* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: Kanser ve Korunma Yolları  (Okunma sayısı 533 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 7241
Kanser ve Korunma Yolları
« : Ağustos 10, 2023, 08:59:43 ÖÖ »


Kanser ve Korunma Yolları

Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

Kanser, günümüzde hızla yaygınlaşan hastalık grubudur. Erken teşhis edilip tedavi edilmezse yayılabilir ve ölüme neden olabilir. Bu sebeple kansere karşı tedbirli ve uyanık olmak gerekir.

Kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerinde oluşabilir. Yüzden fazla çeşidi olan kanser, oluştuğu yere göre isim alır. Akciğer kanseri, pankreas kanseri, rahim kanseri gibi.

Kanser, organ veya dokularımızın yapı taşı olan hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Düzensiz ve aşırı çoğalan hücreler sağlıklı komşu dokulara zarar vererek büyürler ve uzak organlara kadar yayılabilirler. Kanserin ölümcül sonuçlara yol açmasının sebebi budur.

Kanser hücrelerinin çoğalması ve büyümesi için belli bir süre geçmesi gerekir. Erken dönemde teşhis edilirse, kanserli hücrelerin lenf ve kan yoluyla vücudun diğer organlarına yayılmasının önüne geçilebilir. Bunun için kanserin erken teşhisi çok önemlidir. Bu aşamada tedavi edilen hastalığın tamamen iyileşmesi mümkündür.

Kanserin nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak kanser riskini artıran faktörlerin bir kısmı tespit edilebilmektedir. Kanserin birçok türü batılı ülkelerde daha yaygındır, doğuya gittikçe daha az görülmektedir. Bunun bir sebebi, kanser hastalıklarının genel olarak “yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan bir hastalık” olmasıdır. Yaşam süresi uzadıkça ortaya çıkan hastalıklar grubundandır.

Hayat tarzı da kanserin ortaya çıkışını tetikleyebilmektedir. Beyaz ırkta daha yaygın olarak görülse de, batıya göç etmiş siyah ve sarı ırkta da, kendi ülkelerinde yaşayanlara nazaran daha çok görülmektedir. Bu da batılı hayat tarzının kanseri tetiklediğini ispatlamaktadır.

Kanserden Korunmak İçin:

1- İdeal kilonuzu koruyun.

Birçok kanser türü, obezite ile ilgilidir. Vücudun yağ kitlesi ve organlardaki yağ dokusu arttığı zaman burada kanser oluşumu riski de artmaktadır.

Kilo fazlalığı olanlarda daha sık görülen kanser türleri şunlardır:

Meme kanseri, Kolon kanseri, Rahim kanseri, Özofagus (Yemek borusu) kanseri, Böbrek kanseri, Serviks (rahim ağzı kanseri), Hodgkin Lenfoma (lenf kanseri), Yumurtalık kanseri, Multiple Miyalom (Kan kanserinin bir çeşidi), Pankreaskanseri, Tiroid kanseri, Prostat kanseri.

Görülebileceği gibi, sık görülen birçok kanser türünün fazla kilo ile ilgisi olduğu tespit edilmiştir. Kilo fazlası olanlar, gıda alışkanlıklarını değiştirmelidir.

2- İşlenmiş gıdalardan kaçının

Kilonuz ne olursa olsun, rafine edilmiş ve işlenmiş gıdaları tercih etmeyin. Marketlerde satılan çikolata, şekerleme, bisküvi, şekerli içecekler, atıştırmalıklar uzak durulması gereken gıdalardır. Kendi yaptığınız pasta, kurabiye, poğaça gibi gıdalarda da beyaz unu, trans yağları kullanmayın. Tam buğday unu, zeytinyağı, tereyağı kullanın. Şekeri azaltın. Doğal, lifli gıdaları tercih edin.

Kanser hücreleri kandaki şeker sayesinde hızla çoğalır. Kan şekerinin yüksek seyretmesine sebep olan rafine gıdalar, vücudunuzdaki kanser riskini tetikler.

Lifli gıdalar yavaş hazmedilerek ağır ağır kana karışır. Bu sayede kan şekeri aniden yükselmez. Ayrıca lifli gıdalar bağırsaklarda hazmedilirken riskli maddeleri de süpürüp vücuttan atarlar.

Kan şekerinin düşük seviyede seyretmesi ayrıca, vücudun fazla lipitleri ve hastalık yapabilecek artık maddeleri yakmasına da yardımcı olur.

Bu sebeple beyaz undan yapılmış her türlü hamur işlerinden, tatlılardan kaçının. Kepekli ekmek, bulgur, esmer pirinç, kepekli makarna, tam tahıllı ürünleri tercih edin. Sebze-meyveler ve kurubaklagillerin tüketimini artırarak yeterli posa alımını sağlayın.

3- Riskli gıdalardan kaçının

Katkılı gıdaların hepsi risklidir. Bilhassa salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden kaçının. Kanser riskini artırdığı bilinen nitrit ve nitrat iyonları işlem görmüş et ürünlerine koruyucu olarak katılmaktadır.

Ateş üzerinde ızgara yapılan ve tütsülenen etlerden, kızartma yöntemiyle yapılan yemeklerden kaçının. Ateşe, dumana maruz kalan gıdalarda kanser riskini artıran zehirli maddeler tespit edilmiştir.

Kızartılmış nişastalı gıdalarda oluşan akrilamid maddesinin kanser riskini artırdığı görülmüştür. Bu gıda maddelerinin tüketimi mide ve kolon kanseri başta olmak üzere bütün kanser türlerinde riski artırmaktadır.

Kuru gıdaların (kuruyemişler, baharatlar vb.) saklama koşullarına dikkat edin, küf (aflatoksin) oluşmuşsa yemeyin. Çünkü bu madde kanser oluşumuna sebep olabilmektedir.

4- Kimyasallardan kaçının.

Temizlik, bakım ve kozmetik ürünlerinde bulunan kimyasal maddeler kansere yol açmaktadır. Doğal sabun ve doğal yağlar dışında kimyasal içerikli maddeler kullanmamaya çalışın.

Çamaşırları bir kez yıkamadan giymeyin. Boya ve çeşitli kimyasal kirlerden arındırın.

Deterjan ve temizlik maddelerinin yerine sabun kullanın veya çok iyi durulamaya dikkat edin. Köpük ve buharlarını teneffüs etmemeye çalışın.

5- Antioksidanlardan faydalanın.

Meyve ve sebzelerde antioksidan denilen kanserden koruyucu, faydalı maddeler vardır. A vitamini, laykopen, betakaroten, C vitamini, E vitamini, selenyum, flavonoidler, allium bileşikleri, fenolik bileşikler kanserden koruyucu etkiye sahip antioksidanlardır.

Bunlardan faydalanmak için her gün farklı çeşitlerde ve renklerde sebze-meyvelerden yiyin. Yeşil yapraklı sebzeler, koyu renkli meyveler en fazla antioksidan içeren gıdalardır.

6- Sigara içmeyin, içilen yerde durmayın.

Sigara dumanında bulunan binlerce çeşit kimyasal madde, bütün kanser türlerinin riskini artırmaktadır. Sigaranın en sık yol açtığı kanser türü olan akciğer kanseri, aynı zamanda en öldürücü kanserdir.

7- Hareketli bir hayat yaşayın, egzersiz yapın.

Hareketli hayat, kilo kontrolüne yardımcı olduğu gibi, birçok kanser riskini azaltıyor. Vücudumuzda kan dolaşımını artırarak ter salgılanmasını sağlayan egzersizler, bazı toksinlerin vücuttan atılmasına da yardım ediyor. Hareketli hayat sindirim sisteminin iyi çalışmasını sağlayarak kolon ve özofagus kanserlerini de önlüyor.

8- Erken teşhis için taramadan geçin.

Bütün hastalıklar gibi kanserde de erken teşhis tedavi şansını artırır. Risk faktörlerine sahipseniz daha fazla dikkatli olmalısınız. Mesela ailenizde kanser geçmişi varsa, meslek veya hayat tarzınız kanser riskini artırıyorsa sık sık taramadan geçin. Bilhassa kadınlar arasında en yaygın kanser türü meme kanseridir. Kadınlarda görülen kanserlerin yüzde 25'ini meme kanseri oluşturmaktadır. Bugün dünyada her on kadından bir tanesi hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanmaktadır.

Anne, anneanne, teyze, kız kardeş gibi yakın akrabasında meme kanseri vakıası olanların, erken yaştan itibaren kontrol altında olmaları tavsiye edilir. Bebek dünyaya getirmeyen veya emzirmeyen kadınlarda bu kanser türü daha çok görülür.

Yaşınız ilerledikçe daha sık taramadan geçin. Bütün kanser türleri 40 yaş üzerinde daha sık görülür. Mesela meme kanserlilerin yüzde yetmişi 50 yaş üzerindedir. Erken teşhis edildiğinde tamamen iyileşme imkanı çok yüksek olduğu için 40 yaşından sonra kadınların kendilerini muayene etmeleri ve şüpheli durumlarda doktor muayenesine başvurmaları önemlidir.

9- Hormon tedavilerinden kaçının

Doğum kontrolü ilaçları ve hormon tedavilerinden çok zaruret olmadıkça uzak durun. Kadınlarda bulunan östrojen hormonuyla meme ve rahim kanserlerinin gelişimi arasında ilişki görülmektedir. Erken ergenliğe girmiş veya geç menopoz olan kişilerde daha uzun süre hormon salgılandığı için risk yükselir. Bilhassa hormon içeren ilaçlar kullanan kadınlarda kanser riski yükselmektedir.

İlk doğum öncesi uzun süre doğum kontrol hapı kullananlarla, menopozdan sonra hormon tedavisi alan hastalarda risk daha yüksek bulunmuştur. Bunlardan kaçınmak faydalı olur.

10- Kendinizi muayene etmeyi öğrenin.

Kadınlarda yaygın görülen meme kanseri, elle muayene ile fark edilebilir. Genellikle ağrı yapmaz. Ağrı yapacak noktaya geldiğinde ise çok geç olur. Bu sebeple kendinizi muayene etmelisiniz.

Kollarınızı yukarı doğru kaldırın. İki organ arasında düzensizlik ve deri çekintisi, gamze gibi çöküntü olup olmadığına dikkat edin. Derisinde pullanma, kırışıklık, kızarıklık ya da şişkinlik görürseniz hemen doktora başvurun.

Uçlarda daha önce görmediğiniz bir değişiklik olup olmadığını kontrol edin. Uçlardan akıntı var mı, varsa açık renkli mi, kanlı mı olduğuna bakın. Fark ettiğiniz herhangi bir değişiklik varsa doktorunuza bildirin.

Elinizle muayene için, önce sağ elinizi başınızın üzerine koyup sol elinizle sağ tarafı kontrol edin. Elinizle bastırarak normal kitleden farklı bir şişkinlik, yanma ve anormal kitle olup olmadığına dikkat edin. Daha sonra diğerine aynısını yapın.

Bazen adet öncesi gerginlik, sertleşme ve hassasiyet olur. Bundan farklı bir hal olduğunda doktora başvurun.

Elinize kitle geldiyse hemen telaşlanmayın. Kötü haber alma korkusuyla doktora başvurmaktan kaçınmayın. Her kitle kanser olduğunuzu göstermez. Kitle nedeniyle hekime başvuran hastaların çoğunun kitlesi iyi huylu çıkar.

Kitlenin kanser olup olmadığı ancak hekim anlayabilir. Önce muayene eder, risk gördüyse radyolojik incelemeye başvurur. Son noktada lüzum görürse biyopsi ile kesin teşhisi koyar.

Günümüzde ameliyatların çoğunda sadece tümör ve çevresindeki kılıf şeklinde çıkartılmaktadır. Bilhassa tümörün boyut ve şekli uygunsa ameliyattan sonra şekil bozukluğu kalmıyor. Bu sebeple tedaviden korkmamak gerekir.

11- Tedaviyi geciktirmeyin

Kanserden korunmak için tabiî gıda ve sağlıklı hayata dikkat edelim. Ancak hastalık teşhis edildikten sonra kulaktan dolma yöntemlerle oyalanıp tedaviyi geciktirmeyelim. Hastalığın tekrar etmemesi veya vücudun başka yerlerinde metastaz gelişmemesi için doktor kontrolü ve koruyucu tedavileri takip edelim.

En önemlisi, kanser oldum diye dünyanın sonu gelmiş gibi bir duyguya kapılmayın. Hastalıklar Allah'ın bize gönderdiği mesajlardır.

Zaten bizler bu dünyada kalıcı değiliz. Hastalık olmasa da aniden ölebiliriz. İster genç, ister yaşlı olalım, hasta veya sağlıklı olalım fark etmez, ölüme hazırlık halinde yaşamamız gerekir.

Hastalanınca da ibadet ve dualarımıza devam etmeye çalışıp Allah'tan şifa isteyelim. Allah'ın kudreti her şeye yeter. Bilhassa dua ve ibadet vücudun stresi yenerek hastalıklarla başa çıkmasını kolaylaştırmaktadır.

Tedavi sürecinin zorluklarına sabredip, bu sıkıntıların hatalarımıza kefaret olacağını ve bize başka türlü kazanamayacağımız sevapları kazandıracağını düşünelim. Allah cümlemize sıhhat ve afiyet içinde kulluk etmeyi nasip eylesin.

Amin.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Çoban Deyip Geçmeyelim 2 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:04:55 ÖÖ]


Çoban Deyip Geçmeyelim 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:57:14 ÖÖ]


Yabancılaşmadan Değişmek ve Gelişmek Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:44:43 ÖÖ]


Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 8 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:34:29 ÖÖ]


O insanı Yetiştiremezsek 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:25:16 ÖÖ]


Mutluluğun Sırrı Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:12:56 ÖÖ]


Murada Ermek İçin Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:07:00 ÖÖ]


Bize Kalana Bakın Siz Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 06:02:09 ÖS]


Âlemler O’na Hayran Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:34:39 ÖS]


Dünya Nedir Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:25:53 ÖS]


Gönül Allah (CC) 'ta Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:22:44 ÖS]


İmani olgunluğun sırrı - Teslimiyet Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:15:04 ÖS]


İnsanın Manevi Yapısı (Ruh, Kalb, Akıl ve Nefs) İle İlgili Meseleler Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:06:24 ÖS]


Esat Kabaklı - Sürgün - 320 KBPS Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 04:50:26 ÖS]


Ozanlardan Single Eserler - Karma 320 kbps Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:20:38 ÖS]


Esat Kabaklı - Oğul Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:07:15 ÖS]


Ehl-i Beyt ve Kerbelâ Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:49:31 ÖÖ]


Filistin’in Tarihçesi Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:42:17 ÖÖ]


Cennetlik Kadınlar 3 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:10:52 ÖÖ]


Cennetlik Kadınşar 2 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:06:00 ÖÖ]