Ölüm dostun Dosta kavuması
Bakalarnda gِrdüًümüz fakat kendimize hiçbir zaman yaktramadًmz bir elbisedir o. En yaknken en uzak, hatta unutulandr. Bu yüzden çoًunlukla sِze ِlümün soًuk yüzü! diyerek balanr. Ustalk, ِlümün gülümseyen yüzünü gِrebilmektir. Bu dünyada renk, nak, lezzet, ne varsa küsüm/gِzümde son marifet, Azraile tebessüm
msralaryla ِlümle ilgili fikir savana son noktay koyar üstat Necip Fazl. Azraile tebessümün yolu iman iklimine baًldr. فlahi takdire teslimiyet gِstermenin belirtisidir ِlümü, dostun Dosta kavumas gibi gِrebilmek.
Efendimiz (s.a.v) dünya hayatnn son demlerinde Refik-i Alaya; en yüce Dosta yürümekte olduًunu sِyleyerek yüce Rabbine kavumutur. (Buhari, Rikak, 42; Müslim, Selam, 46)
Rabbimiz, ِlümü de hayat da insanlarn hangisinin amelinin daha iyi olduًunu ortaya çkarmak, snav yapmak maksadyla yarattًn bildirir. (Mülk, 2)
Ancak ahiret dediًimiz baki hayatta belli olacaktr bu snavn sonucu. فnsan snavda olduًunu her zaman hatrnda tutmal.
Peygamber Efendimiz (s.a.v), ِlümü en fazla ananlar ve ِlüm için sürekli hazrlk yapanlar, insanlarn en aklls olarak niteleyerek; Onlar dünyann erefini ve ahiretin kerametini elde etmilerdir buyurur. (فbn Mace)
ضlüme doًmak
فnsann dünyaya doًumla balayan hayat yolculuًu ِlümle biter.
Her doًum olay bir nevi ِlümün de habercisidir. Hayat gerçek olduًu kadar ِlüm de daima yalnz karlanan bir gerçektir.
Herkesin kendine ِzgü bir ِlümü vardr. Kimi üzülerek, ac çekerek, aًlayarak, kimi sevinerek, kimi de gülümseyerek son nefesini verir.
Müminin ve evliyann ِlüm anlarnda farkl tepkiler gِstermesi manevi hallerinin deًiik olmasndandr.
Can verirken kiminin üzerinde galip olan hal cehennem korkusu, kimininki cennete girme ümidi, kimininki sevgi, kimininki ِzlemdir.
(Kueyri ve Gazali)
ضlümden ne korkarsn, korkma ebedi varsn
فnsan, ِlümsüzlüًü arzu eder.
Dünyadan ayrlp baka bir diyara gitmek haliyle onu korkutur. Nefsin aldatmacas, onun meçhul bir yokluًa esir edileceًini düündürerek bocalamasn saًlar. فman nuru olmaynca ِlüm dehet saçan bir son, korkunç bir felaket gibi alglanr.
ضlümden sonraki hayatn varlًn haber veren ahiret inancn bilmeyenler, ِlüm korkusuyla ِmür geçirirler.
ضlümden ne korkarsn. Korkma; ebedi varsn diyerek Hak aklarnn hislerine tercüman olan Yunus Emreye gِre ِlüm ebediyet alemine açlan kapdr. فnsan ِlümden sonra yok olmaz. Asl mutluluk yeri olan ahiret yurduna ular.
ضlüm kurtulutur
Dünyann her türlü skntsndan, gِnül yorgunluًundan bir tür kurtulutur ِlüm. Düünün bir; umutsuz hastalًa duçar olmu biri ِlümü hasretle beklemez mi? ضlüm olmasayd sürekli ac çekmesi muhtemel olacakt. فhtiyarlk, tahammül edilemeyen aclar, muhtaçlk vs. gibi yaam olumsuz etkileyen ve dünyada bir çِzümü olamayan sorunlar, ِlümü dünyann çok üzerinde bir nimet gِsterir. Nice canlar için Rabbinin merhamet ve rahmetinin delili gibi gelir ِlüm. Hakiki Dost ile buluup Onun cemalini seyredebilme arzusunu gerçekletirmeye vesile olan yِnüyle ho bir kavuma kapsdr. Ondan ayr kalmak dünyay mümin için zindan klar. Aًn beden içindeki ruhu, kuun kafeste tutsaklًna benzer. Kavuma kapsndan geçerek gerçek hürriyetine kavuup vatanna vasl olur. Bِylece ruhlar için de bir kurtulutur ِlüm. Onunla beden ve ruhun yarenliًi son bulur. Beden topraktan gelip topraًa giderken, ruh beka yurduna yol alp aslna dِner.
Ondan geldi, Ona gider.