ÇOÇUKLUK ÇAĞI ŞİŞMANLIĞI
Çocukluk çağı şişmanlığının en önemli nedeni ailedeki yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Bebeklikten itibaren ‘tombul çocuk sağlıklıdır’ inanışından toplum olarak vazgeçmemiz gerekir.
Sağlıklı beslenme bebeklik dönemiyle birlikte başlamalıdır. Anne sütü en mükemmel besindir. Özel bir neden yoksa ilk 6 ay anne sütü tek başına verilmelidir, aksi halde bir çok hastalık gibi obezitenin bir nedeni bu noktada oluşmaya başlamaktadır. Ek besinlere doğru zamanda başlanılmalıdır. Çocuğun yemek seçmesinin önüne geçecek ona öğün düzenini benimsetecek bir yaklaşım benimsenmelidir.
Yemek seçmeyen, yemeği silah olarak kullanmayan ve üretken sağlıklı nesiller istiyorsak sağlıklı beslenmenin etkin olduğu yaşam tarzını bebeklikten itibaren çocuğunuza öğretmelisiniz. Çocukların taklit ederek alışkanlıklar edindiği unutulmamalı ona göre davranılmalıdır. Sağlıklı yeme alışkanlığını da çocuk bu yolla öğrenir. Örneğin çocuğunuzun yemek seçmesini istemiyorsanız siz ebeveynler de yemek seçmeyin. Çalışıyorsanız ve bu bahaneyle sürekli hazır gıdalara yöneliyorsanız , harçlık verip ne yediğini takip etmiyorsanız çocuğunuzun şişmanlamasından birinci derecede sorumlu hale gelirsiniz. Eğer çocuğunuzun kilolu olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir doktora ve diyetisyene başvurunuz.
Okul öncesi ve okul dönemi çocukluk şişmanlığı karşısında neler yapılabilir?
İşte basit bir kaç öneri:
2-7 YAŞ ARASI- OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUK ŞİŞMANLIĞI
1- Hareketli oyunlara yönlendirin
2- Beslenme saatlerini düzene sokun
3- Ödül ceza aracı olarak yiyecekleri kullanmayın
4- Ailece süt için ve sağlıklı beslenin
5- Sevdiği sevmediği besinler diye ayrım yapmadan belli bir düzende besinleri sunun
6- Onunla oyun oynayın, nitelikli zaman geçirin. Böylece yemek saatlerinde çocuğunuz sizden özel ilgi istemez ve kabuslar yaşatmaz
-7-14 YAŞ OKUL ÇAĞI ŞİŞMANLIĞI
1- Okula götüreceği beslenme çantasını hazırlarken dikkatli olun
2- Öğün atlamasına izin vermeyin
3- Kahvaltı ve öğle öğününü düzenli almasını sağlayın
4- Rekabet gerektiren spor ve oyunlara yönlendirin
5- Harçlıklarını harcaması için besin dışında bir alan bulun ve onu yönlendirin, örneğin bu haftaki harçlığı ile lunaparkta 3 kez çarpışan otoya binebileceğini önerin.
6- Fast-food besinleri kontrollü olarak tüketmesine izin verin. Hamburger yanına kola yerine ayran alın patates yerine de salata ısmarlayın.
7- Çikolata ve abur cuburdan onu korumak istiyorsanız önce siz bunları bırakın.
Diyte.Fatma Arslan.