FORUMDA KALMAK İÇİN
Formda kalmak pek çok kişi tarafından kendi kişisel özelliklerine göre şekillendirilebilir. Kilo problemi olmayan kişiler tarafından aynı kiloda kalma çabaları olarak nitelendi rilirken benzer durum kilolu biri için eski kilosuna kalmak olarak nitelendi rilebilir .
Bu terim sadece fiziksel değil, ruhsal ve zihinsel sağlığın iyiliğini kapsayan ve sağlığın her aşamasını içeren bir ifadedir. Beslenme ve fiziksel aktivite, her biri için temeldir.
Formda olduğunuzda:Günlük yaşamdaki duygusal ve mental değişikliklere karşı dayanıklı olarak pozitif bir bakış açısıyla üstesinden gelirsini z.
Kalp hastalıkları, kanser, diyabet gibi ciddi hastalıkları içeren pek çok sağlık sorununa karşı düşük risk taşırsınız.
Kendinizi iyi hissetme ve görme şansına sahip olursunuz .
Acil durumlard a kendinizi korumak için gerekli fiziksel güç ve dayanıklılıkta olursunuz .
Yüksek kalitede ve belki de uzun bir yaşam için iyi bir şans yakalarsınız.
Formda olmanın yaşı yoktur. Formda kalmak, her yaşta düzenli fiziksel aktivite ve iyi beslenmey i içeren bir yaşam şeklidir. Ne kadar erken başlanırsa sağlık için o kadar iyi olur. Her yaşta ve yaşamın her aşamasında kendi potansiye linizin en fazlasını yapın. Besin seçimi ve fiziksel aktivitey i gereksini mlerinize adapte ederek, kişisel alışkanlık ve yaşam biçimi haline getirerek sağlıklı olabilirs iniz. Bu kitap yaşam boyu sağlıklı beslenme ve aynı zamanda besinlerd en zevk alma konularında bilgilend irmektedi r.
İyi beslenme ve düzenli fiziksel aktivite- sadece biri değil- formunuzu geliştiren yaşam şekli ile ilgili ayrılmaz iki alışkanlıktır. Yaşam şekilleri ile ilgili diğer kararlar da sağlığınızı olumlu yönde etkilemek tedir. Yeterli uyku, sigara içmeme, stresi kontrol altına alma, orta düzeyde alkollü içecek tüketme, emniyet kemeri kullanma, hijyen kurallarına uyma ve sağlığı korumak için düzenli olarak tıbbi kontrolle r yaptırmak bunlardan birkaçıdır.
Beslenme terimini hep duyarsınız. Besin ve formda kalma ilişkisi, duyumlarınızın temelini oluşturur. Beslenme yiyecekle rin vücudu nasıl beslediğine bağlıdır. İyi beslenme de aşırıya kaçmadan vücudun gereksini mine yetecek kadar besin alınmasıdır.
Bugünkü beslenme bilgileri yıllar süren bilimsel araştırmalar sonucu elde edilmiştir. Sağlık ve besinlerl e ilgili araştırmaların uzun bir tarihi geçmişi vardır, hatta bununla ilgili eski Yunanların da kayıtları bulunmakt adır. Fakat beslenme ile ilgili gizemler 19. yüzyıla kadar açıklığa kavuşturulamamıştır. Bundan sonra bilim adamları beslenme ile ilgili pek çok soruyu cevaplaya bilmişlerdir. Çalışmalar devam etmekte ve bilim adamları beslenme, besinler ve onların sağlıkla ilgileri hakkında önemli soruları araştırmaktadırlar.
Günümüzde beslenme önerileri somut bilimsel bulgulara dayanmakt adır. Eskilerde n farklı olarak, sağlık için yiyecek seçiminde geçerli güçlü temellere sahibiz, kişisel sağlığınız için beslenme ilkelerin i uygulama ve öneriler alma, size bağlıdır.
beslenme tawsiyeleri...
1. Yiyecekle rinizi SeçinYemek yeme isteğiniz ve atıştırma ile ilgili tuzaklard an kaçınmak için yiyecekle rinizi seçin ve bu yiyecekle ri hepsi sizin düşük karbonhid rat almanız ve bu diyet programını başarmanızı sağlayacaktır. Programınız ne olursa olsun kilo vermeyi başaracaksınız.
2. Yemeğinizi Masada Yiyin
Yiyecekle ri nerede ve ne zaman yiyeceğiniz belli olmalı. Gazete okurken veya televizyo n izlerken yemek yemeyin.
3. Yavaş Yemek Pişirme ve Tatma
Isırdığınız lokmaları ne kadar yavaş çiğnerseniz o kadar çabuk kilo verirsini z. Lokmaları yavaş çiğneme sizin kilo vermenize yardım eder. Nedeni bu. Beyin gerçekten bu mesajı alamaz “ Merhaba, o tok!” yemek yedikten 20 dakika sonra midede bu mesaj olur. Beyninize “ Yeterli” sinyali vermek için hormon CCK’in süresi artar. Böylelikle beyin, hormonların gerçekte aç olmama sinyalini almadan önce sık sık daha fazla yemek ister. Vücudunuzun harika iletişim ağının avantajını elde ederek iştahınızı kontrol edebilirs iniz ama bunun için çok daha fazla zamana ihtiyacınız olacak! Ayrıca, yemek yemeniz yavaşlar ve kilo almanıza neden olabilece k yiyecekle ri zamanla bilirsini z.
4. Gün içinde Yiyecekle rinizi Erkenden Yiyin
Adele Davis, “ krallar gibi sabah kahvaltısı, prensesle r gibi öğle yemeği ve yoksullar gibi akşam yemeği yiyin” der. Oldukça haklı. Önemli bir çalışma, insanların sabah kahvaltsından ( bir gün boyunca başka hiçbir yemek ) 2,000 kalori aldığında kilo verdikler ini ama akşam yemekleri nde aynı miktarda kalori aldıklarında kilo aldıklarını gösteriyor. Kan şekerinizi ve insüli seviyeniz i kontrol etmek için yiyecekle rinizi bir gün içerisine yayın ama akşamları kesinlikl e fazla yemek yemeyin.
5. Her Gün Kahvaltı Yapın
Sabah kahvaltsını yapmadığınızda insülin seviyeniz de diğer öğününüzü yiyene kadar artar. Kan şekeriniz düşer! Ve muhtemele n fazla yemek yeme isteğiniz artar. Büyük olasılıkla fazla yemek yiyecek ve yanında bir de kahve içeceksiniz. Sabahları aç olmayan kişilerdenseniz büyük olasılıkla doğal olmayan yemek yeme yöntemine kendinizi şartlandıracaksınız. İştahınızın yeniden açılmasıyla başlayan bu durum, protein bir çalkantı olur. Sabahları acıkmayan her insan, bir çay kaşığı fıstıklı yağ veya çilek gibi ekstra olan yiyecekle ri yemek ister. Sonun olarakta, güzel bir sabah kahvaltısı yapmalısınız ( hemen hemen her gün) ve protein ve biraz yağ içeren yiyecekle ri yediğinizden emin olmalısınız.