* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: Pedagoji İslâm Dîninde Çok Kıymetli Bir İlimdir  (Okunma sayısı 455 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 7241
Pedagoji İslâm Dîninde Çok Kıymetli Bir İlimdir
« : Ağustos 07, 2023, 07:19:20 ÖÖ »


Pedagoji İslâm Dîninde Çok Kıymetli Bir İlimdir

Bizim kültürümüzde, terbiyenin, eğitimin gâyesi, iyi bir insan yetiştirmek ve bu insanı cemiyete faydalı hâle getirmektir.

Ferdin fıtratında olan, doğuştan getirdiklerine “Tabîat”, sonradan kazandıklarına “Kültür” diyecek olursak, “Terbiye”yi vecîz bir ifâdeyle; “yeni nesillere, doğuştan getirdikleri kapasitelerini inkişâf ettirme, geliştirme ve onlara terakkî eden, ilerleyen insanlık kültürünü de aktarma faâliyetidir” diyebiliriz.

Aslında “Pedagoji”, yâni çocuk ve gençlerin terbiye edilmeleri, eğitilmeleri İslâm dîninde çok kıymetli bir ilimdir. “Terbiye=eğitim”, çocuğun iyi yetenek (kâbiliyet, istidât) ve eğilimlerini geliştirme ve kötülerini silme işine denmektedir. Eğitim, sistemli olarak çocuğu etkileme ve iyi alışkanlıklar vermekle mümkündür.

Etkileme ve iyi alışkanlıkların verilmesine ne kadar erken başlanırsa, sonuç o kadar mükemmel olur.

Allahü teâlâ, insanı fıtraten tertemiz yarattığı hâlde, onun fıtratına uygun edebi verme işini babaya havâle etmiştir. Babanın evlâda en güzel ve kalıcı hediyesi, onu iyi terbiye etmesidir. Hadîs-i şerîfte de ifâde buyurulduğu üzere, babanın, evlâdına bırakacağı en iyi mîrâs, güzel bir terbiyedir. Terbiye edilmiş sâlih bir evlâd, baba için, ölümünden sonra da hayırlı amellerin yazılmasına sebep olur.  [Bu konuda bazı hadîs-i şerîfler de vardır.]

Burada şunu ifâde edelim ki, geleceğimizin te’mînâtı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi, millî, ma’nevî ve kültürel değerlere uygun olarak yetiştirmek, anne-baba, dede-nene, eğitimci, resmî, askerî ve sivil kuruluşlar, medya ve topyekûn toplum olarak hepimizin görevidir.

Bizim kültürümüzde, terbiyenin, eğitimin gâyesi, iyi bir insan yetiştirmek ve bu insanı cemiyete faydalı hâle getirmektir.

İslâm dîninde, çocuk ve genç terbiyesinden, eğitimden maksat da, çocukların ve gençlerin, Allahü teâlânın râzı olduğu, kulların beğendiği, âilesine, cemiyetine, milletine, vatanına, devletine ve insanlığa faydalı birer insan olarak yetiştirilmeleridir. Bunların tahakkuku için, çocuklar ve gençler, çeşitli güzel vasıflarla donatılmalıdırlar...

İnsanın bütün hayâtı 4 safhadan ibârettir:

1- “Anne karnındaki hayâtı”,

2- “Dünyâ hayâtı”,

3- “Kabir hayâtı”,

4- “Âhıret hayâtı”... Dünyâ hayâtı da, 4 basamak hâlinde ele alınıyor. Bir insana, 30 yaşına kadar “genç”, 50 yaşına kadar “yetişkin”, 70 yaşına kadar “ihtiyâr”, 70’ten sonra ise “pîr-i fânî” denilmektedir.

Bütün canlılar doğar, büyür ve ölürler. Kur’ân-ı Kerîm’de ölümle ilgili birçok âyet-i kerîmeden ikisi şunlardır:

“Her cân ölümü tadıcıdır.” (Âl-i İmrân, 185);

“Biz senden önce de, hiçbir beşere dünyâda ebedîlik vermedik. Şimdi sen ölürsen, onlar bâkî mi kalacaklardır?” (el-Enbiyâ, 34)

Prof. Dr. Ramazan Ayvallı.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap