içindeyken evlerini yakayım.”( Buhârî, Ahkâm 52, Ezân 29;)

Rasûl-i Ekrem Efendimiz bir namazda bazı kimseleri göremeyince bu sözleri söylediler.Bu namazın, yatsı, sabah veya cuma namazı olduğu hakkında rivayetler vardır. Bazı rivayetlerde ise münafıklara en ağır gelen namazın, sabah namazıyla, yatsı namazı olduğunu belirttikten sonra, namaza gelmeyenleri böyle tehdit etmişlerdir. Buhârî’nin rivayetinde şöyle buyurur: “Canımı gücüyle elinde tutan Allah’a yemin ederim ki, bu cemaatten geri kalanların herhangi biri, burada semiz etli bir kemik parçası veya iki tane güzel paça bulacağını aklı kesse, hemen yatsıya gelirlerdi.” Böylece namaza gelmeyenlerin dünya menfaatini düşündüklerine, ahiret nimetini hesaba katmadıklarına işaret buyurulmakta ve bu kimseler kınanmaktadır.

İmam Ahmed İbni Hanbel ile İmam Şâfiî, cemaate devam etmenin farz-ı ayın olduğunu söylemişlerdir.. Hanefîlerden Tahâvî, farz-ı kifâye olduğu görüşündedir. Yani tek başına namaz kılan bir kimse, cemaati terkettiği için günahkâr olur; fakat namazı sahihtir Çünkü onlara göre cemaat sünnet olsaydı, terkedenler yakılmakla tehdit edilmezlerdi. Hanefî mezhebinin yaygın görüşü, sünnet-i müekkede olduğu yönündedir. İmam Mâlik de bu görüştedir. Bir yerleşim birimindeki halkın tamamının cemaati terketmesine müsaade edilmez. Çünkü bu bir isyandır. Ve ibadete karşı tavır almaktır.

İbni Mes’ûd radıyallahu anh şöyle dedi: “Vallahi ben, nifakı bilinen bir münafıktan başka, namazdan geri kalanımız olmadığını görmüşümdür. Allah’a yemin ederim ki, bir adam iki kişi arasında sallanarak namaza getirilir ve safa durdurulurdu.Şüphesiz Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bize hidayet yollarını öğretmiştir. İçinde ezan okunan mescidde namaz kılmak da hidayet yollarındandır”. (Müslim, Mesâcid 256-257)

Cemaate devam hususunda gevşeklik gösterip bunu önemsemeyenlerin, hafife alan veya hak olduğuna inanmayanların İslam’a karşı lâübali davranmış sayılacaklarını söyleyen âlimlerimiz, İslam’dan olan bir şeyi terketmenin küfür olacağı kanaatindedirler.

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Bir köy veya kırda üç kişi birlikte bulunur da namazı aralarında cemaatle kılmazlarsa, şeytan onları kuşatıp yener. Şu halde cemaate devam ediniz. Muhakkak ki sürüden ayrılan koyunu kurt yer.” (Ebû Dâvûd, Salât 46)      Şayet üç kişi cemaat olmazlarsa şeytan onları kuşatır ve onlara karşı üstünlük elde eder. Onlara Allah’ın zikrini unutturur. Çünkü namaz en büyük zikirdir  Cenâb-ı Hak: “Beni anmak için namaz kıl” buyurmuştur [Tâhâ sûresi (20), 14]

 Özürsüz olarak İslam’ın bir emrini terketmek şeytana uymaktır. Şeytan müslümanların cemaatinden korkup uzaklaşır. Çünkü “Allah’ın yardım ve desteği cemaatedir.” Fakat onları yalnız başına bulunca kendilerini kuşatır ve üstünlük sağlar. Bu tıpkı sürüden ayrılan bir koyunu tek olarak bulan kurtların onu parçalamasına benzer. Dilimizdeki “Sürüden ayrılanı kurt kapar” atasözü bu hadîs-i şerîfin tercümesidir. Cemaati terketmek, müslümanların zaafa uğramasına ve dağınıklığına sebep olur.

Cemaatla namaz konusunda en gevşek ve lakayt davrananlar Türkiyeli müslümanlardır.

Sebep olarak bilgi ve şuur eksikliği diyebiliriz. Yanı başında cemaatla namaz kılınırken, bir müslüman ilk sünneti kılmayı tercih ederek cemaatı terk ediyorsa, bu şahsın en basit ilmihal bilgisine sahip olmadığı anlaşılır. Mısır’da camilerde hiç kimsenin tek başına farz namazı kılmadığını, hiç kimseyi bulamazsa sünnet namazı kılanın arkasına durarak cemaatla namazı terk etmediklerini hayretle izlemişimdir. Cenabı Hak bizleri İslam cemaatından, bütün namazlarını cemaatla kılanlardan ve evlerini de, namazı terkederek kabir değil, namaz için mekanlar ayırarak, namazı ihya ederek, cennet yuvaları haline getirenlerden eylesin. Amin.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Bize Kalana Bakın Siz Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 06:02:09 ÖS]


Âlemler O’na Hayran Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:34:39 ÖS]


Dünya Nedir Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:25:53 ÖS]


Gönül Allah (CC) 'ta Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:22:44 ÖS]


İmani olgunluğun sırrı - Teslimiyet Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:15:04 ÖS]


İnsanın Manevi Yapısı (Ruh, Kalb, Akıl ve Nefs) İle İlgili Meseleler Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:06:24 ÖS]


Esat Kabaklı - Sürgün - 320 KBPS Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 04:50:26 ÖS]


Ozanlardan Single Eserler - Karma 320 kbps Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:20:38 ÖS]


Esat Kabaklı - Oğul Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:07:15 ÖS]


Ehl-i Beyt ve Kerbelâ Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:49:31 ÖÖ]


Filistin’in Tarihçesi Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:42:17 ÖÖ]


Cennetlik Kadınlar 3 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:10:52 ÖÖ]


Cennetlik Kadınşar 2 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:06:00 ÖÖ]


Cennetlik Kadınlar 1 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:00:00 ÖÖ]


Muallim - Öğretmen - Peygamber Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:54:03 ÖÖ]


Dar Günlerin Adamı Hz. Osman Gönderen: KOYLU
[Aralık 20, 2024, 11:18:19 ÖÖ]


İhlas ve Samimiyet Gönderen: KOYLU
[Aralık 20, 2024, 11:13:16 ÖÖ]


Zekat İslam’ın Köprüsüdür Gönderen: KOYLU
[Aralık 20, 2024, 11:09:53 ÖÖ]


Kurtuluş İslâm’dadır Gönderen: KOYLU
[Aralık 20, 2024, 10:58:52 ÖÖ]


Tevhid ve İstikâmet Gönderen: KOYLU
[Aralık 20, 2024, 10:55:38 ÖÖ]