* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: !!!!!!!! DİŞ ETİ HASTALIKLARI  (Okunma sayısı 708 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
!!!!!!!! DİŞ ETİ HASTALIKLARI
« : Ekim 13, 2019, 01:23:49 ÖS »
DİŞ ETİ HASTALIKLARI

Diş eti hastalığı diş eti çizgisi boyunca diş etlerinin iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanmanın ilerlemesi durumunda dişleri çevreleyen ve destekleyen kemik de etkilenir. Diş eti hastalığının üç aşaması vardır. En hafiften en ağıra sıralamak gerekirse bu aşamalar, diş eti iltihaplanması (gingivitis), periodontitis ve ilerlemiş periodontitistir.

Belirti ve Semptomlar

Diş eti hastalığı ağrısız olabilir, bu nedenle aşağıdaki belirtilere dikkat etmek gerekir:

Fırçalama ya da diş ipi ile temizlik sırasında kolayca kanayan diş etleri

Şişmiş, kırmızılaşmış ya da hassaslaşmış diş etleri

Çekilmiş ya da dişten uzaklaşmış diş etleri

İnatçı ağız kokusu ya da ağızda kötü tat

Sallanan dişler

Dişlerin dizilişinde bir farklılık

Kısmi protezin (parsiyel protez) ağıza oturmasında farklılık

Diş ve diş etleri etrafında gözle görülür cerahat

Yemek çiğnerken keskin bir sızı

Soğuk ya da sıcağa aşırı hassas dişler

Nedenleri

Yapışkan, renksiz bir tabaka olan ve sürekli olarak dişlerin üzerinde oluşan bakteri plağının içindeki bakteriler diş eti hastalığına neden olabilir.

 Şayet bakteri plağı temizlenmezse, sertleşebilir ve diş taşına (tartar) dönüşebilir. Bu olduğunda, bakteri plağı diş taşları üzerinde de oluşmaya devam eder. Diş fırçalama ya da diş ipi ile temizlik diş taşlarını temizleyemez. Böyle bir durumda diş hekiminizin profesyonel diş taşı temizliği yapması gerekir.

Teşhis

Bakteri plağı günlük diş fırçalama ve diş ipi kullanımı işlemleri ile temizlenmezse diş taşına dönüşür. Sert yüzeyli diş taşları üzerinde daha fazla plak oluşması için oldukça elverişlidir. Bakteri plağındaki bakteriler diş etlerinizi ve dişlerinizi enfekte edebilir ve sonuç olarak da diş eti dokusu ve dişleri destekleyen kemik olumsuz etkilenir. Diş hastalığının üç aşaması vardır:

Diş eti iltihaplanması (Gingivit ya da jinjivit) - Bu diş eti hastalığının en erken evresidir. Diş etlerinin diş eti çizgisi boyunca biriken bakteri plağı nedeniyle iltihaplanması anlamına gelir. Diş etlerinde kızarıklık ya da şişlik olduğunu, ya da diş fırçalama ve diş ipi kullanımı sırasında diş etlerinde kanama olduğunu farkedebilirsiniz. Bu erken evrede henüz dişleri yerinde tutan bağ dokusu ve kemik etkilenmediğinden, diş eti hastalığının etkileri geri döndürülebilir.

Periodontit -Bu evrede, dişleri yerinde tutan destekleyici kemik ve lifler geri döndürülemez biçimde zarar görmüştür. Diş etleri diş eti çizgisi altında bir cep oluşturmaya başlar; bu da bakteri plağının diş eti çizgisi altına nüfuz etmesine ve birikmesine neden olur. Diş hekiminin uygulayacağı periodontal tedavi ve sonrasında da kişisel ağız hijyenine ve bakımına özen ve dikkat gösterilmesi diş eti dokusuna ve destekleyici kemik ve dokulara daha fazla zarar gelmesini genellikle önler.

İlerlemiş Periodontit -Dişeti hastalığının ileri evresinde, dişleri destekleyen lifler ve kemik tahrip olmuştur ve bu da dişlerin sallanmasına ya da kaymasına neden olabilir. Bu durum ısırma, yemek yeme ve konuşma şeklinizi etkileyebilir. Şayet agresif bir periodontal tedavi ile dişler kurtarılamazsa, diş hekiminizin söz konusu dişleri çekmesi gerekebilir. Dişlerin çekilmesi durumunda, diş hekiminiz size restoratif bazı çözümler önerir.

Önleme

Doğru fırçalama ve diş ipi kullanımı ile diş etlerinizi diş eti hastalığına karşı koruyabilirsiniz. Bakterileri önleyici ve öldürücü diş macunu ve ağız bakım suları kullanarak ağzınızda oluşan plak miktarını azaltabilirsiniz. Bakteri plağını temizlemek, diş eti hastalığını önlemek ve ağız sağlığınızı geliştirmek için kilit önem taşır.

Tedavi

Diş hekiminiz tarafından yapılacak profesyonel diş temizliği, birikerek ve sertleşerek diş taşına dönüşmüş plakları temizlemek için tek yoldur. Düzenli olarak diş hekiminizi (yılda iki kez) ziyaret ederek, erken evredeki diş eti hastalığı daha ciddi bir duruma dönüşmeden tedavi edilebilir.

Eğer diş eti hastalığı ileri bir evredeyse, hastalıklı olan periodonal cepleri ve diş etindeki enfeksiyonu tedavi etmek için diş taşı temizliği ve kök düzeltmesi işlemi uygulanabilir. Diş hekimi ya da periodontistiniz ultrasonik bir diş taşı temizliği aleti kullanarak dişeti çizgisinin üzerinde ve altında biriken plağı, diş taşlarını ve yiyecek artıklarını temizler. Diş ve kök yüzeylerini elle temizleyerek pürüzsüz ve hastalıktan tamamen arınmış hale getirir. Diş taşlarını temizlemek için bazen lazer tedavisi de uygulanabilir. Periodontal cepler 5 mm'den daha derinse ve ayrıca hastaya orta veya ileri periodontit tanısı konulmuşsa, periodontal ceplerin derinliğini azaltmak ve kaybolan kemik dokusunu yeniden kazandırmak için Gingival Flap ameliyatı (Diş Eti Ameliyatı) yapılabilir.

İlgili Diğer Sorunlar

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne (CDC) göre araştırma uzmanları diş eti hastalığı ile diğer ciddi sağlık sorunları arasında ilişki olabileceğini ortaya çıkarmıştır. Örneğin diyabet hastasıysanız, periodontal (diş eti) hastalık gibi enfeksiyonlara yakalanma riskiniz daha yüksektir. CDC, diş eti hastalığının vücudun zarar görmüş başka bir bölgesiyle bağlantılı olabileceğini açıkladı. Yakın zaman önce gerçekleştirilen araştırmalar, oral enfeksiyonlarla diyabet, kalp hastalıkları ve inme arasında bir bağlantı olduğunu öne sürüyor. Bu bağlantıları incelemek için araştırmalar devam etmektedir.

Dr. Sadık Gençoğlan.

Ağız-Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı.

 


* BENZER KONULAR

Allah’ı Ne Kadar Seviyoruz Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:40:07 ÖS]


Böyle Sevdik Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:35:30 ÖS]


Dostluk Üzerine Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:27:16 ÖS]


Sevmek-Sevilmek Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:21:12 ÖS]


Sermayemiz takvamız olsun Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:14:00 ÖS]


Bize De Dua Yâ Rasulallah (S.A.V) Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:09:36 ÖS]


Çoban Deyip Geçmeyelim 2 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:04:55 ÖÖ]


Çoban Deyip Geçmeyelim 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:57:14 ÖÖ]


Yabancılaşmadan Değişmek ve Gelişmek Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:44:43 ÖÖ]


Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 8 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:34:29 ÖÖ]


O insanı Yetiştiremezsek 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:25:16 ÖÖ]


Mutluluğun Sırrı Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:12:56 ÖÖ]


Murada Ermek İçin Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:07:00 ÖÖ]


Bize Kalana Bakın Siz Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 06:02:09 ÖS]


Âlemler O’na Hayran Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:34:39 ÖS]


Dünya Nedir Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:25:53 ÖS]


Gönül Allah (CC) 'ta Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:22:44 ÖS]


İmani olgunluğun sırrı - Teslimiyet Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:15:04 ÖS]


İnsanın Manevi Yapısı (Ruh, Kalb, Akıl ve Nefs) İle İlgili Meseleler Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:06:24 ÖS]


Esat Kabaklı - Sürgün - 320 KBPS Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 04:50:26 ÖS]