EVLENECEK OLAN GENÇLERE ÖNERİLER
Aile¸ kadın ve erkeğin en güvenilir limanıdır. Herkes¸ evlenerek mutlu olmayı ve hayatı kolaylaştırmayı hedefler. Erkek ve kadını aile ortamında buluşturan dinî ve hukukî dayanak nikâhtır.
Gençler hayal âleminde dolaşırlar. Kız beyaz atlı prens ile evlenmeyi arzu eder. Oğlan da Cennetten gelme hurinin dünyadaki benzerini arar.
Evlilik kararı duygularla birlikte mantıklı gerekçelerle verilmelidir.
Aile¸ kadın ve erkeğin en güvenilir limanıdır. Herkes¸ evlenerek mutlu olmayı ve hayatı kolaylaştırmayı hedefler. Erkek ve kadını aile ortamında buluşturan dinî ve hukukî dayanak nikâhtır.
Gençler hayal âleminde dolaşırlar. Kız beyaz atlı prens ile evlenmeyi arzu eder. Oğlan da Cennetten gelme hurinin dünyadaki benzerini arar.
Evlilik kararı duygularla birlikte mantıklı gerekçelerle verilmelidir. Şunlar önerilir:
1- Önce içte bir beğeni hissi oluşmalıdır. Günümüzde gençler buna elektrik alma diyorlar.
2- Hayata bakışınızı¸ dünya görüşünüzü ve hayattan beklentilerinizi¸ değerlerinizi ve vazgeçilmezlerinizi belirleyin¸ bunu eş adayı ile karşılaştırın.
3- Bilgi¸ görgü¸ kültür ve anlayış uyumu arayın.
4- Adaylar en iyi eşi değil¸ kendilerine en uygun eşi aramalıdırlar. İkiniz de çok iyi olabilirsiniz ama birbirinize uygun olmayabilirsiniz.
5- Güzel ahlak ve dindarlık¸ dindar adaylar için kararı belirleyici etken olmalıdır.
6- Adayın ailesi¸ arkadaş çevresi ve alışkanlıkları araştırılmalıdır.
7- Aile büyüklerinin de bulunduğu ortamlarda birbirini tanıma amaçlı görüşmeler ve toplantılar yapılabilir.
8- Sevgide samimiyet¸ sözde doğruluk¸ ilişkilerde sadakat vazgeçilmez ilkeler arasında yer almalıdır.
9- Varsa sağlık sorunları baştan dürüstçe belirtilmelidir.
10- Ailenin kuruluşu aşamasında adaylar karşılıklı özveride ve fedakârlıkta bulunmalı¸ tek taraflı özveri beklenmemelidir.
11- Adaylar¸ beğenmediği bir yönünü görmezden gelerek¸ evlendikten sonra ben onu değiştiririm¸ şimdi kabul edilmeyen isteklerimi bir şekilde kabul ettiririm gibi düşünceler içinde olmamalıdır.
12- Adaylar birbirini hayat arkadaşı ve yoldaşı olarak görmeli¸ evlendikten sonra bana her halükârda mahkûm düşüncesi taşımamalıdırlar.
13- Dinde ve örfte olmayan şartları birbirlerine dayatmamalıdırlar.
14- Birbirinin zenginliğinden¸ makamından¸ itibarından güzelliğinden istifade etme düşüncesi ile kurulan ilişki dostça değildir ve samimiyetle bağdaşmaz.
15- Ev ve araba alma¸ alınacak evin yeri¸ ev eşyaları¸ düğün planları yapılırken el âlem ne der düşüncesi bir tarafa bırakılmalı¸ şartlara göre mantıklı olan ne ise o yapılmalıdır. Her şeyimiz olsun diyerek yapılan aşırı borçlanmadan sakınılmalıdır.
16- Adaylar birbirini anlamak için sıklıkla empati yapmalıdır.
17- Adaylar¸ birbirleri hakkında edindikleri kanaati kendi aile büyükleri ile istişare etmelidirler. Ayrıca istihare de yapılabilir.
18- Eleştiri yapılacaksa¸ muhatabın kişiliği hedef alınmadan¸ küçük düşürmeden beğenilmeyen konu ne ise ona değinilmelidir.
19- Üzerinde ihtilaf edilen konu dinde ve örfte vazgeçilmez hususlardan değilse ve tartışmanın uzaması ilişkiye zarar verecekse bir taraf fedakârlık yapabilir ancak bu durum isteklerin zorla kabul ettirilmesi ve zafer elde edilmesi şeklinde değerlendirmemeli¸ anlayışından dolayı teşekkür etmelidir.
20- Karar verdikten sonra adaylar birbirini Allah tarafından lütfedilmiş bir kısmet olarak görmeli¸ Allah'tan gelen bu kısmete değer vermeli ve ona saygı duymalıdır.
Bu anlayışta olanlara Allah mutluluğu lutfeder ve kendi katından onları hiç ummadıkları kısmetlerle nasiplendirir.
Özlemini duyduğunuz mutluğa kavuşmanız dileğiyle