Stresle başa çıkma yöntemleri 1
Bilim adamları yaşamda birçok organik hastalığın sebeplerinden biri olarak stresi göstermektedirler. Ülserden migrene migrenden kansere kadar günümüzde birçok hastalığın sebepleri arasında stresin de adı sıklıkla geçmektedir. Ve hatta anne olmak isteyip de olamayan kadınların bir bölümünde anne olmayı engelleyen nedenlerden biri olarak da stres hormonunun adı geçmektedir. Hal böyleyken stresi inkar etmek ya da onu görmezden gelmek mümkün olmamaktadır.
İÇ RİTMİ ETKİLER
Yine birçok psikolojik ve psikiyatrik rahatsızlıklarda stres tetikleyici faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanları strese sürükleyen birçok neden vardır.
Ve hatta bu nedenler doğumdan ölüme kadar var olmaya da devam edecektir. Stresle başa çıkabilmek için önce şunu anlamak gerekmektedir. Stres sonucu ortaya çıkan duygu hali aslında kişiyi etkilemektedir. Gerginlik, sıkıntı, endişe, kaygı gibi birçok olumsuz ruh hali kişilerin iç ritimlerini olumsuz şekilde etkilemektedir. Biz insanları strese sokan temel neden, olan olaylardan yola çıkmamız ve o olaylara takılıp kalmamızdır.
KİM, NE DÜŞÜNÜR?
Örnek: arkadaşlarıyla arkadaş toplantısına giden bir hanıma bir arkadaşının kilo aldığını söylemesi hanımefendi için stres ve üzüntü sebebi olabilir. Peki ama hanımefendi arkadaşı söylemeden önce kilo aldığını bilmiyor muydu? Bunun elbette o da farındaydı ancak diğerlerinden duymak onu sıkıntıya soktu.
Yani diğer insanların kendisiyle ilgili olarak ne düşündüğü ve ne hissettiği hanımefendiyi o kadar çok ilgilendiriyor ki onda stres yaratabiliyor.
O halde stresten kurtulmanın ilk yolu; diğerlerinin ne düşündüğüne takılıp kalmamak.
Bırakın diğreleri sizin hakkınızda istedikleri gibi düşünsünler ne fark edecek sizin için? En kötü ne düşünebilirler?
Olaylardan hareket edip kişinin o olaya tepki vermesi ve sürekli bununla uğraşmasındansa o olay karşısında ne hissettiğinin farkında olması stresi azaltacaktır.
Örnek; diğer kadının kilo aldığını söylemesine takılıp kalan hanımefendi aslında 'Ben bu durumda ne hissediyorum? Ya da biri beni eleştirdiğinde ben ne hissediyorum?' üzerine gidip düşünse dikkatini olaya değil de hissettiği duyguya verebilse aslında olaydan uzaklaşıp kendi duygusuna yönelebilir ve işi daha da kolaylaşır. Neden? Çünkü diğerlerinin duygusunu kontrol edemez ancak insan kendi duygularının farkına vardığında onlarla yüzleşebilir ve kendini olduğu gibi kabullenme yoluna gidebilir. Kişinin kendi duygusunun yani kendisinin farkında olması stresi azaltacaktır.
OLUMSUZLUKLAR
Felaket senaryoları hazırlamak, sürekli olumsuz düşünmek, meli -malı tarzında cümleler kurmak, akıl okumaya çalışmak, genellemeler yapmak, özgüven sorunları ise stresi arttıran düşünce biçimleridir. Örnek; henüz TEOG sınavına girmeden 'Eyvah sınavım ya kötü geçerse o zaman kötü bir okula giderim, o zaman da YGS'de kötü bir yeri kazanırım' türünden hikayeler felaket senaryolardır ve kişinin stres hormonunu harekete geçirmekten başka bir işe yaramazlar.
Ya da ortada gerçek bir tehlike yok iken sanki varmış gibi davranmak ve düşünmek de strese sebep olur.
DOĞRU NEFES
Örnek; ortada bir fare yokken sanki varmış gibi düşünmek beyine tehlike var kaç mesajını yollar.
Bu mesajı alan beyin de bedeni korumak ve savunmaya geçmek adına bir takım değişiklikler meydana gelir. Örneğin; idrarın gelmesi, kalp atışlarının hızlanması, öleceğini ya da bayılacağını düşünmek, titremek, ateş basması veya üşüme, mide bulantısı, ellerde ve kollarda uyuşma gibi bir takım bedensel sıkıntılara yol açar. Doğru nefes alıp vermek beyine rahatla mesajını gönderir ve kişin stresten uzak durmasına yardımcı olur.
ARMAĞAN PINAR ADANAR.