MİDEYE ŞİFALI GIDALAR
Gastrit, reflü ve ülser gibi çeşitleri olan mide rahatsızlıkları halk arasında oldukça yaygındır. Yemek borusu, mide duvarları veya on iki parmak bağırsağının tahriş olmasından kaynaklanan bu hastalıklar; karnın üst kısmında yanma, şişkinlik hissi, gaz, geğirme gibi rahatsızlıklara sebep olur.
Mide rahatsızlıklarında, yemeklerde salça ve baharat kullanımından kaçınmalıdır. Kızartma ve kavurma yöntemi yerine az suda haşlama veya buharda pişirme yöntemi tercih edilmelidir.
Tuz da mide asidini artıran bir faktördür. Midesi hassas olan kişiler tuzlu gıdalardan kaçınmalıdır. Tuzlu gıdaları önce suda bekleterek tuzunu çıkarmaları önerilir.
Mide sağlığı için normal serinlikte bol temiz su içmek çok faydalıdır.
Süt
Mide yanmalarına karşı hafif soğuk süt içmek rahatlatıcıdır. Süt, midenizin asit- baz (pH) seviyesinin dengelenmesine yardımcı olacaktır. Ancak sütteki kalsiyum midenizin yeniden asit salgılamasına sebep olabilir.
Ayrıca bazı kişilerde laktoz alerjisi vardır. Bu bünyelerinin laktozun hazmını sağlayan enzimi üretmemesinden kaynaklanır. Bu kişilere süt şişkinlik yapar. Onun yerine evde taze mayalanmış, ekşimemiş yoğurt iyi gelebilir. Midesinde ülser olanlar ise yoğurdu dikkatli tüketmelidir.
Karnabahar
İlk bakışta gaz yapan yiyecekler olarak bilindiği için mideye zararlı gibi gelebilir. Ama aksine buharda pişirilmiş veya hafif haşlanmış karnabahar asitlerin mideye zarar vermesini önlüyor. Ayrıca karnabahar içerisinde bulunan gefarnato, ülser gibi mide sorunlarının yok edilmesine yardımcı oluyor.
Lahana
Haşlanmış lahana veya çiğ lahana suyu da ülser ve gastritin önlenmesinde oldukça etkili oluyor. Çiğ lahanayı parçalayıp katı meyve presinden geçirerek elde edeceğiniz lahana suyu mideye çok iyi geliyor. İsterseniz lahanayı elma ile birlikte presten geçirin.
Patates
Haşlanmış olarak tüketildiği takdirde patates lif ve nişasta bakımından oldukça zengindir. Bu sebeple mide ve sindirim sistemi için rahatlatıcı bir yiyecektir. Midesinde yanma problemi olanlar aç karnına çiğ patatesin suyunu tüketerek yanma sorununu giderebilirler.
Zeytinyağı
Her derde deva zeytinyağı, mide sağlığı için de çok faydalı. Reflü veya gastrit rahatsızlığı ilerlemiş kişilerin çiğ sebze ve salata yerine sebzeleri biraz haşlanmış olarak yemesi uygun olur. Haşlanmış yemeklerin üzerine gezdirilen çiğ sızma zeytinyağı da, yemeğin midede kalma süresini azaltır.
Muz
Midesinde ülser olan kişilerin erik, kayısı, elma, kuru üzüm, şeftali ve armut gibi meyveleri de mümkün olduğu kadar pişmiş olarak yemesi daha iyi olur. Çiğ olarak yenildiği zaman bu meyvelerin kabuğu gaz yapar ve mide asidini de çoğaltır. Ancak rahatsızlığı hafif olanlar azar azar olmak şartıyla çiğ de yiyebilirler.
Muz mide dostu meyvelerdendir. Muzun içerdiği pektin adı verilen karbonhidrat mide dostudur. Ayrıca pektinin şekerle birlikte jel oluşturma özelliği vardır. Midenizde yanma hissettiğiniz zaman yediğiniz birkaç dilim muz, yara ve tahriş bölgelerini rahatlatır.
Mide yanmasına iyi gelmesi dışında muz; mide enzimlerinin salgılanmasını sağlarken, mide hücrelerinin üretilmesine de yardımcı olur.
Elma ve Ayva
Elma da muz gibi pektin içeren bir meyvedir. Ekşi elma yerine olgun tatlı elma tercih edilmelidir. Midesinde ülser olanlar elmayı pişirmek suretiyle tüketebilirler.
Pektin içeren bir diğer meyve de ayvadır. Ayvayı az şekerle pişirerek tüketebilirsiniz. Çiğ sebze ve meyvelerin birçoğu midenizi tahriş eder. Bağırsaklarınızı çalıştırmak için ayva ve elma püresinden yararlanabilirsiniz.
Nane çayı
Demli çay, kahve ve gazlı içecekler mideye zararlıdır. Mide duvarını koruyan mukusun salgılanmasını azaltarak ülser denilen yaralara yol açar. Sigara kullanımı, stres, ağrı kesici ilaç kullanımı da ülserin sebeplerindendir. Midesinde ülser olanlar, yemeklerden sonra hazmı kolaylaştırıcı nane çayı içebilirler. Nane çayı mide asidini artırdığı için fazla içilmemelidir. Ancak hazımsızlıktan şikayet edenler bir fincan taze demlenmiş nane çayından fayda görebilirler.
Papatya çayı
Mide rahatsızlıklarının bir diğer sebebi de stres ve strese bağlı sindirim sorunlarıdır. Demli çay ve kahve stresi artırır, uykusuzluğa sebep olur. Oysa papatya çayı sinirleri yatıştırıcı özelliğe sahiptir; uyku verir.
Rezene
Mide rahatsızlıklarının bir kısmı yenilen gıdaların gaz ve şişkinlik yapmasından kaynaklanır. Gaz sancısından şikayeti olanlar, bir çay kaşığı rezene tohumunu 5 dakika demleyerek çay yapabilirler.
Rezene doğal müshil görevi yaparak sindirim sistemini boşaltmaya da yardımcı olur. Rezene tohumlarını ağzınızda çiğneyerek de tüketebilirsiniz.
Kimyon
Kimyon hazımsızlık, gaz veya şişkinlikle mücadele eden bir diğer şifalı tohumdur. Kimyon tohumunda bulunan bir yağın, zararlı mantar ve bakterilerin büyümesini durdurduğu anlaşılmıştır. Ancak bunun için tane kimyon tohumu alıp taze taze çekmelisiniz. Hoş bir kokusu olan kimyonu çay olarak demleyebileceğiniz gibi, yemeklere de ekleyebilirsiniz.
Meyan Kökü
Midede asit seviyesini düşüren bir başka şifa vesilesi de meyan köküdür. Ayrıca meyan kökünde bulunan saponinler; bakterilerin ve virüslerin vücuda verdiği zararı da önlüyor. Ancak meyan kökü şerbeti içildiği zaman beraberinde kayısı veya muz yemek gerekiyor. Çünkü fazla kullanılırsa potasyum eksikliği (hipokalemi), vücutta sodyum tutulması, hipertansiyon ve testosteron azalmasına neden oluyor.