Sağlıklı ve Başarılı Yaşam İçin Mutluluk Şart
Psikoloji literatüründe birçok farklı tanımı ile yer alan mutluluk; ‘’Bireyin sevinç, neşe, umut, hayattan keyif alma ve güven gibi duyguları daha sık yaşaması ve genel anlamda yaşamından memnun olması” şeklinde ifade edilir. Mutluluk fiziksel ve ruhsal sağlıkla doğrudan ilişkilidir. İnsan doğası gereği mutluluk odaklı yaşar, mutlu insanlar başkalarına zarar vermez ve mutlu bireylerin saldırganlık düzeyi düşük olur.
“Mutlu insanlar başkalarına zarar vermez”
İnsan mutluluk ve anlam arayan bir canlıdır. Yaptığı eylemlerin nihayetinde mutluluğa ulaşmak ister. Hiç kimse sabah uyandığında, ‘’Bugünüm öfkeli, kaygılı ve stresli geçsin, acılarla uğraşayım’’ diye düşünmez. Doğamız gereği mutluluğa odaklı olarak yaşarız. Mutluluk neden önemlidir? Mutlu olmak başlı başına bir avantajdır. Bugün mutluluk üzerine yapılan araştırmalar, mutlu insanların daha uzun yaşadığını, daha sağlıklı olduklarını, iş yaşamında daha üretici ve verimli olduklarını ve daha başarılı olduklarını ortaya koymuştur. Bunların dışında mutlu insanlar diğer insanlar tarafından daha çok sevilir ve evliliklerinden daha yüksek doyum alır. Belki de en önemlisi, mutlu insanlar diğer insanlara zarar vermezler, saldırganlık düzeyleri düşüktür.
“Mutluluk en iyi ilaçtır”
Mutluluk zaten sağlıklı olmak demektir. Bu anlamda mutlu olmak hem fiziksel sağlık hem de ruh sağlığıyla doğrudan ilişkilidir. Bunun için de ‘’Mutluluk en iyi ilaçtır’’ sözü gerçektir. Psikoloji alanında, mutlulukla aynı anlamda kullanılan psikolojik iyi oluş diye bir kavram vardır. Psikolojik iyi oluş ruh sağlığı yerinde insanlar için kullanılır. Yani mutlu insan, ruh sağlığı yerinde insandır.
‘’Mutsuzluk, mutluluğun kıymetini anlamayı sağlar’’
Mutluluk, sürekli gülerek gezen ve aşırı neşeli insanlar anlamına gelmez. Bu durum mutluluğun duygusal yönüyle ilişkilidir. Mutluluk bir karakter halidir ve daha derin bir duygudur. Yaşanan haz ve acılar, okyanus yüzeyindeki dalgalara benzetilebilir. Yüzeyde fırtınalar koparken okyanusun derinliklerinde çok derin bir dinginlik söz konusu olabilir. Yaşam süreci içinde mutsuz olunan zamanlar da mutlaka olacaktır ancak genel duruma bakılmalıdır. Genel olarak mutlu ya da mutsuz muyuz? Önemli olan bu. Mutsuz olunan zamanlar, mutluluğun kıymetini daha iyi anlamaya yardımcı olacaktır. Büyük şair Halil Cibran, ‘‘Hüzün ne kadar derin oyarsa varoluşunu / O kadar neşe sığar içine’’ demektedir.
BM Danışmanı Jayme Illien’in deyimiyle, mutluluk; günümüzde her zamankinden daha fazla sosyoekonomik bir hedef, kültürel bir öncelik ve bilimsel araştırmaların temel materyali konumundadır.
Psikolog Doç. Dr. Tayfun Doğan