PANİK BOZUKLUĞU NEDİR? TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜDÜR?
Panik bozukluğu kaygı bozuklukları arasında en sık görülen kronik ya da yineleyici seyreden, kişilerin ailevi, sosyal ve işlevsel yeti yitimine neden olan bir bozukluktur. Gerçek bir korku unsuru olmadığı halde yoğun bir korku yaşandığında verilen korku tepkisine yanlış alarm veya panik atak denir. Panik ataklar kısa süreli ( birkaç dakikadan en fazla bir saate kadar sürebilen) korku nöbetleri ve bu nöbetleri takiben ortaya çıkan beklentisel kaygı ile karakterize bir bozukluktur. Hastalar temel tip 3 korkudan bahsederler;
Ölüm korkusu
Düşüp bayılma korkusu- kontrol kaybı korkusu
Çıldırma korkusu
Bu üç korkudan biri veya birkaçı nöbetler ile ortaya çıkan pek çok fiziksel belirtiye eşlik ederler. Fiziksel belirtiler arasında en sık rastlananları hava açlığı, çarpıntı, baş dönmesidir. Bu üç belirti dışında dengesizlik, terleme, ateş basması, yüzde kızarma, bulantı diğer önemli fiziksel belirtiler arasındadır. Hastalar genellikle kardiyak belirtiler nedeniyle kardiyolojiye başvururlar. Bunun en önemli sebebi çarpıntının, göğüs üzerinde sıkışma hissinin hastalara kalp krizi nedeniyle öleceklerini düşündürmesidir. Bu çok yoğun bir korkuya sebep olur ve genellikle ilk şiddetli nöbette hastalar acil olarak doktora veya hastaneye başvururlar. Panik bozukluk yoğun bir korku yaşattığı için hastalar yalnız kalmaktan kaçınırlar ve yanlarında hep birinin bulunmasını isterler. Zaman içinde bu durum yakın çevreye bir bağımlılık yaratır. Panik bozukluk olan hastalarda agorafobi sık rastlanan bir diğer belirtidir. Hastalar evin dışına, çarşıya açık alanlara çıkmak istemezler.
Panik atak tanısı denilebilmesi için aşağıdaki belirtilerden en az dördünün bulunması gerekir:
Çarpıntı, kalp atımlarını duyumsama ya da kalp hızında artış olması
Terleme
Titreme ya da sarsılma
Nefes darlığı ya da boğuluyormuş gibi olma durumları
Soluğun kesilmesi
Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma
Bulantı ya da karın ağrısı
Baş dönmesi sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma
Gerçek dışılık duyguları ya da benliğinden ayrılmış olma durumu
10. Uyuşma ya da karıncalanma duyumları
11. Üşüme, ürperme, ateş basmaları
12. Kontrolünü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu
13. Ölüm korkusu
Panik atak tedavisi mümkün bir hastalıktır. Psikiyatri uzmanına başvurularak yardım alınabilir. Çeşitli psikoterapi yöntemleriyle hastaya öncelikle hastalığı nasıl kontrol edebileceği öğretilmektedir. Panik atak tedavisinde en önemli engel hastanın fiziksel rahatsızlığı olduğuna inanması bundan dolayı psikolojik desteği reddetmesidir. Psikiyatristler ve psikologlar tarafından tedavi edilen aşamada hastanın doktoruna ve psikoloğuna güvenmesi çok önemlidir. Panik atağın bir hastalık olduğu kabul edilmeli ve buna göre tedaviye devam edilmedir.
PSİKOLOG: MERVE COŞKUN.