NEDEN ZAYIFLAYAMIYORUM
Pek çok kişi kış aylarında kilo alır ve bir türlü veremediğinden yakınır, kendinde hiç suç bulmaz. “Su içsem yarıyor, benim metabolizmam çalışmıyor da ondan kilo alıyorum” der. Gerçekten de böyle bir şey olabilir mi? Siz çok doğru yaşadığınızı ve uygun diyeti yaptığınızı söylerken gerçekten de durmadan kilo alabilir misiniz? Cevap, nadiren evet ama çoğu zaman da hayır! İsterse ve şimdi vereceğim önerilere dikkat ederse herkes sağlıkla zayıflayabilir.
Şimdi bu yazıyı dikkatle okuyun ve madde madde kontrol ederek neden kilo veremediğinizi saptamaya çalışın, nasıl kilo verebileceğiniz de devamında geliyor.
Mutlaka Kan Tahlili Yaptırın
Belki de, sizde insülin direnci, demir eksikliği, şeker yüksekliği, tiroid bozukluğu var. İyi bir doktora başvurmadan muayene ve kan tahlili olmadan, diyette ısrar etmek gereksiz bir çabalama olabilir ve sizin gücünüzü, hevesinizi tüketebilir.
Hangi tahlillere özellikle bakılmalı? Bazı hastalarımız: Biz tahlil yaptırdık, bir şey yok. diyorlar. Ama bakıyorum esas önemli olanlar yapılmamış. Örneğin HOMA insülin direnci sizin şeker, karbonhidrat, tatlı unlu mamulleri yakıp yakamadığınızla ilgili bilgi verir, kanda demir düzeyi: kansızlık sürekli bir açlık hissi ve halsizlik ipucunu verebilir, düşük kan şekeri-hipoglisemi: ağır yemekler ve tatlılardan 2-3 saat sonra daha da acıkıp yemeğe tatlılara, hamur işlerine önlenemez saldırışınızın bir nedeni olabilir, tiroid bezinin az çalışması yani hipotiroidi: az yeseniz bile bir türlü yağlanmanın önüne geçememenizin nedeni olabilir, testesteron düşüklüğü: ileri yaştaki erkeklerde kas kaybının ve göbeklenmenin niye arttığına bir fikir verebilir, benim bazı hastalarımdan istediğim gençlik hormonu diye de bilinen, büyüme hormonu? Growth Hormon: kilo ve hızlı yaşlanma konularında bazı soruları cevaplayabilir. Kısacası iyi bir Dr. muayenesi ve kan tahlili olmazsa olmazdır diyebilirim.
Gıda Tolerans Testleri İşe Yarar mı?
Bu çok tartışmalı bir konu. Eğer kilolu kişi uzun çabalara rağmen bir türlü kilo veremiyorsa o zaman bir çare olarak başvurulabilir, belki de yediğiniz ve yararlı sandığınız bir besin aslında size uygun veya sağlıklı olmayabilir. Hatta kilo almanıza katkı da bulunuyor da olabilir. Ancak bu testi yaptırırken hemen acele etmemeli ve eğer yapılacaksa en doğru şekilde yaptırmalısınız.
Maalesef ülkemizde bazı firmalar hiç de bilimsel olmadan doktor kontrolünden uzak olarak bu testleri ticari ağırlıklı olarak yapıyorlar ve o zaman olay para tuzağına dönüşmüş oluyor. Bu nedenle güvenilir koşullarda olması kaydıyla, Gıda Alerji Testleri, gerekli görüldüğünde yapılabilir ve bir türlü kilo veremeyen bazı kişiler de yararlı olabilir.
Vücut Bileşenleri Analizi Yaptırın
Tamam, kilolu olabilirsiniz ama belki de kilolarınız sağlıklı bir fazlalıktır. Belki de, normal kiloda görünüyorsunuz ama aslında kas ve kemik gibi kaliteli dokular erimiş ama yağlar çok artmıştır. O zaman işler çok değişir. Kilonuzun ne kadarı yağ, ne kadarı kas ve kemik gibi kaliteli doku ve bu dokular bedende nasıl dağılım göstermiş, mutlaka saptanmalıdır. Kilo verilince de, nereden kilo verilmeli hatta hangi dokulardan zayıflasanız bile kilo verilmemeli saptanmalıdır.
Gizli Depresyonunuz Olmasın Sakın!
Pek çok hastamda fazla kiloyu deşince, eğer tüm muayene ve kan tahlilleri normalse GİZLİ DEPRESYONUN olabileceğini gördüm. Uygun psikolojik destek, kişisel gelişim kurları, ibadet, psikolog-psikiyatrist destekleri kişinin gizli depresyonu zaman içerisinde yenip tekrar incelmesine katkıda bulunabiliyor.
Tek Tip Diyetler veya Açlık-Şok Diyetler metabolizmanızı bozmuş olmasın
Bazen komşu önerisi ve kendi başınıza yaptığınız tek tip protein diyetleri, açlık veya şok programlar ile bedeninizin işleyiş şeklini değiştirmiş ve artık kolay kilo alır veya zor verir duruma düşmüş olabilirsiniz. Asla uzun süreli ve şiddetli açlık içeren hızlı zayıflama programlarına rağbet etmeyin. Metabolizmanızı bozabilirsiniz.
Kısa süreli 1 günlük detoks hızlı zayıflamanıza yardımcı olabilir. İşte size 1 günlük ve hızlı toksin atıp zayıflamanıza yardımcı olabilecek bir detoks çorbası tarifi:
Detoks gününde; gün boyu çorba ve komposto içilecek. Sabah uyandığınızda güne ballı limonlu ılık su ile başlayın. 1 su bardağı ılık su içerisine, 1 çay kaşığı kadar doğal bal ve 8-10 damla limon sıkın ve için. Daha sonra kahvaltı öğünü olarak 1 kase şekersiz tarçın ile hazırlanmış meyve kompostosu için ve günün devamını çorba ve komposto şeklinde sürdürün. Vermiş olduğum çorba ve komposto tarifi ile tam bir gün geçirin. En son akşam öğününüzden sonra midenizi rahatlatmak için tuzsuz leblebiden 1 avuç kadar yiyebilirsiniz.
Şekersiz meyve kompostosu: 2 orta boy yeşil elma, 3-4 adet esmer kuru kayısı veya mürdüm eriği, 1 adet parmak büyüklüğünde çubuk tarçın ve 3-4 tane karanfili 1,5 litre su ile kaynatarak kompostonuzu hazırlayın. Gün içerisinde ılık olarak tüketin.
Lahana Detoks Çorbası:
1 adet orta boy lahana, 4-5 adet saplarıyla maydanoz, 2 adet acı sivri biber, 1 adet orta boy kuru soğan, 2 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı kimyon, biraz karabiber, 1,5-2 lt kadar içme suyu
Hazırlanışı: Tüm malzemeler yıkanıp, temizlendikten sonra ince bir şekilde doğranıp, kaynayan suda 15 -20 dakika kaynatıldıktan sonra blenderize edilir. Günde 1,5- 2 litre kadar içilmesi tavsiye edilir.
Haftanın Şifalısı: Beyaz çay.
Aslında beyaz çay ile yeşil çay ve siyah çayın aynı bitki olduğunu biliyor muydunuz? Evet, çoğu kişi aslında bu üç çayında aynı bitki olduğunu bilmiyor. Tea Sinensis yani hepsi de aynı bitki. Çay bitkisinin göbek ve hemen çevresindeki yapraklar olgunlaşırken ilk olarak beyaz röfle verir. Sonra tamamen yeşile döner, işlemden geçince de siyah çay olur. Hepsi de yararlıdır ama beyaz çay en yüksek antioksidana sahiptir, sonra yeşil çay ardından da siyah çay gelir. Ben zayıflamak için başvuran hastalarıma günde 2-3 fincan bu çaylardan içmelerini öneriyorum tabi ki şekersiz olarak.
Beyaz Çay Yararları: Zayıflamaya yardımcı olur. Virüsleri öldürür. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kanserden korur. Kemikleri güçlendirir. Cildi güzelleştirir. Kuvvetli bir antioksidandır.
Dr. Ender SARAÇ.