Sanal Şiddete Dikkat
Sanal şiddet oyun mudur?
“Sosyal medya ve internet üzerinden yayılan oyunlar nedir?” Asıl tartışılması ve üzerinde düşünülmesi gereken soru bu olmalıdır. Çocukların ve gençlerin saatlerce başında vakit geçirdiği ve bağımlılık geliştirdiği sürecin ismi oyun olamaz.
Oyun nedir?
Çocukların kesinlikle kendi hayal ettikleri, kendi kurguladıkları ve ortaya çıkardıklarıdır. Oyuna oyun demek için oyun; çocuğu fiziksel, duygusal, sosyal ve bilişsel açıdan geliştirmelidir. Oyun, çocuğun ruhsal çatışmalarını tedavi eden, ilişkilerini anlamamıza yardım eden süreçlerdir aynı zamanda.
Gerçek çocuk oyunlarında ekran olmamaktadır. Oyun, çocuğun gelişimine yönelik olduğu için bağımlılık oluşturmaz. Bağımlılık oluşturan bir ürün zararlı olarak nitelendirildiği için uzak durulması gerekmektedir.
Bu kurguların adı “game” olarak ifade edilmektedir. Game kelimesinin karşılığı oyun değildir. Oyun kelimesinin karşılığı ise “play” olarak karşılık bulmaktadır. Game, başka insanlar özellikle ve çoğunlukla da kaynağı bilinmeyen kişiler tarafından oluşturulmuş ürünlerdir. Bu ürünlerde çocukların gelişim süreçlerini olumlu yönde etkileyen herhangi bir veri bulunmamaktadır. Aksine çocuklar üzerinde olumsuz etkileri gözlemlenmektedir. Bağımlılık gibi kötü bir sonuca giden süreçte, çocuğun ilişkilerini ve sorumluluklarını negatif etkileyen bir durum söz konusudur.
Çocukların bilgisayar ve internet üzerinden oynadığı oyunlarda sosyal gelişimlerini sıkıntıya sokan durumlar ortaya çıkabilmektedir. “Game” dediğimiz ürünlerin çocuklar için korkutucu olmasının esas sebebi çocuğu manipüle ediyor olmasıdır. Bu durum da ciddi problemler oluşturmaktadır. Çocukları köleleştirmesi, her komuta itaat etme çabası bu problemlerin en önemlileri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Son zamanlarda ortaya çıkan ve intihara kadar sürükleyen “game” içerikli bilgisayar ürünlerinin, çocuklar üzerinde büyük sıkıntılar oluşturduğu saptanmıştır. Oyuncuların; gece korkuları, alt ıslatma, tırnak yeme, içe kapanma, kendine zarar verme gibi sorunları sıklıkla yaşıyor olmaları bu tür oyunların kaygıyı tetiklediğini göstermektedir. Bilgisayar ve internet üzerinden uygulanan “game” çocuklarda gelişimsel olarak gerilik oluşturmaktadır. Bu gerilik uzun vadede daha büyük sorunlara sebebiyet verebilmektedir.
Ayşe Handan Özkan
Klinik Psikolog
Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Çocuk – Ergen Ruh Sağlığı Kliniği