www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ

FANİDUNYA NET iSLAMİ YAŞAM HAYAT TOLUM VE AİLE => SAĞLIK PİSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM => Psikoloji Kişisel Gelişim => Konuyu başlatan: fanidunya NET - Kasım 20, 2021, 08:14:13 ÖÖ

Başlık: Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Gönderen: fanidunya NET - Kasım 20, 2021, 08:14:13 ÖÖ
Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Bu hastalık normal insan yaşantısının dışında kalan, hemen herkes için travmatik olan bir olayın ardından ortaya çıkan belirtileri tanımlar. Bun­lar savaş yaşantıları, doğal afetler, soygun, ırza tecavüz, saldırı,  trafik ka­zaları vb. gibi olaylardır. Aşağıdaki özellikler klinik tabloda önem taşımakta­dır:

- Travmatik olayın rüyalarda tekrar tekrar yaşanması

- Tekrar tekrar hatırlama, olayı yeniden yaşama, travma korkusu (sıklık ve yoğunluğu giderek azalır.)

- Dış uyaranlara tepkisizlik

- Süregelen otonomik uyarılma

- Mizaç bozuklukları klinik tabloya eşlik eder.

 Depresif belirtiler sık olarak izlenir. Sosyal izolasyon, güvensizlik, empati eksikliği, yaklaşan ölüm korkusu suçluluk düşüncesi depresoyna benzer disforik duygu durumunu ortaya çıkarır.

 Teşhis:Travma sonrası stres bozukluğu teşhisi koyabilmek için in­sanın gerçek ölüm veya ölüm tehdidi gibi bir tehlike ile karşılaşmış olması; bu durum karşısında çaresiz kalması, aşırı endişe ve korkuya kapılmış ol­ması gerekir.

 Buna ilave olarak:

-  Başlangıçta aşırı korku, çaresizlik, dehşet belirtileri yanında, dal­gınlık, donukluk, ilgisizlik, gerçekdışı değerlendirme ve düşünme, kişilik bö­lünmesi, hafıza yanılmaları gibi belirtiler bulunabilir. Travmatik olay ve onunla ilgili hatıralar yeniden yaşanır.

- Uyku bozuklukları yanında korkulu rüya, kabus, karabasan, uyku­dan korku ile uyanma sık görülür.

 - Kişi devamlı olarak endişe, kaygı, korku, çaresizlik dehşet yaşar. Olayı hatırlamak, düşünmek, konuşmak istemez. Dalgın, korkulu, durgun, ilgisiz ve uyumu bozuktur. Çalışma gücü, çaba ve başarısı düşer.

 Tedavi:Ani durumda vakalar hemen travma alanından uzaklaştı­rılmalıdır. Sözgelimi deprem bölgesi terk edilmelidir. Yaşantısı hakkında ko­nuşmaya, boşalmaya cesaretlendirilmelidir. Hasta rolü desteklenmemelidir. Çabuk müdahale edilmeli, gerekirse ilaçla çökkünlük giderilmelidir.