ACI ÇEKEN BEDEN
Zihin yorulur, duygu bunun farkına varmazsa, acıyı hep beden çeker!
"Kırklı yaşlarında, mide ağrıları sorunuyla hastane hastane dolaşan bir erkekti. Mide ağrılarının giderilmesinin hemen ardından, çocuksu coşkularla dolu pek çok hayalini gerçekleştirmeye devam edeceğini düşünüyordu. Gerçekte mide ağrıları ve bunun kendisinde oluşturduğu zaman kaybının aksine, hayal dünyasında hızla akıp giden zamana inat, dolu dolu işler yapacağını hissediyordu. Elini kolunu bağlayan, bitmek tükenmek bilmeyen mide ağrılarıydı. Bir ağrı bir bulantı karışık seyreden sağlığı, sabretmek adına tüm malzemesini tüketmeye başlamıştı. İlerleyen yaşı, kaybettiğini zannettiği ümitlerinin onda oluşturduğu sarsıntı bir yana, kendi içinde yalnız kalma ihtiyacını bile karşılayamıyordu.
Niye ağrıyordu ki midesi? Niye ona rahatlık vermiyordu ki bulantıları? Gidilmeyen uzman, uygulanmayan tedavi kalmadığı halde, ısrarla ağrıyan bu beden niçin susmak bilmiyordu? Şaşkındı."
Zihin yorulur, duygu bunun farkına varmazsa, acıyı hep beden çeker!
İnsan yaşamı boyunca travma alır, düzensizleşir ve bu düzensizlikler bir noktadan sonra bedenselleşir. Vücudun çeşitli bölgelerinde ağrılar yapmaya başlar. Yapılan tedavilerin, çekilen çilelerin sonu gelmek bilmez.
Bilincin verilerinin boşlukları vardır. Çıkarsama yaptığımız bilinçaltı davranışlarımızı karşılıklı etkileşim içine soktuğumuz zaman, bilinçaltımız tutarlı bir devamı yeniden kurgulamaktadır. Yani kendi içinde oluşan boşlukları, yine kendi içinde oluşturacağı yollarla tamamlamaya çalışacaktır.
Bedenle ruh arasında dönüşümsel bir bütünlük olduğunu kabul etmemek mümkün değil. Çünkü bedende meydana gelen sorunlar ruhsal hayatta, ruhsal hayatta meydana gelen sorunlar bedende kendisini gösteriyor. Uzun süre kanser tedavisi gören kişilerin ruh sağlığı bozulurken, aşamadığı ruhsal sorunları nedeniyle bedeninin çeşitli organları ağrı yapıyor insanın. Ruhsal sorun somatize olurken, bedensel şikayetler ruhsal dengeyi bozuyor. Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan sarmalının farklı şekli yansır durur.
Somatizasyon, bedenin ruhsal sorunlarının sahnelendiği yerdir. Ruhsal sorun oluşur, kişi ruhsal sorununun farkına varamadığında beden devreye girer ve bir yerlerde ağrı oluşturur. Kişi ruhsal sorunu için yardım almayı düşünemezken, ağrıyan bölgesinin tedavisi için aylarca hatta yıllarca emek harcayabilir. Burada sorun dediğimiz sürecin ruhsaldan çıkıp bedene dönüşmesi söz konusudur.
Somatizasyon aslında bir ruhsal korumadır. Bedenle ruhun elele vererek kişiyi koruması için oluşturduğu işbirliğidir. Hissettiğimiz her duygunun bedensel bir karşılığı, bedensel her hissedişin ise ruhsal dünyamızda karşılığı vardır.
Beden acıdığında bunun anlamına bakmak gerekir. Niçin ağrıyor? Niçin o organ ağrıyor? Çünkü her ağrı belirli bir mesaj içermektedir. Ruhtan gelen her sıkıntı, bedende kendisi için farklı bir organ seçmektedir. Duygusal açlık veya duygusal boşluk, bedende kendisine yer tutarak bir yerleri ağrıtmaktadır.
Görünüşe göre bu birliktelik hiç bozulmayacak sevgili okurlar!
Yaptığım terapilerde dikkatimi çekiyor. Sistem hiç bozulmuyor. Belirli sorun alanları belirli organlara zarar veriyor. Örneğin; annesiyle bilinçdışı veya belirgin sorunu olanlar mide şikayetiyle tedavi görüyor. Evliliğinde cinsel sorun yaşayan kişilerin migren ağrıları hiç bitmiyor. Bilinçaltı öfke duyguları kişide takıntılı davranışlara vesile oluyor. Gelecek kaygısı ve bilinçdışı yalnızlık duygusu panik atak yapıyor. Yaşamın anlamsızlığıyla boğuşanlar ölüm korkusuyla boğuşmak zorunda kalıyor. Kızgınlık ve öfke karaciğeri bozuyor. Üzüntü, melankoli duygusunu çok yaşayanlar akciğer hastalıklarına yakalanıyor. Korku, böbreklere vuruyor. Aşırı düşünce, kaygı, zihinsel çalışma dalağı yıpratıyor. Nefret duyguları kalbi yoruyor. Günlük hayattaki hazmedemediğimiz sorunlar bağırsaklarımızı bozuyor, vb.
Ruh yorulursa beden bozulacak, bedensel sorunlarımız ruhumuza dokunacak. Asırlardır gelen bu kaide yine kendi bildiği yolda ilerlemeye devam edecek.
Ne diyelim?
Ruhunuzla ve bedeninizle barışık yaşamanız dileğiyle sevgiyle kalın...
Mehtap KAYAOĞLU.
Psikolojik Danışman &Psikoterapist.